Orta İran Sıradağları’nın eteğinde, Kevir Çölü’nün batısında, eskiden önemli olan bir kervan yolu üzerinde yer alan Kashan (Kaşan), İsfahan – Tahran arasında görülebilecek küçük bir şehir. Kevir Çölü’nün kıyısındaki bu vaha şehir, orijinal hâlini koruyan kent dokusuyla dikkat çekiyor. Eski bir kervan yolunun üzerinde olduğu için çok otantik ve tarihi mekânları var. Kashan; seramik ve çini işleri, ipek ve yün halıları, gül bahçeleri ve gül suyuyla meşhur. Şehirdeki Fin Bahçeleri, Pers Bahçeleri kategorisi içinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Abbasi Evi

Şiraz’dan dönüş yoluna geçtiğimizde önce İsfahan’da konakladık. Böylece hem İran’daki resmi tatiller nedeniyle göremediğimiz yerleri gördük hem de Tahran yolunu yarılamış olduk. Sabah İsfahan’dan erken saatlerde ayrıldık. Yolumuz üzerindeki Kashan ve Kum’u ziyaret ederek havalimanına gidecek ve İran’a veda edecektik.

Kashan

Boroujerdi Evi

Kashan gezilecek yerler

Bazı seyahat bloglarında Kashan hakkında İran’ın en etkileyici şehri olduğunu, görmeden dönmemek gerektiğini okumuştum. Doğruyu söylemek gerekirse ben o görüşte değilim. Çirkin bir şehir olduğunu söyleyemem ama İsfahan ve Şiraz’la karşılaştırdığımda buranın çok sönük kaldığını düşünüyorum. Geldiğime memnun olsam da benim gözümde İran’ın daha etkileyici yerleri var.

Agha Bozorg Camii

Agha Bozorg Camii ünlü İranlı mimar Haj Sa’ban-ali tarafından yaptırılmış.

Kashan

Agha Bozorg Camii

Fin Bahçeleri

Fin bahçelerinin her yanı su kanalları ile çevrili. Fin Bahçeleri, Pers Bahçeleri kategorisi içinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Bahçesinde Amir Kabir’in öldürüldüğü hamam var. Vezir Amir Kabir halk tarafından çok sevilince tahtını kaptırmaktan endişe eden Şah Nasr-eddin tarafından burada öldürülmüş. Amir Kabir’in cesedi daha sonra Kerbela’da gömülmüş.

Fin Bahçeleri

Sialk Tepesi

Sialk tepesinde M.Ö 6000 yılına tarihlenen, yani 8.000 yıllık geçmişi olan kalıntılar var. Burada arkeolojik kazılar hâlâ devam ediyor. Önünde de buluntuların sergilendiği küçük bir müzesi var.

Kashan

Sialk Tepesi

Kashan – Boroujerdi Evi

Boroujerdi Evi, Kashan’ın önemli ailelerinden olan zengin tüccar Boroujerdi’lere ait. Evin kışlık ve yazlık bölümlerindeki oymalar görülmeye değer. Şehirde gördüğümüz evlerin içinde en güzeli de bence burası.

Boroujerdi Evi

Boroujerdi Evi

Kashan – Tabatabaei Evi

Tabatabaei Evi 18. yüzyıl sonuna doğru yapılmış. Tabatabaei ailesi burada yaşamış. Özellikle akşam saatlerinde vitraylardan süzülen ışıkları izlemek için çok güzel.

Tabatabaei Evi

Kashan – Abbasi Evi

Çok fazla odası olan Abbasi evini gezerken içinde kaybolmanız an meselesi.

Abbasi Evi

Sultan Amir Ahmad Hamamı

Sultan Amir Ahmad Hamamı 16. yüzyılda Safevi döneminde inşa edilmiş.

Kashan

Sultan Amir Ahmad Hamamı Kaynak:Wikipedia (By Mahdikarimi70 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63057877)

Kashan sonrası Tahran yolu üzerindeki Qom şehrine uğrayıp havalimanına doğru gittik. Ne de olsa tatilin en heyecanlı kısmı eve dönüş değil miydi?