Myanmar’ın ikinci büyük kenti olan Mandalay görkemli pazarları, birçok manastırı, Hint tapınağı, camileri, altın atölyeleri, nehir kıyısı ve dost canlısı yerel halkı ile kendine özgü bir albeniye sahip. Hele hele U-Bein Köprüsü’nde gün doğumu ya da gün batımını izlemeye gelirseniz, Mandalay’ın kendine özgü çekiciliğini hissedebilirsiniz.

U-Bein Köprüsü’nün yakınlarında
Irrawaddy Nehri’nin kıyısında yer alan şehir, 1857’de Kral Mindon tarafından kraliyet başkenti olarak Mandalay Tepesi’nin eteklerinde kurulmuş.
Pagodalarla süslü yamaçlar şehrin üzerinde hâlâ tüm görkemiyle duruyor. Ancak 2. Dünya Savaşı’nda bombalanıp dümdüz edilen, sarayı diğer yapılarıyla birlikte kaybolan kent, sonradan inşaat patlaması geçirip asla eskisi gibi olamamış. Gittikçe artan sayıdaki motorsikletler ve arabalar da nispeten kirli ve kaotik bir şehir görüntüsü yaratmış.

U-Bein Köprüsü’nün yakınlarında
Yine de bence çok güzel, çok etkileyici.
Mandalay’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Mandalay gezilecek yerlere bir göz atalım mı?
Mandalay Sarayı
Mandalay Sarayı 1857-1859 yılları arasında Kral Mindon’un yeni kraliyet başkenti Mandalay’ı kurmasının bir parçası olarak inşa edilmiş. Saray ülkenin son iki kralı olan Kral Mindon ve Kral Thibaw’un ana kraliyet ikametgâhı olmuş.

Mandalay Sarayı
Saray hendekle çevrili duvarlı bir kalenin içinde bulunuyor. Sarayın kendisi kalenin merkezinde ve doğuya bakıyor. Sarayın tüm binaları tek katlı.
U-Bein Bridge
Dünyanın en uzun teak (tik) ağacından yaya köprüsü olan U-Bein, sığ Taungthaman Gölü boyunca 1,2 km hafifçe kıvrılarak gidiyor. Burası Myanmar’ın en çok fotoğraflanan yerlerinden biri. Köprünün üzerinde durduğu 1.086 direkten yalnızca birkaçı zaman içinde beton desteklerle değiştirilmiş. Gerisi ise orijinal.

U-Bein Bridge
Eğer buraya kurak mevsimde geldiyseniz, gerçek olamayacak kadar mistik bir yerde olduğunuzu düşüneceksiniz. Sallarla gün doğumu ya da gün batımında köprüyü uzaktan izlemek size olağanüstü bir deneyim yaşatacak. Ancak yaz yağmurlarından sonra bölge büyük bir göl hâline geliyor ve yer yer döşemelerinin hemen altına kadar su geçiyor.

U-Bein Bridge
Köprü güzelliği ve de getirdiği şöhreti nedeniyle oldukça kalabalık. Kenarında koruması yok. O nedenle yürürken düşmekten korkabilirsiniz (Ben korktum). Ancak zaten köprünün en güzel fotoğrafları aşağısından ya da saldan alınıyor. O yüzden köprünün üzerine şöyle kısaca bir göz atıp sonra hemen sala binmenizde fayda var.

U-Bein Bridge

U-Bein Köprüsü’nde monklarla
Mandalay Hill
Mandalay’ın en güzel şehir görüntüsünü izlemek için Mandalay Tepesi’ne tırmanmalısınız. Buraya giden merdivenler deneyimin büyük bir bölümünü oluşturuyor. 30 dakika süren tırmanış boyunca çok sayıda tapınak ve pagodadan geçiyorsunuz. Zirveye geldiğinizdeki gözlem noktası özellikle gün batımında çok popüler.

Mandalay Hill
Shwenandaw Monastery (Shwe In Bin Kyaung)
Oymalı panellerle süslenmiş bu ince teak (tik) ağacından yapılan manastır-tapınak, özellikle Jataka’nın (Buda’nın geçmiş yaşam öyküleri) iç mekân sahne oymalarıyla dikkat çekiyor. Korkuluklar ve tavan kornişlerinin bir kısmı hafifçe mizahi olan detaylı gravürlerle kaplı.

Shwe In Bin Kyaung
Bina bir zamanlar Mandalay Sarayı kompleksi içinde 1878 yılında ölen Kral Mindon’un kraliyet dairesi olarak kullanılmış.

Shwe In Bin Kyaung’da monk ve ben
Mahamuni Paya
Her gün binlerce rengârenk giyimli insan Mahamuni’nin 2.000 yıllık olduğuna inanılan 4 m uzunluğundaki oturmuş Buda’sını ziyaret ediyor. İsmi Bumi Phasa Mudra olan heykel, ülkede bulunan en eski Buda heykeli. Bu heykel Buda’nın şeytan Mara’yı yenişini sembolize ediyor.

Mahamuni Paya
Kadınlar Buda heykelinin yanına kadar giremiyor. Anormal kalabalık nedeniyle de uzaktan güzel fotoğraf yakalamak biraz zor.

Mahamuni Paya
The Kuthodaw Paya (Maha Lawka Marazein Paya)
Kuthodaw Paya (Pagoda) dünyanın en büyük kitabı olarak anılıyor. Mandalay Tepesi’nin güneydoğu köşesinden yer alan pagoda, Kral Mindon tarafından Kraliyet Sarayı’nı inşa ettirdiği dönemde yaptırılmış. Merkezi stupa Bagan yakınlarındaki Nyaung U’da bulunan Shwezigon’dan esinlenerek yapılmış.

The Kuthodaw Paya (Maha Lawka Marazein Paya)

The Kuthodaw Paya (Maha Lawka Marazein Paya)
Ta Moke Shwe Gu Gyi
Kyaukse’nin batısında bulunan muazzam tapınak kompleksi, Ta Moke Shwe Gu Gyi Bagan veya Mrauk-U dışında ülkedeki en iyi arkeolojik alanlardan biri. Bu büyüleyici mekân Buda’nın yaşamından sahnelerin yanı sıra hayvanların, bitkilerin ve mitolojik varlıkların tasvirlerini içeriyor. Ancak İngilizce tabela yetersizliği nedeniyle ziyareti oldukça zor.
Jade Market
Yeşim taşı satılan bu markette mallarını pazarlayan yeşim tüccarlarını göreceksiniz.
Pinya Stupa Ruins
Muhtemelen Myanmar’ın en unutulmuş eski başkenti olan Pinya, Moğol saldırılarının son dalgasının ardından 1303’te tekrar önemini kazanmış. Kurucusu Thihathu ve oğlu Athingaraza Sawyun, Sagaing’de nehrin karşısına rakip krallıklar kurmuşlar. İki kral yarım asır boyunca Bagan tarzı binalar yaratmışlar. Günümüzde Pinya’da bu binalardan sadece stupa kalıntıları ulaşmış.
Mandalay Otelleri
Mandalay pek çok lüks otele ev sahipliği yapıyor.
Mercure Mandalay Hill Resort
Mandalay Tepesi’nin eteklerinde yer alan otel lüks ve egzotik bir konaklama yeri.

Mercure Mandalay Hill Resort
Mandalay denince benim aklıma hep U-Bein Köprüsü ve orada yaptığım sal gezisi gelecek. Bu gezi beni huzura erdiren, bulutların üzerinde gezdiren ve Myanmar’ı özleten bir gezi olarak kalacak. Bir de tabii kulağımda Rudyard Kipling’in dizeleri çınlayacak.

U-Bein Köprüsü
Mandalay’a giden yolda
Yaptığım bütün hatalar
Tekrar gün yüzüne çıktı ve tekrar yaşandı
Ben kaybolurken o yolda
Senin verecek birşeyin kalmadı
Ne kadar güzel bir şehir. Hele U-Bein köprüsüne bayıldım.
Ben de U-Bein Köprüsü’nden çok etkilendim.
Sevgiler