Almanya’nın Koblenz şehri; Rhineland- Pfalz eyaletinde, Orta Rhine Vadisi’nde yer alıyor. Şehrin bir bölümü Ren (Rhine), bir bölümü Mosel (Moselle) Nehri kıyısında kalıyor. Kurulduğu vadi, çok sayıda köprü ile karşı kıyılara bağlanıyor. Burası Ren Nehri üzerinden yapılan şarap ticaretinin önemli noktalarından biri. Koblenz, konumu nedeniyle geçmişten bu yana birçok ulaşım ağının merkezi olmuş. Geçmişte nehirler, askeri açıdan büyük önem taşımış. Bu nedenle nehirlerin her iki tarafına çok sayıda kale inşa edilmiş. Alman ordusunun önemli bir bölümü de hâlen Koblenz’de bulunuyor.
Burası M.Ö 8 yılında Drusus tarafından bir Roma ordugâhı merkezi olarak kurulmuş. Şehir 978 yılında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’na katılmış, 1798-1813 yılları arasında Fransız Rhin-et-Moselle idari ilinin merkezi olmuş, 1815’ten sonra da Prusya Krallığı’na katılmış. 2. Dünya Savaşı’nda kısmen yıkılan şehir, kısa bir süre sonra yeniden eski hâline dönmüş.
Koblenz’de gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Koblenz’de gezilecek yerler listesi
- 1.1 Deutsches Eck (Alman Köşesi)
- 1.2 Festung Ehrenbreitstein (Ehrenbreitstein Kalesi)
- 1.3 Mittelrhein Museum (Orta – Ren Müzesi)
- 1.4 Schloss Stolzenfels (Stolzenfels Şatosu)
- 1.5 Herz-Jesu Kirche (İsa’nın Kalbi Kilisesi)
- 1.6 Bazilika Sankt Kastor (Aziz Kastor Bazilikası)
- 1.7 Liebfrauenkirche
- 1.8 History Column (Tarih Kolonu)
Mosel Nehri, Koblenz’de Ren Nehri ile birleşiyor. Fransa’da doğan Mosel Nehri’nin Almanya sınırlarındaki uzunluğu 200 km civarında. Bizse Romantik Ren & Mosel Nehir Turu‘nun 4. gününde Romantik Yol’dan ilerleyerek Koblenz’e geldik.
Kente gece ışıklarında girdik. Denk geldiğimiz festival nedeniyle şehir oldukça kalabalıktı. Her köşede koşan, spor yapan ve bira içen insanlar vardı. Ne de olsa Almanya denince ilk olarak akla insanların biraya olan düşkünlüğü geliyordu. Koblenz’de de her köşe başı, fıçı fıçı biralarla doluydu.
Deutsches Eck (Alman Köşesi)
Ren ve Mosel nehirlerinin birleştiği yere Deutsches Eck (Alman Köşesi) deniyor. 1897 yılında Alman İmparatoru I. Wilhelm anısına (ölümünden 9 yıl sonra) burada dev bir atlı heykel inşa ettirilmiş.

Koblenz – Deutsches Eck (Alman Köşesi)
2. Dünya Savaşı’nda hasar gören heykel, sonradan tamamen yıkılmış. 1990’da Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin ardından yıkılan heykel, aslına uygun olarak tekrar yapılmış. Bugün heykelin olduğu yerde 16 eyalet bayrağı, Alman birliğinin anısına dalgalanıyor.
Festung Ehrenbreitstein (Ehrenbreitstein Kalesi)
Avrupa’nın en iyi korunmuş ikinci en büyük kalesi olan Festung Ehrenbreitstein (Ehrenbreitstein Kalesi), 1817-1828 yılları arasında inşa edilmiş.

Festung Ehrenbreitstein (Ehrenbreitstein Kalesi)
Kaleye teleferikle çıkabiliyorsunuz.

Koblenz – Festung Ehrenbreitstein (Ehrenbreitstein Kalesi)’e teleferikle çıkarken
Şehrin iki nehrin kesişimindeki muhteşem manzarasını görmek istiyorsanız, siz de mutlaka kaleye çıkmalı ve burada gün batımını izlemelisiniz.

Festung Ehrenbreitstein (Ehrenbreitstein Kalesi)’nden Koblenz manzarası
Mittelrhein Museum (Orta – Ren Müzesi)
Altstadt (Eski Şehir) bölgesinde yer alan Mittelrhein Museum (Orta – Ren Müzesi), 1835 yılında kurulmuş. Almanya’nın en eski sanat müzelerinden biri olan Mittelrhein Müzesi’nde Barok dönemden Orta Çağ koleksiyonlarına dek pek çok eser sergileniyor.

Koblenz – Mittelrhein Museum (Orta – Ren Müzesi)
Schloss Stolzenfels (Stolzenfels Şatosu)
Neo-Gotik tarzdaki Schloss Stolzenfels (Stolzenfels Şatosu), şehir merkezine birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor. Şato 13. yüzyıla ait bir şatonun kalıntıları üzerine 1842 yılında yeniden inşa edilmiş.

Schloss Stolzenfels (Stolzenfels Şatosu) Kaynak:Wikipedia (By Holger Weinandt – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40032919)
Herz-Jesu Kirche (İsa’nın Kalbi Kilisesi)
Mimar Ludwig Becker tarafından 1900 yılında tasarlanan Katolik kilise Herz-Jesu Kirche (İsa’nın Kalbi Kilisesi), 1903 yılında tamamlanmış. 1944’te hava saldırısında tamamen hasar gören kilise, 1950-1953 yılları arasında aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş.

Koblenz – Herz-Jesu Kirche (İsa’nın Kalbi Kilisesi) Kaynak:Wikipedia (By Holger Weinandt – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18269865)
Bazilika Sankt Kastor (Aziz Kastor Bazilikası)
836 yılında inşa edilen Romanesk kilise Bazilika Sankt Kastor (Aziz Kastor Bazilikası); imparatorların, kralların buluşma yeri olmuş.

Bazilika Sankt Kastor (Aziz Kastor Bazilikası) Kaynak:Wikipedia (By Holger Weinandt – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18929567)
Liebfrauenkirche
İnşası 5. yüzyıla dayanan Katolik kilise Liebfrauenkirche 1944’te hasar görmüş, 1955’te yeniden inşa edilmiş.

Liebfrauenkirche Kaynak:Wikipedia (By HOWI – Horsch, Willy – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25759380)
History Column (Tarih Kolonu)
Koblenz’in kuruluş tarihçesini gösteren History Column (Tarih Kolonu) detayında yatan süslemeleriyle dikkat çekiyor.

History Column (Tarih Kolonu)
Koblenz’de Eski Şehir bölgesini doyasıya gezin. Ren ve Mosel nehirlerinin kesişimini yakından gözlemleyin. Bu güzel kenti çok beğenecek, ayrılmak istemeyeceksiniz.
Biz geceyi Koblenz’de geçirip hafiften de gece hayatına dokunup gemimize döndük. Sabah gözümüze açtığımızda ise Cochem‘de olacaktık…
İyi günler 2_6 Aralık’ta Noel pazarları ren nehri turumuz var,çok gemi turu yaptım ama ilk kez nehir turuna katilscagim,gemiden tür aldinizmi almadan gezebilirmiyiz,Koblenz tam gün
Rudesheim sabah,aynı gunogleden sonra Mainz tam günde Frankfurt
Merhabalar,
Öncelikle çok güzel bir tura katılıyorsunuz. Ren Nehri turları harika oluyor.
Ben gemiden tur aldım. Tabii ki tur almadan da gezebilirsiniz ama yanaştığı yer şehir merkezine uzak kalıyorsa taksi turup gitmeniz zor olabilir. Dilerseniz tur şirketinden tam yanaşacağı limanları ve şehir merkezine uzaklığı öğrenin. Ona göre karar verirsiniz. Genelde zaman kısıtlaması da olduğunda tur almak daha doğru olabiliyor. Tercih sizin.
Şimdiden iyi seyahatlar dilerim.