Yunanistan’ın Xanthi (Türkçe İskeçe) şehri, Avrupa Birliği tarafından verilen “Yunanistan’ın en iyi korunmuş eski şehri” unvanına sahip. Batı Trakya’nın bu güzel şehrinin tarihi M.Ö 870’li yıllara dayanıyor. 1371 Çirmen Muharebesi’ni Osmanlı İmparatorluğu’nun kazanmasının ardından burası Müslümanlar’ın yoğun olarak yaşadıkları yerlerden biri hâline gelmiş. Burası bir de Yunanistan’ın en popüler karnavallarından biri olan İskeçe karnavalı ev sahibi.

İskeçe Karnavalı nasıl başladı?

Hz. İsa’nın peygamber olup dönemin yöneticileri tarafından öldürüleceği haberi yayılmış. Bunun üzerine halk, İsa’nın askerler tarafından bulunamaması için tüm çocukların yüzünü boyayarak birbirinden ayırt edilmemesini sağlamış. Askerler 10 gün boyunca İsa’yı arayıp bulamamış. Halk da askerler gidince çocukları temizleyip boyalarından arındırmış ve çocuklar pazartesi günü yataklarına temiz bir şekilde girmişler. O günden beri şubat ayı ortasında bir pazar günü halk İsa’nın kurtuluşunu kutluyor. Çılgınlar gibi eğleniyor ve “Temiz Pazartesi” için temizlenerek yataklarına giriyorlar.


Temiz Pazartesi (Saf Pazartesi, Kül Pazartesi, Oruç Pazartesisi, Yeşil Pazartesi), Doğu Hristiyanlığında Büyük Oruç’un ilk günü kabul ediliyor. Palmiye Pazarı’ndan önceki 6. pazartesi gününe denk geliyor. Paskalya Pazarı’ndan (Paskalya) önceki Kutsal Hafta başlıyor.


İskeçe Karnavalı Turları

Bu karnaval, Yunanistan’ın en büyük karnavalı olan Patras Karnavalı’ndan sonra en büyük karnavalı. Renk, coşku, eğlence ve parti arıyorsanız; bu festival kaçırılmaz.

İskeçe Karnavalı
İskeçe Karnavalı

Karnaval döneminde buraya pek çok İskeçe Karnavalı turu var. Ülke genelinden ve komşu ülkelerden her yıl 200.000 kişi karnavalı izlemeye geliyor. Karnavalın geçit töreni oldukça renkli. Kalabalığa karışıp coşkuyla eğlenenleri ve değişik kostümleri giyenleri fotoğraflamak bile çok keyifli.

İskeçe Karnavalı

Türkiye’den karnaval için gelen yaklaşık 80 tur otobüsü (!) olduğundan ve her otobüsün sınırı geçmesi minimum 45 dakika sürdüğünden, otobüsler karnaval dönüşünde sınıra erken varma yarışına giriyor. Neyse ki karnavala geldiğimde bizim grubumuz şanslıydı, sınırı geçmemiz sadece (!) 4 saat sürdü. Siz de eğer karnaval için gelecekseniz, karnavaldan 1 gün sonra dönmenizi ve sınırda bu otobüs kalabalığından uzak durmanızı tavsiye ederim.

İskeçe Karnavalı
İskeçe Karnavalı

Bu çok renkli organizasyon her gün göremeyeceğiniz bir eğlence ortamını sunuyor. Eğer karnavalın tam anlamıyla tadına varabilmek istiyorsanız, buraya bireysel organizasyonla gelip karnaval sonrasındaki sokak partilerine de katılabilirsiniz. Eğer turla geliyorsanız  da turun dönüş saatini mutlaka sorun ve karnavalı doya doya yaşayacağınızdan emin olun.

İskeçe Karnavalı

İskeçe Karnavalı

Rodop Dağları’nın eteklerindeki İskeçe, İskeçe Karnavalı coşkusuna dâhil olmak için gelebileceğiniz, karnaval haricindeyse tavernalarında eğlenebileceğiniz güzel bir Yunan kenti.

Keşfetmeniz dileğiyle…