Karia’nın liman kenti Fiskos ya da bugünkü adıyla Marmaris ülkemizin cennet köşelerinden biri. Türkiye’nin en güzel plajlarına ve koylarına, turkuaz rengi masmavi denizine, çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil doğal güzelliklere sahip. Gelin, cennet Marmaris’e şimdi birlikte bir göz atalım…

Marmaris gezilecek yerler

Marmaris’e geldiğinizde günü birlik tekne turlarına katılıp karadan ulaşamayacağınız yerlere denizden de bir bakış atabilirsiniz.

Marmaris’in eşsiz koylarını tekne turunda keşfedebilirsiniz

Eğer kendinize özel bir tekne kiralamak isterseniz 12 kişi kapasiteli True Love Yacht gönül rahatlığıyla önerebileceğim; mehtap turu, koy turu, özel kutlamalar için ideal bir gulet. Aydın kaptanı ararsanız size yardımcı olacaktır.   (532) 478-7399 veya (531) 301-4346

True Love Yacht

Marmaris Kalesi ve Müzesi

M.Ö 1044 yılına tarihlenen kale, Büyük İskender ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yenilenip genişletilmiş. 1991 yılından beri müze olarak kullanılıyor.

Marmaris Kalesi ve Müzesi

Hafsa Sultan Kervansarayı

Hafsa Sultan Kervansarayı, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Valide Hafsa Sultan için 1545 yılında yaptırılmış. Yapımı tamamlandıktan sonra Rodos seferinde konaklama noktası olarak kullanılan kervansaray, bölgede bulunan Osmanlı eserlerinin en önemlileri arasında yer alıyor.

Su Parkları

Marmaris su parklarına ev sahipliği yapıyor. Bunların içinde en büyüğü Aqua Dream Su Parkı, diğeri ise Atlantis Su Parkı.

İçmeler

Marmaris’e yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alan ve Marmaris’in en meşhur plajlarından birine ev sahipliği yapan İçmeler Köyü, adını şifalı içme suyu kaynaklarından alıyor.

Marmaris

İçmeler

İçmeler’de kalacaksanız Orka Lotus Beach Hotel konumu ile fazlasıyla beğenimi kazanan bir otel oldu. Tavsiye ederim.

Marmaris

Orka Lotus Beach Hotel

Turunç

Mavi bayraklı plajı ve şirin hediyelik eşya mağazalarıyla Turunç, çok güzel tatil seçenekleri sunuyor.

Turunç

Sedir Adası

Kleopatra Plajı ile ünlü olan Sedir Adası’nın özel biçimli kalker parçacıklarından oluşan kuzey kıyısındaki kumsalları, SİT alanı ve koruma altında. Adada Cedrae Antik Kenti’nin kule ve sur duvarlarını, tapınak ve kilise kalıntılarını, tiyatroyu ve agorayı görebilirsiniz.

Marmaris

Marmaris – Sedir Adası Kaynak:Wikipedia (By Semih Ekinci, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54163546)

Bozburun

Bozburun turist yoğunluğundan arınmış bir bölge. Dik yamaçları, vadileri, ormanları, bakir koyları ve antik kalıntıları ile ziyaretçilerine pek çok seçenek sunuyor. Burası çam ve kekik balı ile ünlü.

Marmaris

Marmaris – Bozburun

Söğüt Köyü

Âdeta saklı bir cennet olan Söğüt Köyü, eşsiz güzellikte bir köy. Badem, keçiboynuzu yetiştiriliyor. Buradan Symi Adası’nı izleyebiliyorsunuz.

Marmaris

Yalıbaşı Yasemin Restaurant – Söğüt

Buradaki en favori yeme-içme mekânları arasında Manzara Restoran, Ahtapotçu Mehmet Usta, Denizkızı Restoran, Yalıbaşı Yasemin Restaurant sayılabilir. Her birini denemenizi öneririm.

Söğüt – Yalıbaşı Yasemin Restaurant

Selimiye

Marmaris merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Selimiye Köyü, ülkemizin önde gelen yat limanlarından biri sayılan Sığliman Koyu’na ev sahipliği yapıyor. İsmini 1. Selim’den alan köyün temiz ve sığ bir denizi var.

Marmaris

Selimiye

Selimiye’de Sardunya Restaurant son zamanlarda oldukça popüler oldu. Yemekler ve ortam efsane olduğu için rezervasyonsuz yer bulma şansınız yok. Şöhretini hak eden restoranda yemek yemeyi ihmal etmemelisiniz.

Hisarönü

Havası ve suyu ile astım ve kalp gibi çeşitli hastaların şifa bulduğu Hisarönü, eşsiz gün batımları ile ünlü. İri taneli ve renkli kumlara sahip olan Hisarönü, 300 metrelik plajında denize girip güneşlenebileceğiniz şahane bir koya sahip. Sakin ve huzurlu bir yerleşim olan Hisarönü’nden hareket eden tekne turlarıyla İnbükü, Kartal Koyu, Tavşan Adası ve Bencik Limanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Marmaris – Hisarönü

Fosforlu Mağara

Turunç ve Kumlubük’ten hareket eden tur teknelerinin uğrak yeri olan doğal oluşumlu Fosforlu Mağara, akvaryumu andıran yeşil ve turkuaz rengi sularda yüzme ve tüplü dalış imkânı sağlıyor.

Marmaris – Fosforlu Mağara

Turgut Köyü

Turgut Köyü’nde bir piramit mezar var. Halkın Çağ Baba Türbesi dediği ve yıllardır gidip dua ettiği piramit mezar, aslında M.Ö 2. yüzyılda savaşçı Diagoras ve karısı Aristomakha için yapılmış.

Marmaris

Turgut Köyü

Köye gelmişken Turgut Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Şelaleye keyifli bir yürüyüş ile ulaşır, ayaklarınız suyun içindeyken gözlemenizi yiyebilirsiniz. Yalnız anormal bir kalabalığa hazırlıklı olun. Bu kalabalık yüzünden şelalenin keyfi azıcık kaçıyor ama olsun.

Marmaris

Marmaris – Turgut Şelalesi’nde ayağınız buz gibi suyun içindeyken gözleme yiyebilirsiniz

Turgut Köyü’nde Zakkum Pansiyon Restaurant’a uğrayıp deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz. Burası sessiz, sakin, huzurlu bir yer.

Marmaris

Ailemle Zakkum Pansiyon Restaurant’dayız

Ella Yacht Club Restaurant & Marinette de nezih ortamı ve soft müzikleriyle oldukça keyifli bir mekân. Restoranda leziz yemeklerin tadına bakabilir, dilerseniz pansiyonunda konaklayabilirsiniz.

Marmaris

Marmaris – Ella Yacht Club Restaurant & Marinette

Bayır – Çiftlik Koyu

İri taneli kumlarla kaplı olan Çiftlik’te deniz her zaman parlak ve pırıltılı. Çiftlik Koyu aynı zamanda günü birlik teknelerin popüler uğrak yerlerinden. Hemen yakınlarda bulunan Gebekse Koyu da ayrıca yatçıların tercih edilen bir demirleme mekânı.

Çiftlik Koyu’na geldiğinizde Rafet Baba Restaurant’ta deniz ürünlerinin tadına bakmalısınız.

Bördübet

Çam ağaçlarının arasına gizlenmiş, yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran Bördübet, özel koruma alanı olduğundan dolayı bakir doğasını korumuş bir yer.

Orhaniye Kızkumu Plajı

Kızkumu, adını Bybassos Kralı’nın kızı için anlatılan efsaneden alıyor. Efsaneye göre eski zamanlarda bir kralın kızı fakir balıkçıya âşık olmuş. Ancak kral kızını balıkçıya vermemiş. Kralın kızı balıkçı sevgilisiyle gizli gizli buluşmuş. Birileri kızının balıkçıyla buluştuğunu, Balıkçı denizden geliyor, kızınız kumsalda onu bekliyor, ışıkla yerini işaret ediyor. Delikanlı da ışığa geliyor ve kızınız ile delikanlı gün ağarana kadar aşk oyunlarına dalıyor, sözleriyle krala anlatmış.

Bunları duyan kral çok öfkelenmiş. Bir gece kızını kumsalda yakalayan kral askerlerine de ışıkla balıkçıya işaret vermelerini emretmiş. Delikanlı ışığı görünce kayığına atlamış, kumsala doğru kürek çekmeye başlamış. Derken kız askerlerin elinden kurtulmuş ve sevgilisini kurtarmak için koşmaya başlamış ama sevgilisinin kayığına varması imkânsızmış. Kendini sulara atmış ve o anda bir mucize gerçekleşmiş. Kızın adım attığı her yer kuma dönüşürken peşinden koşan askerler denize gömülmüş.

Kız kayığa kadar koşmuş ancak iki sevgili tam kavuşacakken bir okçu delikanlıyı hedefleyip okunu sallamış. Ok gelip delikanlıya sarılan kızı bulmuş. Kızın bastığı yerde ortaya çıkan kumlar kan suya karışınca kırmızıya boyanmış. Delikanlı ise yaralı sevgilisini alıp gitmiş. Bir daha da onları ne gören olmuş ne de duyan.

Marmaris

Marmaris – Kızkumu

Akyaka

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı olan Akyaka, bir yanında Azmak Nehri, diğer yanında Gökova Körfezi ile cennetten bir köşe. Yemyeşil çam ormanlarının kokusu, mavi yolculuğun değişmez adresi Gökova Körfezi’nin dantel gibi işlenmiş koyları, akvaryum niteliğinde azmakları, bu azmaklardaki benzersiz su altı florası ile Akyaka bütün duyulara hitap eden bir sakin şehir. Burada yeşil ile mavi âdeta dans ediyor, size de izlemesi kalıyor. Akyaka’da kite zone denilen bölgede kitesurf yapılıyor. Burası uzun bir plaj olduğundan çok sayıda kitesurf’çü tarafından ziyaret ediliyor.

Azmak Çayı Akyaka

Akyaka uluslararası bir ağ olan Cittaslow yani Sakin Kentler Birliği’ne üye. Cittaslow 1999’da İtalya’da kurulmuş olan bir belediyeler birliği. Birliğe üye olmak isteyen kentler birliğin düzenlediği kriterler üzerinden değerlendiriliyor.

Loryma Antik Kenti (Bozukkale)

M.Ö 10. yüzyıla tarihlenen Loryma Antik Kenti, Bozburun Yarımadası’nın güney batı ucunda yer alıyor. Antik çağlarda fazla önemi olmayan antik kent hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz ama M.Ö 412 yılında Atina donanmasının burada konakladığını ve M.Ö 395’te Knidos Deniz Savaşı öncesinde burada toparlandığını biliyoruz. Antik kentin bulunduğa koya bugün mavi yolculuk tekneleri uğruyor. Birçok kalıntısı günümüze ulaşan Loryma Antik Kenti’nde akropolis, sarnıçlar, akropol, nekropol, Apollon Tapınağı ve kenti çevreleyen surlar görülüyor.

Marmaris – Loryma Antik Kenti

Amos Antik Kenti

Amos Antik Kenti, Kumlubük Koyu’nun kuzey batısında, dik sahilin güneyindeki Asarcık Tepe’de yer alıyor. Bir tepe üzerindeki tiyatro, tapınak ve heykellerden oluşan Amos’un çevresi aynı dönemden kalma surlarla çevrili. 3 tiyatrodan biri olan Amos Tiyatrosu ise oldukça iyi korunmuş oturma yerleri, yan duvar ve sahne evinin 3 odasıyla tarihin izini sürmek isteyenler için güzel bir adres.

Marmaris – Amos Antik Kenti Kaynak:Wikipedia (Ronnlund – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20730198)

Stratonikeia Antik Kenti

Ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti, Yatağan İlçesi’nin Eskihisar Köyü sınırları içinde yer alıyor. Geç Tunç Çağı’ndan günümüze kadar kesintisiz yerleşime sahne olan kentin en önemli özelliği Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisi olması. Antik kentte bütün bu dönemleri birbirine karışmış hâlde geziyor, olağan dışı bu dokuya hayran kalıyorsunuz.

Stratonikeia Antik Kenti

Lagina

Yatağan İlçesi’nde bulunan Lagina aslında bir antik kent değil. Burası Stratonikeia antik kenti ile Kutsal Yol ile bağlı olan bir kutsal alan. Stratonikeia bölgenin siyasi merkezi iken Lagina Hekate kutsal alanı bir dini merkez imiş. Karyalılar’ın önemli bir kült merkezi olan Lagina Hekate, eski Tunç Çağı’ndan (M.Ö 3000) günümüze kadar kesintisiz olarak iskân edilmiş. Lagina ve çevresinde Klasik, Helenistik ve Roma İmparatorluk Dönemi’nde pek çok yapı inşa edilmiş. Ay ve Yeraltı Tanrıçası Hekate adına M.Ö 100 yıllarında yapılan tek tapınağın burada olması ise kutsal alanın önemini gösteriyor.

Lagina

Marmaris Dalış Bölgeleri

Marmaris’in bir ününden daha bahsetmeliyim. Burası Türkiye’nin en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor.

Fotoğraf: Cem Özoral

Ülkemde efsaneler de gidilecek yerler de bitmez. Marmaris’ten sonra geldiğimiz Dalyan ise Kaunos Antik Kenti, İztuzu Plajı, caretta carettaları, çamur banyoları, mavi yengeci ile benim bu sene defalarca gelip de kopamadığım bir yer.

Marmaris yeşili ve mavisi ile ülkemizin en güzel yerlerinden birisi. Keşfetmek için bir kaç gün yetmez, uzun süre kalıp burayı yaşamak gerek…