Şanlıurfa’da bulunan ve halk arasında Keçilitepe olarak bilinen Karahantepe, dünyanın bilinen en eski Neolitik alanı. Burası UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan ve tarihin sıfır noktası kabul edilen Göbeklitepe’den 400 yıl daha eski bir tarihe sahip. Buradaki taş tepelerin insanlık tarihi için az bilinen bir dönemi aydınlatacağı öngörülüyor. Kısacası dünyanın bilinen tarihi Göbeklitepe, Karahantepe ve tüm Şanlıurfa bölgesiyle değişti ve yeni buluntularla da değişmeye devam edecek gibi görünüyor.
Göbeklitepe’nin dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu olduğu tespit edildi ve Göbeklitepe bu bağlamda UNESCO Dünya Miras listesine alındı. Daha sonra Göbeklitepe ile çağdaş olan ve benzer özellikler taşıyan başka yerler de olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine 12 alanda ülkemizdeki en kapsamlı arkeoloji projesi olan Taş Tepeler Projesi başlatıldı. Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe, Yeni Mahalle bölgesinde kazılar sürüyor. Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe yerleşimlerinde de kazı çalışmalarına başlanacak.
Karahantepe’de Göbeklitepe’deki dikili taşların benzerleri bulundu ancak Göbeklitepe’de hayvan figürleri yer alırken Karahantepe’de hayvan figürleri ve ağırlıklı olarak da kafalarında korktukları hayvanların betimlendiği insan figürlerinin yer aldığı görülüyor.
Karahantepe’de “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikili taş, Neolitik Dönem’e (Yeni Taş / Cilalı Taş) ait insan ve hayvan heykelleri, ana kayaya oyulu çukur tabanlı yapılar var. Bu nedenle burası Göbeklitepe’den sonra dünyada ses getiren keşiflerden biri oldu. Burada bulunan heykeller Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Sergilenen heykeller arasında sırtında leopar deseni taşıyan 3 boyutlu insan heykeli gibi pek çok heykel var.
Burada ayrıca çok sayıda konut olarak kullanılan yapı tespit edildi. Neolitik Dönem sırasında kullanılan yapıların M.Ö 9600’lü yıllara dayandığı ve buradaki yaşamın yaklaşık 1.500 yıl boyunca sürdüğü sanılıyor.
Buradaki yapılar ve dikilitaşlar, bölgede bulunan kireçtaşı tabakalarından yapılmış. İşlenmesi oldukça kolay olan kireçtaşı, anıtsal boyutlardaki yapıların ve büyük dikilitaşların yapımında kolaylık sağlamış.
Karahantepe nerede? Karahantepe’ye nasıl gidilir?
İçindekiler
Karahantepe, Şanlıurfa kent merkezine 55 kilometre mesafede, Tek Tek Dağları Milli Parkı içindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında bulunuyor. Ancak Karahantepe turu yapmak isterseniz buraya toplu taşıma yok. Araba kiralayabilir ya da yerel bir acenteyle çalışabilirsiniz. Ben bölgeyi yerlisi Göncü Turizm ile gezdim. Sahibi Cem Göncü her konuda yardımcı oldu. +90 532 433 85 64. Gönül rahatlığıyla arayabilirsiniz.
Karahantepe’de gezilecek yerler listesi
Bölge 140.000 m²’lik bir alana yayılıyor. Bu alanda birbirinden farklı 4 ayrı bölüm var.
AB Yapısı
AB Yapısı ana kaya içine 8×6 metre boyutlarında oyularak yapılmış. Yapının bir kenarında boyun kısmı yılanı andıran bir erkek başı betimlenmiş. Bu başın karşısına fallus biçimli dikilitaşlar yerleştirilmiş. Yapıya bir yanından merdivenle iniliyormuş, diğer yanından merdivenle çıkılıyormuş. Bu da yapıda ritüeller yapıldığını düşündürtüyor.
AD Yapısı
AD Yapısı’nın büyük bir kısmı ana kayaya oyularak inşa edilmiş. Yapının duvarları arasına dikilitaşlar yerleştirilmiş. AD-AB Yapısı arasında geçiş varmış. Bu nedenle iki yapının bir kompleksin bölümleri olduğu düşünülüyor.
AA Yapısı
Ana kaya içine oyulan AA Yapısı’na 2 basamakla iniliyor. Düz alanda boydan boya uzanan bir yılan, basamakların altında bir tilki betimi yapılmış.
AC Yapısı
Ana karaya oyularak yapılan AC Yapısı’nın güney duvarı boyunca bir düzlük yer alıyor.
Karahantepe insanlık tarihi için en önemli keşiflerden biri. Ülkemiz için de bir cevher.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin