Yunanistan’ın 12 Adası’ndan biri olan Meis Adası (Kastellorizo – Kızılhisar), gelirini sünger avcılığından kazanan bir ada. Küçücük ama bir o kadar da sevimli olan Meis’in liman kıyısında pek çok balık restoranı, o restoranlarda da inanılmaz lezzette mezeleri var. Kaş’tan neredeyse yüzerek gidilecek yakınlıkta görünen Meis’e sırf bu mezelerden ve deniz ürünlerinden tatmak için bile gidebilirsiniz.

Meis

Meis’in renkli binaları

Adanın Yunanca’da anlamı “en büyük”. Bu küçücük adaya neden en büyük dendiğini merak ediyorsanız, onu da söyleyeyim: Aslında burası bir takımada topluluğu ve etrafındakilerle beraber bölgenin en büyüğü!

Adanın bilinen en eski tarihi M.Ö 4. yüzyılda Likya Uygarlığı’na dayanıyor. Sonra Roma, Bizans, Rodos şövalyeleri, Memluk Sultanlığı, Napoli Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine girmiş. I. Dünya Savaşı sonrası diğer 12 adalarla birlikte İtalya’ya, II. Dünya Savaşı sonrası Yunanistan’a bağlanmış.

Gabriele Salvatores’ın yönettiği, Enzo Monteleone’un yazdığı 1991 İtalyan savaş komedi-dram filmi Mediterraneo, Meis Adası’nda çekildi. Film 1992 yılında en iyi yabancı film Oscar ödülünü kazandı. Adaya geldiğinizde filmin çekildiği Mediterraneo Hotel’i de görebilirsiniz.

Meis Adası’na nasıl gidilir?

Kaş’tan Meis Adası’na feribotlarla yarım saatte gidiliyor. Bizse 10 sene önceki hayalimizi gerçekleştirerek yelkenliyle gittik. Kaptanımız Çeto, kardeşim Demet ve beni, miçoları sıfatıyla adaya götürdü. Yıllar önce planladığımız ve yelkenli ile yapacağımız bu gezimiz, artık hayalden çıkıp gerçek olacağı için hepimiz oldukça heyecanlıydık. Ancak marinadan çıkıp Çukurbağ Yarımadası’nı dolaşmak durumunda kaldığımızdan yolculuğumuz 1,5 saat sürdü. Yolda patlayan hava ekstra heyecan yaratsa da tecrübeli kaptanımız sayesinde tek parça olarak adaya ulaştık.

Meis

Eğer Kastellorizo Adası’na bizim gibi özel yelkenliyle gitmeyecekseniz 2 feribot şirketi var:

  • Meis Ferry Lines
  • Meis Express

Meis

Bu feribotlarla gündüz ya da gece adaya gidip dönebilirsiniz. Bütün gününüzü geçirmek istemiyorsanız, en azından gece seferlerini değerlendirmenizi öneririm.

Meis

Meis Adası

Meis Adası

Gelelim adada yemek olayına: Biz öğlen yemeğinde tarama, ahtapot, kalamar, karides yemeğe başladık. Ne de olsa Yunan adaları söz konusu mezeler leziz, deniz ürünlerinin porsiyonları kocamandı.

Meis Adası

Meis Adası’nda gezilecek yerler listesi

Meis Adası küçücük olsa da gezilecek sevimli yerleri var.

Kale

Kızıl Şato ve St Jean şövalyelerinin eski kale kalıntıları üzerine inşa ettiği kale 14. yüzyıla tarihleniyor.

Meis Kalesi

Osmanlı Cami Müzesi

Cami 18. yüzyıl yapımı.

Meis Adası – Müze Camii

Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi caminin hemen yanında bulunuyor.

Likya mezarı

Likyalılar aynı bizde olduğu gibi burada da mezarlarını arkalarında bırakmışlar. Zaten bu topraklarda şimdi de aynı kültürü paylaşmıyor muyuz?

Mavi Mağara

Çoğu kişi adayı Mavi Mağara için ziyaret ediyor. Doğa harikası mağaranın masmavi sularında yüzmek gerçekten de çok etkileyici.

Meis

Mavi Mağara Kaynak:Wikipedia (By Ioannis Fakis – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69539450)

Mandraki Limanı

Meis Adası’nın girişinde bir ana liman var . Ancak Mandraki Limanı daha çok balıkçıların kullandığı ikinci bir liman.

Meis

Mandraki Kaynak:Wikipedia (By Χριστίνα Γούναρη / Christina gou at Greek Wikipedia – Own work (Original text: προσωπικό αρχείο), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30405030)

Paleokastro

Adayı kuş bakışı izlemek isterseniz, Paleokastro sizi fazlasıyla mutlu edecek bir yer.

Meis

Meis Adası Kaynak:Wikipedia (Papoutsis Travel – Papoutsis Travel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=845117)

Yolunuz Kaş’a düşerse, Kastellorizo’nun tavernalarında sirtaki yapmayı ya da en azından bir gece turuna katılarak adaya ayak basmayı gezi programınıza alın. Ne de olsa hemen yanıbaşımızda olan bu karakteristik ada, ziyaretçilerini memnun etmek için her türlü imkânını seferber etmeye hazır…

Belki siz de gittiğinizde benim gibi düşünecek, bizim kıyılarımıza bu kadar yakın olan bir ada nasıl oluyor da bizim topraklarımıza dâhil olmuyor diyeceksiniz. Ya da olaya daha farklı bir boyuttan bakacak, Sınırlar neden var, bu kadar yakın bir adaya neden pasaport ve Schengen vizesi gerekiyor, sınırlar olmasaydı hayat nasıl olurdu?, gibi deli sorularla aklınızı meşgul edeceksiniz. Her ne düşünürseniz düşünün, gidip Meis Adası’nı keşfetmekten çok mutlu olacaksınız.

Keşfetmeniz dileğiyle…