Labranda, Latmos Dağları’nın üzerinde Erken Tunç Çağı’nda kurulmuş. M.Ö 4. yüzyılda Karya Satrabı Mausolos burayı bir aile kutsal alanı hâline getirmiş ve Zeus’a adamış. Yani Milas’ın kuzeyindeki Kocayayla’da bulunan Labranda bir antik şehir değil, bir kült merkezi. Diğer bir anlatımla da kutsal alan. Labranda kutsal alanına Mylasa’dan (Milas) başlayan ve Kutsal Yol olarak adlandırılan 14 km uzunluğunda ve 8 m genişliğindeki taş kaplamalı bir yolla ulaşılıyormuş. Tarih tutkunları günümüzde bu yolun sağlam kalan kısmından yürüyerek zamanda yolculuk yapabiliyor.

Labranda

Labranda en parlak dönemini Karya Satrabı Mausolos (M.Ö 377-354) ve kardeşi İdrieus (M.Ö 351-344) döneminde yaşamış. Mausolos ve İdrieus her yıl Labranda’da 5 gün süren dinsel bayramların kutlanmasını gelenek hâline getirmişler. Törenlerde Zeus’a kurbanlar sunmuşlar. Burası Batı Karya’nın en önemli kutsal alanı ve hac merkezi hâline gelmiş. Muhtemelen de bağımsız bir kutsal alan olmuş. Kendi rahipleri tarafından yönetilmiş. Çevredeki tüm köylerin halklarına ait bir alan olmuş.

Zeus Tapınağı

Karya Satrabı Mausolos, aynı zamanda liman kenti Halikarnassos’un da kurucusu. Bugünkü ismiyle Bodrum’da Satrap Mausolos adına hem karısı hem de kızkardeşi olan II. Artemisia tarafından yaptırılan anıt mezar Halikarnas Mozolesi ise antik dünyanın 7 harikasından birisi sayılıyor.

Labranda’da gezilecek yerler listesi

Muğla‘nın Milas ilçesinin kuzeyindeki Kocayayla’da bulunan Labranda’da Helenistik devirde (M.Ö 3.-1. yüzyıl) sadece bir çeşme yapısı inşa edilmiş. 1.-2. yüzyıllarda Kuzey Stoa yeniden inşa edilmiş, 2 hamam yapısı ile birkaç yapı daha eklenmiş. 4. yüzyılda yöre halkının Hristiyanlığı kabul etmesi ile Doğu Propylon yakınında bir Bizans Kilisesi yapılmış. Yine 4. yüzyılda meydana gelen büyük bir yangın felaketi nedeniyle kutsal alan kült yeri olmaktan çıkmış.

Labranda endemik bitkileri

Zeus Tapınağı

Çift Baltalı Tanrı Zeus Labraundos kültünün kökeninin su kaynağı ve tapınak terasının hemen üzerindeki büyük kayaya dayandığı düşünülüyor.

Labranda

Zeus Tapınağı

Güney Propylon

Burası bir geçit kapısı.

Labranda

Güney Propylon

Doğu Kilise

5. yüzyıla tarihleniyor.

Labranda

Doğu Kilise

Andron B

Kutsal alanın ziyafet salonu.

Andron B

Teras Evler

Teras evlerin rahiplere ayrıldığı düşünülüyor.

Labranda

Teras Evler

Rahip Evi

Oikoi yapısı rahip evi ve hazine odası olarak kullanılmış.

Labranda

Labranda – Rahip Evi

Tetrakonkhos Hamam

Tetrakonkhos planlı Roma dönemi hamamı.

Labranda

Tetrakonkhos Hamam

Andron A

Kutsal alanın ziyafet salonu.

Andron A

Kutsal Yol

Labranda – Mylasa (Milas) arasında Kutsal Yol olarak adlandırılan 14 km uzunluğunda ve 8 m genişliğinde taş kaplamalı bir yol var. Yolun çoğu kısmı dağ patikalarından geçiyor, bir kısmında da hâlâ antik taşlar var. Eğer tarih kokulu bir doğa yürüyüşü yapmak isterseniz bu yolda yürüyüş yapmayı seveceğinize eminim. Ancak yolun çoğu yeri işaretli olmadığından kaybolma ihtimaliniz de var. Eğer bu zorlu rota için organize turlarla çalışmak isterseniz benim de birlikte geldiğim Ibex Adventure Club ile iletişime geçebilirsiniz.

IBEX ADVENTURE CLUB “Kudu Travel Agency”
https://www.ibextravel.com.tr/
+90 (533) 515-3085
✉️ hello@ibextravel.com.tr

Kutsal Yol

Labranda tepedeki konumu ve günümüze ulaşan yapıları ile oldukça heybetli. Belki de üzerinde Karyalılar’ın enerjisini taşıdığındandır. Kim bilir?

Keşfetmeniz dileğiyle…