Mastaura Antik Kenti, Aydın’ın Nazilli İlçesi’nin 3 km kuzeyindeki bir vadi içinde yer alıyor. Burası antik çağlarda batıdaki Karia kıyı kentlerini Anadolu’nun içlerine bağlayan Caput Via yolu üzerindeki önemli ticari duraklardan birisi olmuş. Hatta kendi sikkesini basacak kadar önemli bir yerleşim hâline gelmiş. Antik kentteki en önemli buluntu ise Kolezyum oldu. Büyük dövüşlerin yapıldığı ve Anadolu’da eşi benzeri bulunmayan arena, Doğu Roma mimarisinin benzersiz bir örneği kabul ediliyor. Tamamen toprak altında kaldığı için bütünlüğünü korumuş olan Kolezyum’un, Roma’daki Kolezyum’un orta ölçeklisi olduğu söyleniyor.

Mastaura Antik Kenti

Kolezyum

Caput Via yolu, batıda Miletos ve Ephesos’tan başlamış, Tralleis, Nysa, Hierapolis, Laodikeia’dan devam ederek Anadolu’nun içlerine kadar uzanmış. Mastaura bu yol güzergâhı üzerinde bulunan konumu, güneyden Karia bölgesinden, kuzeyden Lydia bölgesinden gelen yolların kesiştiği bir noktada olması, Maiandros (Büyük Menderes Nehri) boyunca uzanan doğu-batı akslı ana yol üzerinde bulunması, buranın önemini artırmış. Bizans Dönemi’nde Aphrodisias Metropolitliği’ne bağlı bir piskoposluk merkezi olmuş, Ephesos ve Chalkedon (Kadıköy) Konsülleri’nde temsil edilmiş. Ancak depremler ve veba salgını nedeniyle harap olmuş ve terk edilmiş.

Kentte bulunan sikkelere göre koruyucu tanrı ve tanrıçalarının Demeter, Athena, Leto, Apollon ve Hekate olduğu sanılıyor.

Mastaura Antik Kenti nerede? Mastaura Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Mastaura Antik Kenti, Aydın‘ın Nazilli İlçesi’nin 3 km kuzeyinde, Mastavra Deresi’nin (antik adıyla Krizoros) oluşturduğu vadinin doğu ve batı yamaçlarında yer alıyor. Antik kent, Bozyurt Köyü (Mastavra) ile iç içe. Henüz kazı çalışmaları başlamadığı için Bozyurt Köyü’nün değişik bölgelerine dağılan kalıntıları bulabilmek biraz zor. Ben de bu nedenle buraya Bodrum’dan organize bir tura katılarak geldim. Yolda ne bir levha vardı ne de dikkatimizi çeken herhangi bir kalıntı. Kalıntıların yerini bilen rehberimiz, bizi arazide yürüterek Kolezyum’un olduğu alana götürdü.

Mastaura Antik Kenti

Bozyurt Köyü (Mastavra)’ne geldiğinizde antik kentin yerini belli eden hiç birşey görmüyorsunuz

Eğer buraya Bodrum’dan organize turlara katılarak gelmek isterseniz kişiye özel turlar düzenleyen Ibex Adventure Club ile iletişime geçebilirsiniz.

IBEX ADVENTURE CLUB “Kudu Travel Agency”
https://www.ibextravel.com.tr/
+90 (533) 515-3085
✉️ hello@ibextravel.com.tr

Mastaura Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi

Mastaura Antik Kenti kalıntıları zeytin, incir ve üzüm bahçeleri gibi tarım arazilerinin içerisinde yer alıyor. Kemerli yapılar, antik tiyatro basamakları, nekropol kalıntıları ama en önemlisi de Kolezyum, buranın önemini bize anlatıyor.

Kolezyum

Kolezyum

Tamamen toprak altında kaldığı için bütünlüğünü korumuş olan Kolezyum’un bir benzerinin Mısır, Anadolu ve Yunanistan’da bile bulunmadığı iddia ediliyor. Kolezyum’un, Roma’da bulunan ve dünyanın yeni yedi harikasından birisi sayılan Kolezyum’un orta ölçeklisi olduğu, Anadolu’da günümüze kadar korunarak ayakta durabilen tek örnek olduğu söyleniyor. Yaklaşık 14-15 metrelik duvarları var. 360 derecelik oturma sıralarına sahip. Çapı da yaklaşık 100 metre. Bu arenada büyük dövüşler yapılmış. Burası çok büyük bir nüfusa hitap etmiş. Önümüzdeki dönemlerde kazı çalışmalarının başlayıp Kolezyum’un toprak üzerine çıkartılması bekleniyor.

Kolezyum

Tiyatro

Antik şehrin kuzey batısında yer alan tiyatronun sahne binası, bir teras duvarına dayanıyor. İki kademeli kemerli teras ile oluşturulan sahne binası, kısmen korunmuş durumda. Oturma sıraları toprak altında. Orkestra kısmı zeytin ağaçları ile kaplı. Kavea kısmı ise tamamen tahrip olmuş. Küçük bir tiyatro olmakla beraber 1.500 kişilik olduğu tahmin ediliyor.

Nekropol (Mezarlık)

Antik kentin güney doğusunda kentin nekropolü (mezarlık) yer alıyor. Roma mimarisinin tonozlu mezar örneğini gösteren mezar anıtlar, orman ve çalılıklarla kaplı.

Mastaura ismini belki henüz duymuyoruz. Ancak 10 yıl sonraki hâlini şimdiden çok merak ediyorum.