İstanbul’dan neredeyse yüzerek gidilecek kadar yakın ama gidince de başka bir dünyaya gelmişçesine uzak olan mekânlar var: İstanbul Adaları. Adalar Prens Adaları olarak da biliniyor. Bunun nedeni Roma devrinden Bizans devrinin sonuna kadar asillerin, prenslerin, kraliçelerin bu adalara sürgün edilerek işkence görmüş, hatta öldürülmüş olmaları. Büyükada ise bu adaların en güzellerinden biri. Bu yazımda Büyükada’yı detaylı anlatacağım.

Büyükada İskele
İstanbul Adaları’na gelirsek… Adalara Prens Adaları ismi Bizans döneminde soyluların, prenslerin, patriklerin hatta imparatorların sürgün yeri olduğu için verilmiş. Bazı kaynaklara göre de adaların bu ismi almasının nedeni, Bizans İmparatoru II. Justin’in 567 yılında Büyükada’da görkemli bir saray ve manastır yaptırmış olması.
Prens Adaları ya da İstanbul Adaları olarak da anılan, 9 ada ve 2 kayalıktan oluşan bu adaların sadece 5’inde yerleşim var: Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef Adası.
Havayı güzel gördüğüm bir kış gününde başka âlemlere ayak basmak istediğim için ada vapuruna atladım ve kendimi birden Büyükada’da buldum. İstanbul’dan Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada’ya vapur seferleri var. Benim Bostancı’dan bindiğim vapursa Büyükada’da duracak.

Büyükada kedileri
Büyükada’ya nasıl gidilir?
İçindekiler
İstanbul’dan Büyükada’ya Bostancı, Kabataş, Kartal, Eminönü, Karaköy, Kadıköy, Avcılar, Yalova, Bakırköy ve Beşiktaş’tan vapurlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bostancı’dan Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Bostancı’dan seferler ise yaklaşık 35-40 dakika sürüyor. Bostancı-Büyükada vapur saatleri için aşağıdaki linklerden bilgi alabilirsiniz.
Mavi Marmara firmasının sefer tarifeleriyle ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Şehir hatları vapur seferleri tarifesi için tıklayınız
Eminönü’nden Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Eminönü-Kadıköy-Adalar Şehir Hatları Vapuru ile Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’ya gidebilirsiniz. Bu yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Ayrıntılı bilgi ve tarife listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Diğer bir seçenek olan Turyol firmasıyla başta Eminönü olmak üzere birçok noktadan adalara seferler düzenleniyor. Detaylı bilgi ve sefer saatleri için tıklayınız.
Kadıköy’den Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Şehir hatları sefer saatlerine buradan, Turyol sefer saatlerine buradan bakabilirsiniz. Yolculuk 50 dakika sürüyor.
Bakırköy’den Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Bakırköy’den Büyükada ve Kınalıada’ya Turyol firmasının düzenlemiş olduğu sınırlı sayıda motor seferi var.
Avcılar’dan Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Avcılar’dan adalara sefer yapan tek firma olan Dentur Avrasya ile ulaşım sağlanıyor. Avcılardan adalara seyahat süresi ise yaklaşık olarak 2 saat. Daha detaylı bilgi ve vapur seferleri için tıklayınız.
Yalova’dan Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Yalova’dan adalara varış süresi ise yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika.
Dentur Avrasya: Yaz sezonlarında günde bir defa adalara git-gel seferler yapılıyor. Daha fazla bilgi ve tarife için tıklayınız.
Yaz sezonunda Yalova’dan adalara sefer düzenleyen bir başka firma da Peremetours. Yaz aylarında günde tek sefer gidiş-dönüş şeklinde hizmet veriyor. Daha fazla bilgi ve tarifeler için tıklayınız.
Beşiktaş’tan Büyükada’ya Nasıl Gidilir?
Şehir hatları vapuru ile her gün saat 20:00’ye kadar adalara ulaşım hizmetinden yararlanabilirsiniz. Şehir hatları vapurunun Beşiktaş kalkışlı tarifesi için tıklayınız.
Mavi Marmara ile adalara gün içerisinde gidiş-geliş yapabilirsiniz. Firmanın Beşiktaş üzerinden adalar seferlerinin tarifesi için tıklayınız.
Büyükada hakkında bilgiler
Adaya iner inmez sahil boyunca çok sayıda restoran ve kafe var. Her birinin manzarası harika olduğu için İstanbul’dan sırf deniz ürünleri yemek için bile adaya gelmeye değer. Tabii yazın güzelim plajlarında yüzmek, hatta tüplü dalış yapmak da ayrı bir zevk. Adanın 2 km kadar güneyinde bulunan Prens Adaları’nın en küçüğü Neandros Adası’nın adını duyduğunuzda veya Büyükada’daki Güvercinlik Çatlağı, Viran Bağları, Kurşun Burnu, At Mezarlığı gibi dalış noktalarından bahsedildiğinde, Türkiye’nin en güzel dalış noktalarının konuşulduğunu bilmelisiniz.
Adada Mio Amore’de dondurma yemeyi de ihmal etmemelisiniz.
Büyükada, Prens Adaları’nın en büyüğü. Eski Yunanca adı Prinkipos Yunanca’da “Prens” anlamına geliyor. 1. Dünya Savaşı ve Cumhuriyet sonrasında yaşayan Rum halkının terk ettiği ada, 1940’lı yıllarda Cumhuriyet devrinin varlıklı kesiminin rağbet ettiği bir sayfiye yeri hâline gelmiş.

Büyükada
Büyükada’da eskiden faytonlarla gezinti yapılıyordu. Adanın tamamının dolaşıldığı büyük tur ya da yarısının dolaşıldığı küçük tur vardı. Ancak atlara iyi bakılmadığı için faytonlar çok şükür ki kaldırıldı.

Büyükada
Büyükada’da gezilecek yerler listesi
Büyükada’nın adı büyük olsa da kendisi yürüyerek gezilebilecek kadar küçük.
Tarihi iskele
Büyükada’ya iner inmez gelenleri selamlayan sekizgen şeklindeki tarihi iskelenin yapımı 1915’te tamamlanmış. İskeleyi tasarlayan Ermeni asıllı mimar Mihran Azaryan bazı kaynaklarda Türk milli mimari akımının öncü isimleri arasında sayılıyor. İskelenin bir özelliği de 1950-1951 yılları arasında adanın ilk kapalı sinemasının buraya kurulmuş olması.

Tarihi iskele
Rum Yetimhanesi (Prinkipo Palas)
Rum Yetimhanesi, 1898-1899 yıllarında Mimar-ı Şehir unvanlı Alexandre Vallaury tarafından otel olarak inşa edilmiş. II Abdülhamit binanın otel olmasına izin vermeyince Rum patrikhanesinin varlıklı ailelerinden Zarifi ailesi tarafından satın alınarak Patrikhane’ye hibe edilmiş. 1911-1964 yılları arasında Rum Yetimhanesi olarak kullanılan bina, 1964 yılında tahliye edilmiş ve kullanıma kapatılmış. Rum Yetimhanesi’nin binası harabe olmasına rağmen hâlen dünyanın en büyük ahşap monoblok yapılarından sayılıyor. İçine girme izni maalesef olmadığından dışından fotoğraf çekmekle yetindim.

Rum Yetimhanesi (Prinkipo Palas)

Rum Yetimhanesi (Prinkipo Palas)

Rum Yetimhanesi (Prinkipo Palas)
Adakule
Eski bir yangın kulesi olan Adakule, Ayo Yorgi Manastırı’na giderken ayrılan Hızır İlyas Tepesi’nde yer alıyor. Kapalı olduğu için dışından görmekle yetindiğim yapının nefis bir manzarası var.

Adakule
Hamidiye Camii
Adadaki 4 camiden mimari olarak en dikkat çekici olan Hamidiye Camii 1892-1893 yılları arasında Sultan II Abdülhamit adına yaptırılmış.
Aya Yorgi Manastırı
Adanın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Kilisesi ve Aya Yorgi Manastırı var. Buradaki ilk yapı MS 6. yüzyılda inşa edilmiş. Bu mevkide birçok kilise ve manastırın kalıntıları da var. Bunlardan bazıları günümüze kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmış. Ortodoks dinine göre Aya Yorgi’ye yürüyerek çıkmak yarı hac anlamı taşıyor. Selçuk‘taki Meryem Ana Kilisesi’nin ziyaretiyle de hac tamamlanıyor.

Aya Yorgi Manastırı

Aya Yorgi Manastırı
Aya Yorgi’ye kadar gelmişken, Yücetepe Kır Gazinosu’nda bir mola vermeyi sakın ihmal etmeyin. Eşsiz bir adalar manzarası, arka plandaki İstanbul görüntüsüyle birleşince unutulmaz oluyor.

Yücetepe Kır Gazinosu
Adalar Müzesi
İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olarak bilinen Adalar Müzesi, adaların tarihini anlatan zengin bir koleksiyona sahip.

Adalar Müzesi Kaynak:Wikipedia (Bulent Özden & Museum of the Princes’ Islands – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30507627)
Çam ormanlarının içinden yürüyerek ada turunu tamamlamak, ayaklarımda derman bırakmazken içime huzur doldurdu. Çam kokuları, portakal çiçeği kokuları, ıhlamur kokuları birbirine karışırken bir taraftan da denizin mavisinde kaybolduğumu hissediyordum.
Büyükada’ya veda etmek istemesem de gitme vakti gelmişti. Geçirdiğim 1 gün bana sanki aylara bedel gibi gelmişti. Vapurda beni uğurlayan gün batımıysa her gün görülemeyecek kadar güzeldi.
Keşfetmeniz dileğiyle…
I love it when folks get together and share ideas. Great website, continue the good work!
Thank you!