Höşmerim, Balıkesir’in ilçesi Edremit’in kadim lezzetlerinden bir tatlı. Bu yazıda Kuzey Ege yemekleri arasında yer alan yemeğin tarifini bulacaksınız. O zaman şimdi kolları sıvayabilirsiniz.
Sevgili lezzet avcısı dostlarım,
Korona pandemisi yüzünden malum hepimiz evlerdeyiz. Dışarıya çıkarken eş dostla zaman su gibi geçiyormuş. İnanır mısınız, arkadaşlarımla bir çay demleyip yanına yaptığımız mis gibi kekler, poğaçalar gözümde tütüyor. Fakat hep de olumsuz şeyler olmuyor. Bu arada sırada olan ve denemek istediğim pek çok tarifi mutfağımda deneme fırsatı buldum.
Önümüzdeki günlerde 2020 Ramazan Bayramı’nı yaşıyor olacağız. Bayramın olmazsa olmazı ise tabii ki bayram tatlısı. Hepimiz yöremize ve bütçemize göre mutlaka tatlımızı yapar ve misafirlerimize iftihar ve büyük bir misafirperverlik ile sunarız. Ekseriyetle şerbetli olan bu tatlılara alternatif olarak belki de çoğunuzun hiç yemediği bir tatlının tarifini paylaşacağım sizinle. Farklı yörelerde değişik uygulamaları olan bu tatlının Balıkesir’de yapılan ve çok da sevilen versiyonuyla karşınızdayım. Belki bu bayramda eski günlerdeki gibi geleneklerimize uygun bir araya gelip hoş sofralarda buluşamayacağız ama unutmayalım ki korona tedbirleri devam ediyor ve sağlık her şeyden önemli. Biz de evde kalmaya ve pozitif olmaya devam edeceğiz. Ancak hiçbir durum sonsuza dek sürmüyor!!! Güzel günler için umut ve motivasyon önemli. O yüzden tek başına bile evimizdeysek bu tarifimizi deneyelim, kendimizi şımartarak afiyetle yiyelim.
Balıkesir höşmerim tarifi
Gelelim Balıkesir höşmerim tarifine:
Malzemeler
1 kg taze tuzsuz peynir (evinde peynir yapamayanlar için bu peynir emin olduğunuz bir mandıradan ya da köylü pazarlarından temin edilebilir. Dikkat edin! Peynir tuzsuz ve kalıp gibi olmasına rağmen epey sulu bir peynir olacak)
1 tam yumurta
2 yemek kaşığı kadar tereyağ
1 su bardağı irmik
2,5 su bardağı toz şeker
Höşmerim – Yapılışı
Cam bir kapta taze peynirimizi elimizle ufalıyoruz. İçine yumurtamızı kırarak olabildiğince peynirin ufalandığından emin olarak yoğuruyoruz. Peynir taze olduğundan hafif sulu bir kıvam olacaktır.
Tabanı yapışmayacak bir kaba (Teflon ya da seramik tencere-tava uygundur. Çünkü dibi çabuk tutabilen bir tatlıdır) 2 kaşık tereyağımızı alıyor ve eritiyoruz.
Eriyen yağın üzerine cam kapta karıştırdığımız peynir yumurta karışımını koyuyor ve karıştırarak en az yarım saat pişiriyoruz.
Peynir ısıyla birlikte epey suyunu saldığında 1 su bardağı (200 ml) irmiğimizi ekliyor ve kavurmaya devam ediyoruz.
Karışım kendini toparlayınca 2.5 su bardağı toz şekerimizi ilave ediyoruz. Şeker ısıyla birlikte sıvılaşacağından tekrar suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. 10 dakika sonra işlem tamamdır.
Kusursuz lezzet için peynir pötürlerini istemeyiz. Bu sebeple henüz tatlımız sıcakken bir blender yardımıyla bu durumun üstesinden geliyoruz. Servis kabımıza dökerek şekil veriyoruz.
İşte karşınızda açık sarı rengiyle ve doyulmaz tadıyla Balıkesir höşmerimi. Tatlımızı ister sıcak istersek soğuk servis edebilir, artan olursa buzdolabında muhafaza edebiliriz.
Havalar ısınınca höşmerim yanına dondurma ile servis edebilir, üzerine damak tadınıza göre kuruyemişler koyabilirsiniz. Bu tatlıyı yöre insanı sade sever, kase kase yer. Evlerde yapılabildiği gibi rahatlıkla dışardan da satın alabilirler. Umarım bu lezzeti siz de yapar ve tadarsınız. Şimdiden afiyet olsun.
Kuzey Ege yemeklerinden biri olan Balıkesir höşmerimi oldukça popüler bir lezzet.
Hepinizin bayramı sağlıklı, huzurlu ve bereketli geçsin! Nice bayramlara…
En sevdiğim tatlılardan biridir höşmerim. Bayram için bu tarifi deneyeceğim.
Höşmerim sevilmez mi? Şimdiden afiyet olsun ve iyi bayramlar.
Merhabalar,
Öncelikle bir Balıkesirli olarak höşmerime yer vermeniz beni çok mutlu etti :) Höşmerimin cevizli, çikolatalı, antepfıstıklı gibi çok farklı çeşitlerini de yapıyorlar günümüzde ama dediğiniz gibi sade olanı daha çok tercih ediliyor. Bir de biz genelde taneli olanlarını tercih ediyoruz, hatta özel üretim höşmerimler yapılıyor içerinde tanesi çok daha bol olan.
Keyifli yazılarınızın devamını bekliyoruz :)
Betül Hanım merhaba,
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim :-) . Ben de bir Egeli ve Ayvalık’ta yaşamış biri olarak yörenin kültürüne, yemeğine mümkün olduğunca yer vermeye çalışıyorum. Yazılarım da devam edecek :-) . Sosyal medya hesaplarımı takip ederseniz yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz.
Sevgilerimle