Karamojonglar Uganda‘nın kuzeyindeki Karamoja bölgesinde yaşayan göçebe bir grup. 1600’lü yıllarda Etiyopya’dan göç eden bir grup Kenya ve Tanzanya’ya yerleşip bugünkü Masai kabilesini oluştururken bir grup Uganda‘ya gelip Karamojong kabilesini oluşturmuş.
Karamajonglar nesiller boyu hükümetle, birbirleriyle, Tepeth kabilesiyle ve yakınlardaki Turkana kabilesiyle savaşmış. Bölgede artık kalaşnikoflar görülmese de ülkenin belki de en yoksul halkı olarak kalmışlar.
Karamojong kabilesi kimlerdir?
Karamajonglar güzelliği, yetişkinliği ve beraberliği simgeleyen yara dövmeleriyle meşhur. Kabilenin kadın ve erkeklerinin yüzlerinde, göğüslerinde ve karınlarında yara dövmesi var. Keskin bir cisimle yüzlerini çizip sonra temizlemeden kömür tozuyla ve kille sıvıyorlar. Böylece yaralar mikrop kapıp enfekte oluyor ve kabarık izler bırakıyor. Yüze yapılan dövme tamamen estetik amaçlı. Kadınların karınlarına yaptıkları dövme ise çocuk doğuracak acıya katlanacağını ispat ediyor.
Karamojong kabilesinde erkekler 5’ten fazla kadınla evlenebiliyor. Hatta 3 karısı olan bir erkek fakir kabul ediliyor.
Erkekler bekarsa ve evlenecek kız arıyorsa şapkalarına tüy takıyor. Bir erkeğin bir kadınla evlenebilmesi için önce maraton koşucusu hızındaki kadını yakalaması, sonra güreşerek yenmesi gerekiyor. Çünkü evlendiğinde onu koruyacak gücü olduğunu göstermesi lazım. Erkek, kadınla güreşir miymiş demeyin, Karamojong kadınları o kadar güçlü ki yenemedikleri oluyor 🙂 . Erkek eğer bu güreşte yenilirse utancından başka bir kabileden Karamojong olmayan bir kadınla evlenmeye mecbur kalıyor.
Karamojong kabilesi dünyadaki bütün büyükbaş hayvanların kendilerine ait olduğunu düşünüyor. O nedenle nerede bir büyükbaş hayvan görseler köylerine götürüyorlar. Yani hırsız değiller, sadece kendilerine ait olanı geri alıyorlar 🙂 . Yalnız bu kendilerine ait olanı geri alma durumu, Uganda sınırı ötesinde gerçekleşince uluslararası krizlere neden olabiliyor.
Karamojonglar sığırlarına otlak bulmak için göçebe bir hayat sürüyor. Göçebe yaşam etkisiyle tuvalet inşa etmeyi bilmiyorlar. Suları yok. Bulaşıcı hastalıkların bu nedenle sonu gelmiyor.
Karamojong köylerine nasıl gidilir?
Kabilenin bulunduğu bir köyü ziyaret etmek isterseniz yerel bir rehberle bu ziyareti yapabilirsiniz. Moroto‘daki Kara Tunga
kampından Theo Vos size bir tur ayarlayabilir.
Köye girişte Masai köylerinde olduğu gibi bir giriş ücreti ödemiyorsunuz. Ancak onlara destek olmak için elle yaptıkları kolye ve bileziklerden satın alabilirsiniz.
Köyde herkes elinizi sıkarak sizi selamlıyor. Yalnız dikkat! Karamojongların elleri sizin günlük hayatınızda hijyen tuttuğunuz ellerinizden oldukça farklı. El sıkıştığınız anda ilk hissettiğiniz, onların ellerindeki nasırların sizin narin ellerinizle buluşuyor olması. Sizin sabunladığınız, kremlediğiniz yumuşacık elleriniz, onların hayal dünyalarının çok ötesinde. Onların elleri kara kıtanın zorlu şartlarında yıpranan, yükleri taşıyan, hayatı sırtlanan eller.
Peki ya ayaklara ne demeli? Sizin belki de AVM’lerde burun kıvırdığınız ayakkabıların burada karşılığı yok. Karamojonglar saatlerce ayakkabısız yürüyorlar. Hatta sınırları bile ayakkabısız yürüyerek geçiyorlar. En iyi koşuldaki ayaklar, lastiklerden kesilerek yapılan ayakkabıları giyme şansını elde edenler. Onların da sayısı çok az.
Gelelim çocuklara: Bu çocuklar ipad almadığınızda mutsuz olan çocuklar değil. Zaten ipadin ne olduğunu bilen de yok! Ancak şunu söylemeden edemeyeceğim: Fotoğraf ve video çekerken etrafımda şaklabanlık yapan, sonra meraklı gözlerle kameraya bakıp kahkahalar atan çocukların gözündeki parıltıyı, şehirde yetişen hiçbir çocukta görmedim! Bu çocuklar ayakkabısız, kıyafetsiz, susuz ve aç yaşadıkları zorlu hayat içinde yaşama tutunmayı ve de herşeye rağmen eğlenmeyi ve mutlu olmayı başarmışlar.
Köy ziyaretinizde kabilenin yaşadıkları evleri geziyor, onların doğal hayatına tanıklık ediyorsunuz.
Sonra sıra dans gösterilerine geliyor. Coşkuyla, heyecanla dans ederek size kucak açıyor Karamojonglar.
Karamojonglar, Tebethlerle karşılaştırınca oldukça renkli bir kabile. Bunda geleneksel yaşamı daha fazla devam ettirmelerinin de etkisi var sanırım.
İsterseniz şimdi kabileyle ilgili çekimlerimi izleyebilirsiniz.
Her Afrika seyahatimde mutlaka o yörenin kabilelerini ziyaret ederim. Kenya ve Tanzanya‘da Masailer, Namibya‘da Himbalar ve şimdi Uganda‘da Karamojong kabilesi… Her kabileyi ziyaretimde de yaşamla ilgili çok şeyi sorgularım. Hangi hayat kime göre daha güzel bilemem, ama ben onlardan hayatın gerçek anlamı ilgili çok şey öğrendiğimi düşünüyorum…
Yorum
2 YorumÇiçek
Nis 18, 2019Ne kadar değişik hayatlar var. Ne zor koşullarda yaşıyorlar.
yaprakgurdal
Nis 18, 2019Hayat herkese eşit koşullar sunmuyor maalesef.