Karayipler’in en büyük adası Küba; tarihi, tropik iklimi, turkuaz rengi denizi ve 24 saat çalınan müziğiyle insanın içini kaynatan bir ülke. Başkent Havana da Karayipler’in bu sıcacık havasının koklanacağı kendine has bir şehir. Havana sadece ülkenin değil, devrimin de başkenti. Eski Havana ve Tahkimat (İstihkâm) Sistemi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Havana müzik dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil.
Havana, hem Küba’nın hem de Karayipler’in en büyük şehri. Geçim kaynağıysa puro, şeker kamışı ve mısır.
Havana 1515 yılında Batabano ismindeki şehrin yakınlarında kurulmuş. 1519 yılında da günümüzde bulunduğu yere taşınmış. Bulunduğu konumun uygunluğu neticesinde gelişmiş, önemli bir ticari ve askeri liman hâline gelmiş.

El Cristo De La Habana
Küba’nın tamamı İspanyol hâkimiyetindeyken İngilizler Havana’yı ele geçirmiş. Bunun üzerine İspanyollar, kendi kontrollerinde olan Miami’yi İngilizler’e verip karşılığında Havana’yı geri almış.
ABD‘deki yasaklı zamanlarda kent, Amerikalı turistler için sevilen bir cazibe merkezi hâline gelmiş. ABD’deki yasaklar kalktıktan sonra bile gece kulüpleri ve kumarhaneler varlıklarını sürdürmüş. Ancak kumar, Batista hükümeti altında hızla büyümüş ve turistler Küba’daki kumarhanelerde hile yapıldığı için şikâyetçi olmaya başlamış. Batista bunun üzerine kumarhanelerde hile yapılmasını önlemek üzere mafya Meyer Lansky’yi kiralamış. Lansky, kumarhanelerdeki hileleri önlemek için çeşitli önlemler almış. Böylelikle turistlerin güveni tekrar kazanılmış ve Küba’nın kumar sektörü yeniden canlanmış. Bu kumarhanelerin hepsi 1959’daki Küba devriminden sonra kapatıldı.

Bir Havanalı
Burası orijinal dokusunu koruyan bir kent. İçinde İspanyol kolonizasyon döneminde inşa edilen binaları da sosyalist devrimine kadar Amerika tarafından inşa edilen binaları da barındırıyor. Müzeleriyle, 1940’lı yılların Amerikan Chevrolet arabalarıyla, tiyatro, kabare ve gece kulüpleriyle, renkli gece hayatıyla eşi benzeri olmayan bir kültürel yapıya sahip.

Parque Central – José Martí Heykeli
Peki şehirde büstü bulunan tek devlet adamının Atatürk olduğunu biliyor musunuz? Evet, Küba eski lideri Fidel Castro’nun emriyle dikilen ve Türk heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan Atatürk büstü, ülkeye giden Türk turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Canım Atam, biz de önünde saygıyla eğiliyor, olağanüstü dehanla bize hediye ettiğin cumhuriyet için sana her gün minnet duyuyoruz.

Cangezi çatısı altında bir “Keşifler Kulübü” olan Nehirle Akarken Keşifler Kulübü’nün organize ettiği turda grubumuzla Atatürk büstünde Atamız’a saygı duruşunda bulunduk
Havana’ya nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 Havana’ya nasıl gidilir?
- 2 Havana’da gezilecek yerler listesi
- 2.1 Plaza de la Revolucion (Devrim Meydanı)
- 2.2 Havana – Capitol Binası
- 2.3 Castillo de los Tres Reyes del Morro (Morro Kalesi)
- 2.4 Plaza de Armas
- 2.5 Castillo de la Real Fuerza
- 2.6 Plaza de San Francisco de Asís
- 2.7 Plaza Vieja
- 2.8 Plaza de La Catedral
- 2.9 Museum of Revolution (Devrim Müzesi)
- 2.10 Memorial Grandma
- 2.11 Colon Mezarlığı (Necrópolis Cristóbal Colón)
- 2.12 Partagas Puro Fabrikası
- 2.13 Havana Club Rom Fabrikası
- 2.14 Paseo del Prado (Paseo de Martí)
- 2.15 El Malecón
- 2.16 John Lennon Parkı
- 2.17 ABD Büyükelçiliği
- 2.18 Hotel Nacional de Cuba
- 2.19 Hotel Habana Libre
- 2.20 Camara Oscura
- 2.21 Bosque de La Habana
- 2.22 Havana’da yapmadan dönme!
İstanbul’dan Havana’ya 13 saat süren direkt uçuşlar bulunuyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar var. Dönüşte direkt uçuşlar Havana’dan kalkıp Venezuela’nın başkenti Karakas’ta duruyor. Burada uçaktan inmiyorsunuz. Ancak uçuşlar bu duraklama nedeniyle 17 saat sürüyor.
Havana’da gezilecek yerler listesi
Küba‘nın başkenti Havana 3 ana bölgeye ayrılıyor. Turistik yerler daha çok Vieja ve Centro Habana bölgelerinde yer alıyor. Konaklamak için de en çok Centro Habana bölgesi tercih ediliyor.

Hoteles Habaguanex – Monk Hotel

Hoteles Habaguanex – Raquel
- Havana Vieja (Old Havana); Eski şehir en eski İspanyol kolonyal yerleşimi. Barok ve Neo-klasik anıtlarıyla dikkat çekiyor. Bu bölge 1982’de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındığından beri restore ediliyor.
- Centro Habana; Merkez bölge. Burada konaklayabilirsiniz. Ben bölgede değişik otellerde konakladım. 5 yıldızlı Hotel Nacional de Cuba oldukça tarihi ve güzel bir otel. 5 yıldızlı Meliá Cohiba da oldukça güzel.
- Vedado; nispeten modern olan iş bölgesi ve yeni bölge.

Kübalı bir kadın
Kanada’da yaşamış olmamın bana en büyük katkısı, Küba’ya defalarca gitme şansını yakalamış olmamdır. Çünkü Toronto’dan “arka bahçemiz” Karayipler’e gitmek çok kolay ve olağan bir tatil biçimiydi. Herkes bir şekilde Kanada’nın soğuğundan kaçıp Karayipler’de bir adaya gidiyordu, ben dâhil. Gittiğim tüm Karayip adaları içindeyse benim için Küba’nın yeri farklıydı. Karayip adaları içinde otel kalitesi en düşük ülke Küba olmasına rağmen benim en sevdiğim, en beğendiğim, en etkilendiğim ada hep Küba oldu. Ruhu başka, insanı başka, kültürü başkaydı Küba’nın… Ancak bu seyahatler -40 °C’den kaçmak için olduğundan, deniz-kum-güneş tatilinden pek öteye geçmiyordu. Küba’da Varadero’da kalıyor, bazen Havana’ya gidip kültürü biraz tanıyıp otele geri dönüyordum.
Kanada maceram bitip Türkiye’ye geri döndükten sonra yaptığım en keyifli Küba turu; yerel hizmet sağlayıcısı Touch DMC ev sahipliğinde, Cangezi çatısı altında bir “Keşifler Kulübü” olan Nehirle Akarken Keşifler Kulübü’nün organize ettiği tur oldu. Bu turda tabiri caizse, Küba’nın altını üstüne getirdik! Daha önce detaylı bir kültür turu yapmadığım için bu turda Küba’da görmediğim yerleri de keşfetmiş oldum. Eğer siz de bir Küba turuna katılmak isterseniz, turun organizatörü İlker Horozcu (0532 233 4073) ile iletişim kurabilirsiniz. Her detayı incelikle düşünülen ve tasarlanan turdan çok memnun kalacağınızı garanti ederim.
Ancak Havana hakkında bir uyarı yapmayı da borç bilirim. Eğer sokaklarda fakirlik ve dilenciler görmek sizi rahatsız edecekse, Havana’ya da Küba’ya da hiç gelmeyin! Ekonomik sıkıntılar nedeniyle halkın ciddi sorunları var. Para, ilaç, sabun, diş macunu (hatta kullanılmışını bile!), kıyafet gibi ihtiyaçlarını dilenerek istiyorlar. Ancak sizi nelerin beklediğini bilerek kendinizi hazırlayabilirseniz, ülkenin kültürüne konsantre olabilir ve her anınızın tadını çıkarabilirsiniz. Burada devrimi yerinde hissedebilir, nefis barlarda Küba müziği ve dansları eşliğinde kıpır kıpır bir tatil geçirebilir, ülkenin renkliliğinden derinden etkilenebilirsiniz.

Havanalı bir müzisyen
Plaza de la Revolucion (Devrim Meydanı)
Devrim Meydanı, tüm eylem ve gösterilerin yapıldığı meydan olarak tanınıyor. Özellikle her yıl 1 Mayıs ve 26 Temmuz’da burada coşkulu ve kalabalık gösteriler yapılıyor. Meydanın ortasında 142 metre yükseklikte Jose Marti Anıtı yükseliyor. Bu anıt, Havana’nın en yüksek noktası sayılıyor.

Cangezi çatısı altında bir “Keşifler Kulübü” olan Nehirle Akarken Keşifler Kulübü’nün organize ettiği turda grubumuzla Devrim Meydanı’nda Jose Marti Anıtı önündeyiz
Fidel Castro öldüğünde külleri meydandaki Jose Marti Anıtı’nın önüne getirildi. Halk burada Castro’ya saygısını sundu. Külleri daha sonra Castro’nun devrimi başlattığı Santiago de Cuba şehrindeki anıt mezarına götürüldü.
Meydanda iki önemli ismin dev metal figürü var. Bunların biri Arjantinli devrimci Che’ye ait. Che’nin bu ünlü silüetinin altında ünlü muhteşem sloganı yazıyor: Hasta La Victoria Siempre! (Zafere Kadar Daima!)

Devrim Meydanı – Che Figürü
Diğer metal figürse Camilo Cienfuegos’un. Camilo Cienfuegos devrimin 4 atlısından biri. (Kimlerdi devrimin 4 atlısı? Fidel Castro, kardeşi Raúl Castro, Ernesto Che Guevara ve Camilo Cienfuegos). Camilo Cienfuegos 27 yaşında bir uçak kazasında ölmüş. Che bu çok başarılı devrimcinin kayıp uçağını bizzat aramış ama maalesef ne uçak ne de Camilo’nun kendisi bulunamamış. Camilo Cienfuegos, Kübalılar için çok önemli. Her yıl uçağının düştüğü 28 Ekim’de okyanusa törenlerle çiçekler bırakıyorlar. Che için de Camilo o kadar önemliymiş ki ölümünden çok sonra doğan oğluna onun ismini vermiş.

Devrim Meydanı – Camilo Cienfuegos Figürü
Havana – Capitol Binası
Washington, DC‘deki Amerikan Kongre Binası’na benzerliğiyle dikkat çeken Capitol Binası, Amerika korumasındaki eski diktatörlerden Gerardo Machado tarafından 1926-1929 yılları arasında yaptırılmış.

Capitol Binası
Castillo de los Tres Reyes del Morro (Morro Kalesi)
Tasarımı İtalyan mühendis Battista Antonelli tarafından yapılan Morro Kalesi, Havana Limanı’nın girişini koruyan bir kale.

Castillo del Morro’dan Malecón’a bakıyorum
Buradaki Morro Shop’ta kahve ve puro tadımı yapılıyor.

Morro Kalesi’ndeki Morro Shop’ta kahve ve puro tadımı yapılıyor
Plaza de Armas
Havana Vieja’daki 4 ana meydandan biri olan Plaza de Armas (Ordu Meydanı), adını meydanda bulunan kaleden alıyor. Meydanda devrimci ve ilk Küba başkanı Carlos Manuel de Céspedes y del Castillo’nun heykeli var.

Plaza de Armas
Meydanda ayrıca millî ağaçları olan kral palmiye ağaçları var. Kübalılar bu ağacın meyvesiyle domuzları beslemişler. Ayrıca ağaçları bir tür gözetleme kulesi olarak kullanmışlar. Ağacın tepesine çıkarak İspanyollar’ın gelip gelmediğini kontrol ediyorlarmış.
Hükümet Sarayı’nın yerinde önceden ahşap bir kilise varmış. Sarayın önündeki ahşap yer kaplamalarına bakmanızı öneririm. Normalde fark edilmiyor ama dikkatli bakarsanız yerlerin ahşap olduğunu görüyorsunuz.
Meydandaki tapınağın bahçesinde Havana’nın ilk kurulduğu yeri gösteren sembolik bir taş var.

Plaza de Armas
Castillo de la Real Fuerza
Burası Ordu Meydanı girişindeki kale. Karşısında / karşı yakada Morro Kalesi var. Ayrıca Küba’nın en önemli deniz müzesi olma özelliği taşıyor.

Castillo de la Real Fuerza
Plaza de San Francisco de Asís
Havana Vieja’daki 4 ana meydandan biri olan San Francisco Meydanı, adını meydandaki kiliseden alıyor. Burası ticari merkez olarak kurulmuş. 18-19. yüzyıllarda Avrupa’dan gelen gemiler, mallarını bu meydana boşaltıp satmış.

Plaza de San Francisco de Asís
Meydandaki San Cristobal Katedrali’nin Barok mimarinin simetrik özellikler taşıyan tek örneği olduğu söyleniyor.
Meydandaki Cafe del Oriente’de yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Havana – Cangezi çatısı altında bir “Keşifler Kulübü” olan Nehirle Akarken Keşifler Kulübü’nün organize ettiği turda grubumuzla Cafe del Oriente’deyiz
Meydandaki katedralin hemen yanında El Caballero de París (Parisli centilmen) heykeli dikkat çekiyor. İnanışa göre, Havana’ya gelip Parisli centilmenle fotoğraf çektirmezseniz, Havana’ya gelmiş sayılmıyorsunuz. Fotoğraf çektirirken de sağ elinizle heykelin sol işaret parmağına, sol elinizle sakalına dokunmanız gerekiyor.

El Caballero de París
Plaza Vieja
Havana Vieja’daki 4 ana meydandan biri olan Plaza Vieja (Old Square – Eski Meydan), ilk açıldığında askeri girişimler için kullanılmış.

Plaza Vieja
Plaza de La Catedral
Havana Vieja’daki 4 ana meydandan biri olan Plaza de La Catedral, adını Havana Katedrali’nden alıyor. Burası ilk olarak bir bataklıkmış. Kurutulup deniz tersanesi olarak kullanılmış. 1727’de katedralin yapılmasından sonra şehrin ana meydanlarından biri olmuş.

Plaza de La Catedral
Museum of Revolution (Devrim Müzesi)
Küba devrimini simgeleyen ve Ernesto Che Guevara’nın giysilerinden Batista’nın altın telefonuna kadar birçok tarihi objelere ev sahipliği yapan Devrim Müzesi, Batista döneminde Başkanlık Sarayı olarak kullanılmış.

Devrim Müzesi
Memorial Grandma
Granma, 1956’da Küba Devrimi savaşçılarını taşımak için kullanılan yatın ismi. Memorial Grandma’da bu yat ve devrimde kullanılan diğer araçlar sergileniyor.

Memorial Grandma
Colon Mezarlığı (Necrópolis Cristóbal Colón)
1876 yılında Vedado mahallesinde kurulan Colon Mezarlığı, Kristof Kolomb’a adanmış. Burası Amerika kıtasındaki en büyük mezarlık. Âdeta bir açık hava müzesi gibi gezilen mezarlık, 5 km² alana yayılıyor ve 1 milyon ruha ev sahipliği yapıyor. Mezarlıkta çok sayıda özenle oyulan anıtlar, 500’den fazla büyük türbe var. Bu nedenle de “ölümün sanatla buluştuğu yer” olarak anılıyor.

Colon Mezarlığı
Partagas Puro Fabrikası
Capitol Binası’nın arkasındaki Partagas Puro Fabrikası’nı ziyaret etmenizi öneririm. Fabrika satılan purolar sokakta satılanlardan daha pahalı ama daha kaliteli.

Partagas Puro Fabrikası
Havana Club Rom Fabrikası
Küba’nın en ünlü romlarından olan Havana Club Rom Fabrikası rehberli bir turla gezilebiliyor.

Havana Club Rom Fabrikası
Paseo del Prado (Paseo de Martí)
Prado Caddesi’nde yürümek oldukça keyifli. Burası özellikle geceleri amatör müzik gruplarıyla dolup taşıyor.

Paseo del Prado
El Malecón
Körfezin büyüleyici manzarası eşliğinde yürümek oldukça keyifli.

Malecón
John Lennon Parkı
Vedado bölgesinde batılı bir müzisyene sunulan tek park burası. John Lennon’in heykelindeki gözlük sürekli çalınıp yerine yenisi konuluyor. Umarım siz gözlüklü hâlini yakalayabilirsiniz.

Havana – John Lennon Parkı
ABD Büyükelçiliği
7 katlı beton ve cam bina 1953’te tamamlandı.

ABD Büyükelçiliği
Hotel Nacional de Cuba
Hotel Nacional de Cuba; Küba tarihinin, kültürünün ve kimliğinin sembolü olarak kabul edilen bir otel. Biz de grubumuzla burada konakladık. Ulusal Anıt ilan edilen otele UNESCO tarafından ulusal düzeyde Dünya Belleği statüsü verildi. Otelin bahçesinde İspanyol sömürge döneminin sonlarında Havana Savunma Sistemi’ne ait olan Santa Clara Bataryası toplarından 2 tanesini görebiliyorsunuz. Eski Havana ve Tahkimat (İstihkâm) Sistemi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Hotel Nacional de Cuba
Otelin ünlü Parisien Kabare’sinde Habana de Fiesta gösterisinin keyfini çıkarmanızı öneririm. Bu kabarede müzik aracılığıyla Küba’nın tarihi ve kültürü hakkında fikir edinebilirsiniz.
Hotel Habana Libre
Castro’nun askerleri kenti aldıktan sonra bu otelde kalmışlar. Otelin lobisinde pek çok fotoğraf var. Restoranı 24 saat açık.

Hotel Habana Libre
Camara Oscura
Eski Şehir Merkezi’nde 360 derecelik şehir manzarası seyredebilirsiniz.
Bosque de La Habana
Havana Ormanı (Bosque de La Habana), özellikle Afrika dinine mensup kişilerin Río Almendares kıyısında adaklarını sunmak üzere geldiği, şehrin kalabalığından uzak yemyeşil bir park.

Cangezi çatısı altında bir “Keşifler Kulübü” olan Nehirle Akarken Keşifler Kulübü’nün organize ettiği turda grubumuzla Bosque de La Habana’dayız
Havana’da yapmadan dönme!
Bunları yapmadan Havana’dan dönmemelisiniz!
- Malecón boyunca gez
Malecón, şehrin sahilinde devam eden 8 km uzunluğunda bir duvar. Hafta sonları parti yapmaya gelen yerli halka Malecón’da katılabilir, onlarla birlikte yürüyebilir, denize atlayan gençleri ilgiyle izleyebilirsiniz.

Malecón
- Latin Amerika Yeni Sinema Festivaline katıl
Aralık ayında uluslararası filmlerin gösterildiği festivali kaçırmamalısınız.
- Tropicana Şov’a git
Havana’nın en ünlü şovu olan Tropicana Şov’u mutlaka görmelisiniz. “Yıldızların Altındaki Cennet” olarak bilinen kabare, 1931’de ilk açıldığından beri kapısında kalabalık eksik olmayan tarihi bir gösteri. Sahnesinde 200’den fazla şarkıcı, dansçı, müzisyen ve vokalist var. Açık havada izlenen şov tam bir Havana klasiği.

Tropicana Show
- Eski bir Amerikan arabasıyla gez
Hotel Inglaterra veya Devrim Müzesi’nin yakınlarından eski Amerikan arabası kiralayıp şehirde mutlaka tur atmanızı öneririm. 1940’lardan kalan bu destansı arabalar âdeta nesilden nesile aktarılan aile yadigârı gibiler. Binmeden dönmek olmaz.

Havana’da eski Amerikan arabalarıyla gezdik
- Hemingway’in gittiği yerleri ziyaret et
Hemingway daiquiri içmek için El Floridita’ya, mojito içmek içinse La Bodeguita del Medio’ya gidermiş. Çanlar Kimin İçin Çalıyor kitabını da Ambos Mundos’ta 511 nolu odada yazmış. Sıklıkla gittiği Cojímar’daki La Terraza de Cojímar de hayranları tarafından çok ziyaret ediliyor.
La Bodeguita del Medio; hem mojito içmek hem de yemek yemek için iyi bir adres. Mojito (Türkçe’de mohito okunuyor) nedir mi? Taze nane yapraklarıyla süslenen, rom, şeker, limon suyu ve sodadan oluşan bir içki.

La Bodeguita del Medio

La Bodeguita del Medio’da müzik grubu
El Floridita; Papa’yı, Çin Cumhurbaşkanı’nı ve daha pek çok kişiyi misafir eden bir bar. Dünyanın en ikonik 10 barı arasında sayılıyor. Burada en çok daiquiri içiliyor. Daiquiri, ismini Küba’daki bir maden ocağından alıyor. Rom, taze sıkılmış limon suyu, şeker şurubu, buz küpleriyle yapılıyor.

El Floridita

El Floridita’da müzik grubu
Hemingway’in yaşadığı ev Finca La Vigía’yı ziyaret edebilirsiniz.
Sıklıkla gittiği Cojímar’daki La Terraza de Cojímar’da ona rezerve edilen masayı görebilir, yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

La Terraza de Cojímar
- Doğudaki Playas del Este kumsallarına git
Havana’nın doğu bölgesinde yer alan plajlara Doğu plajları (İspanyolca Playas del Este) deniyor. Bu kumsallar batıdan doğuya Tarará, El Mégano, Bacuranao, Santa María del Mar, Boca Ciega, Guanabo, La Veneciana ve Brisas del Mar. Hotel Inglaterra’dan yarım saatte bir Playas del Este’e otobüs kalkıyor. En ünlü plaj da Guanabo. Sakın buranın kumsallarına ayak basmadan dönmeyin!

Guanabo
Küba ve Havana kabarık gezi haritamda en sevdiğim yerlerin başını çekiyor. Görünen o ki çekmeye de devam edecek…
Muhteşem! Tam bir rehber nitelikli yazı. Küba’ya organize turlar düzenleyen bir seyahat acentesi olarak söyleyebilirim ki fazlası var eksiği yok. Eline, emeğine, kalemine sağlık. İlker Horozcu / Cangezi – Nehirle Akarken Keşifler Kulübü…
Çok teşekkür ederim sevgili İlker. Sayende harika bir tur yaptık, gezdik, öğrendik. Yazımı beğenmen çok kıymetli.
Çok sevgiler.
Bu geziye ben de arkadaş grubumla katıldım. Zamanın nasıl aktığını anlamadık.İlker Bey in titiz tutumu, sabrı ve pratik çözümleri ile arkamızda Kübayı bıraktık ama harika anılar biriktirerek döndük.Yaprak Hanım ın akıcı yazısı ve tarihe düştüğü not ile herşeyi yeniden yaşadım. Teşekkürler İlker Bey , teşekkürler Yaprak Hanım…”Hasta La Victoria Siempre ”
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. İyi ki bu geziye birlikte katıldık. Sayenizde en güzel gezilerimden biri oldu. Umarım daha niceleri olur.
”Hasta La Victoria Siempre”
Çok sevgiler.