Kalkandelen (Makedonca: Tetovo; Arnavutça: Tetova), Kuzey Makedonya’nın kuzeybatısındaki Şar Dağı eteklerinde, Pena Nehri tarafından ikiye bölünmüş bir kent. Kalkandelen’in ismiyle ilgili iki rivayet var: İlk rivayete göre Osmanlı burada kalkanları delen silahlar yaptığı için şehir bu ismi almış. Diğer rivayete göre de Şar (Sharr) Dağları çok sivri olduğu için dağların eteğine kurulan şehir Kalkan Delen olarak adlandırılmış.

Tetovo – Halk arasında Djamija Paşa Cami olarak da bilinen Alaca Cami (Sarena Dzamija)’nin bahçesinde şadırvan ve kız kardeşlerin mezarlarının bulunduğu türbe var.

Kalkandelen’de gezilecek yerler listesi

Balkan turunda sırada Makedonya’daki Kalkandelen (Tetovo) var. Gezimizde Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp‘e gitmeden önce burada kısa bir mola verdik. Kısa bir mola diyorum. Çünkü burası zaten çok küçük ve uzun süre kalacak bir durum yok.

Alaca Cami (Sarena Dzamija) – Halk arasında Djamija Paşa Cami olarak da biliniyor. Duvarlarındaki desenlerin dünyadaki camilerde eşi benzeri yok.

Alaca Cami (Sarena Dzamija)

Alaca Cami (Sarena Dzamija) 1459’da Hurşide ve Mensure isminde 2 kızkardeşin desteğiyle yapılmış, 1833’te Abdurrahman Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiş. Bu yüzden de halk arasında Djamija Paşa Cami olarak da biliniyor. Caminin bahçesinde şadırvan ve kız kardeşlerin mezarlarının bulunduğu türbe var. Duvarlarındaki desenlerin dünyadaki camilerde eşi benzeri yok. Desenlerindeki renklerin canlılığını korumak için yapımı sırasında 50.000 yumurta akı kullanılmış. Cami şimdiye kadar gördüğüm camilerden oldukça farklı.

Kalkandelen

Alaca Cami (Sarena Dzamija) – Halk arasında Djamija Paşa Cami olarak da biliniyor.

Alaca Cami (Sarena Dzamija) – Halk arasında Djamija Paşa Cami olarak da biliniyor. Duvarlarındaki desenlerin dünyadaki camilerde eşi benzeri yok.

Harabati Baba Tekkesi (Arabati Baba Bektasi Teke)

18. yüzyılda inşa edilen Harabati Baba Tekkesi (Arabati Baba Bektasi Teke), Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ndeki Bektaşiler’in merkezi olmuş. Tekke 1912’de Osmanlı egemenliği sona erene kadar faaliyet göstermiş.

Tetovo

Harabati Baba Tekkesi (Arabati Baba Bektasi Teke) Kaynak:Wikipedia (Vaurien – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7851548)

Tetovo’da gezilecek yerler çok kısıtlı. Zaten herkes çoğunlukla sadece Alaca Camii için buraya geliyor. Bizim gezi rotamızda şimdi başkent Üsküp var.