Taşoz göçmenleri tarafından kurulan Kavala, M.Ö 6. yüzyılda Yunanca “Yeni Şehir” anlamına gelen Neapolis ismiyle kurulmuş. 1387-1912 yılları arası Osmanlı hâkimiyeti altındaymış, 1. Balkan Savaşı’nda Bulgarlar, 2. Balkan Savaşı’nda Yunanlılar tarafından ele geçirilmiş. Özellikle tütün işleme ve ticaretinde gelişen Kavala, Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın doğum yeri olmasıyla tanınıyor. Kavala’daki Filipi arkeolojik alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Kavala

1923’te Lozan Antlaşması uyarınca başlatılan nüfus mübadelesinde Kapadokya‘da yaşayan 25.000 Türk Kavala’ya gitmiş. Buradaki Müslümanlar’sa Kapadokya ve Anadolu’nun diğer yerlerine yerleştirilmiş.

Kavala

Bu küçücük yerleşim aynı bizim sahil kasabalarımız gibi. Hani burada biraz Foça‘ya gitmiş gibi hissettim bile diyebilirim. Denizin kokusu, balıkçı tekneleri ve lezzetli deniz ürünleri derken; Yunanistan’da mıyım, Türkiye’de miyim diye anlamakta güçlük çektim. Güler yüzlü insanlar da bizim insanımızın aynısı. Burada tek farksa konuşulan dilin Yunanca olması.

Kavala’da gezilecek yerler listesi

Bu küçücük yerleşimi rahatlıkla yürüyerek gezebilirsiniz.

Kavala

Plateia Eleftherias

Plateia Eleftherias şehrin ana meydanı. Liman bölgesi ve limandaki kafelerle dolu sahil yolu, şehrin en güzel bölgesi.

Mehmet Ali Paşa Külliyesi

Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın 1800-1811 yılları arasında yaptırdığı Mehmet Ali Paşa Külliyesi; 2 mescid, 1 mektep ve 1 imarethaneden oluşuyor. Külliye Mısır hükümeti tarafından kiraya verildi. Hâlen otel ve restoran olarak kullanılıyor, geliri de Mehmet Ali Paşa’nın ailesine gönderiliyor.

Kavala – Mehmet Ali Paşa Külliyesi

Mehmet Ali Paşa Heykeli ve Evi

Mehmet Ali Paşa’nın doğduğu ev, günümüzde müze olarak kullanılıyor.

Kavala

Mehmet Ali Paşa Heykeli

Mehmet Ali Paşa Evi

Agios Nikolaos Kilisesi

Pargalı İbrahim Paşa tarafından yapılan 4 köşe cami, 1926’da minaresi kaldırılarak kiliseye dönüştürülmüş.

Kavala

Kavala – Agios Nikolaos Kilisesi

Su Kemerleri

Roma orijinli Kamares ilk yapıldığında hem su aktarımı hem de Akropolis’in savunulması için kullanılmış. Kentin simgelerinden biri olan su kemeri, günümüzdeki görünümüne Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı tahtında olduğu 1550 yılında getirilmiş. 4 değişik ölçüye sahip 60 kemerden oluşan tarihi yapı 1911 yılına kadar işlevini sürdürmüş.

Kavala su kemerleri

Filipi (Philippi) Arkeolojik Alanı

Filipi (Philippi), Via Egnatia üzerinde yer alıyor. Via Egnatia, Roma dönemi öncesinde M.Ö 146-120 yılları arasında Adriyatik’i Ege’ye bağlamak üzere yapılmış bir yol. Filipi arkeolojik alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Filipi (Philippi) Arkeolojik Alanı Kaynak:Eastern Macedonia & Thrace, Greece emtgreece.com

Kavala şehrinin bir özelliği var: Burada yaşayan belli bir yaşın üzerindeki Yunanlılar Türkler’i çok sevmiyor. Bunun nedeniyse Kıbrıs harekatına gönderilenlerin çoğunun Kavala’dan olması ve bu insanların savaşta hayatını kaybederek geri dönmemesi. Pek çok yerde “Remember Cyprus” (Kıbrıs’ı Hatırla) levhalarını görüyorsunuz, gözünden kan akan kadın figürleri de yer yer duvarlarda boy gösteriyor. Ancak bu nefret dolu durum genç nesil için geçerli değil, onlar Türkler’e karşı daha sevgi dolu. Umarım barış dünyada hep hâkim olur da bu gibi söylemlere hiç bir ulus hiç bir zaman maruz kalmaz…

Kavala’da Remember Cyprus tabelasını pek çok yerde görüyorsunuz

Kavala’da nerede yemek yenir?

Gelelim yeme-içme mekânlarına:

Orea Mitilini

Limandaki restoranda mezeler ve deniz ürünleri efsane. Mutlaka denemenizi öneririm.

Kavala

Orea Mitilini

Anastasia

Şehrin çıkışındaki Anastasia’dan mutlaka Kavala kurabiyesi almalısınız. Anastasia demli çay ikram ederken güler yüzünü de esirgemiyor. Tereyağıyla yapılan kurabiyeleri ağızda dağılan ve tadı damakta kalan cinsten. Özellikle de sade kurabiyesini tavsiye ederim.

Anastasia Kavala kurabiyeleri

Eğer hafta sonu hayatınızda bir değişiklik yapmak, 5 saatlik bir yolculukla farklı bir ülke gezmek, deniz mahsulleri ve nefis mezeleri löpletmek, üstüne bir de tarihi yerler görmek istiyorsanız Kavala sizi kucaklamaya hazır. Evet, önünüzde Schengen vizesi gibi büyük bir mesele var ama eğer vizeniz varsa, komşunun güzel kasabasına gidip oldukça hesaplı ve keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Kavala

Kavala

Keşfetmeniz dileğiyle…