Kamboçya’nın ikinci büyük kenti Battambang, aynı ismi taşıyan Battambang eyaletinin de başkenti. Ülkenin kuzeybatısında bulunan ve pirinç üretim merkezi olan şehir, başkent Phnom Penh ve Tayland arasında bir köprü durumunda. Şimdiye dek seyahatseverlerin rotası üzerinde olmayan şehrin kaderi Sangker Nehri kıyısındaki hoş yerleşimleri ve güzel tapınakları sayesinde değişmeye başladı. Kentin Kamboçya’nın en güzel Fransız kolonyal binalarına sahip olması da bu değişime katkıda bulundu. Ayrıca Battambang gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil olmasıyla da önemli bir yere sahip.

Kamboçyalı bir kadın rice paper (pirinç kağıdı) yapıyor

Buranın bir de ünü var: Bambu treni! Kentin hemen dışında yer alan bamboo train ya da nori aslında tekerlek üzerindeki bambu bir yatağın demiryolu hattı üzerinde küçük bir motorsiklet ya da traktörle çekilmesine deniyor. Bambu treni tam bir turist aktivitesi. Aslında demiryolu hattı başkent Phnom Penh’e kadar gidiyor ama çoğu kısmı terk edilmiş ve bozulmuş olduğu için Battambang’ın yakınındaki bir köyden kalkıp sadece 7 km gidip geri dönüyor.

Battambang

Bambu treni Battambang’da popüler bir turist aktivitesi Kaynak:Wikipedia (By Isderion – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27355734)

Battambang hakkında bilgiler

Kent, Tayland (o zamanki adıyla Siam) ve Kamboçya arasında sürekli el değiştirmiş. 15. yüzyıldan beri Tayland’ın bir parçası olan yerleşim, Fransız istilasıyla birlikte 1907 yılında Kamboçya sınırlarına dâhil edilmiş. Tayland, Japonlar’ın yardımıyla 1941’de burayı tekrar almış ve 1947’ye kadar da elinde tutmuş.

Çocuklar her yerde melek

Şehirde hâlâ Tayland etkisi hissediliyor. İnsanlar genelde para birimi olarak Tayland Baht’ı kullanıyor. Ancak bölge daha çok Khmer. Khmer eserleri şehrin her yerine dağılmış durumda. Buranın yaşam tarzı daha çok Tayland’ı değil Kamboçya’nın genelini yansıtıyor.

TTM 2019 Tayland Turizm Fuarı’na katılmak üzere Pattaya‘ya geldiğimden daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Buradan da Tayland Turizm Otoritesi’nin organize ettiği bir basın turuyla Kamboçya’ya doğru yola çıktım. Grubumuzla birlikte Ban Phak Kat sınır kapısından geçerek Kamboçya’ya ayak bastık. Şimdi Kamboçya zamanıydı.

Ban Phak Kat Tayland-Kamboçya sınır kapısı

Kamboçya ne yazık ki bende çok iyi bir ilk intiba bırakmadı. Tayland hem otantik hem de aradığım rahatlığı sunan tertemiz bir ülkeyken burası gözüme fakir ve de pis göründü. Hele kırsala girdiğimizde gördüğüm yaşam koşulları, her yana yayılan çöpler, sinekler üzerinde gezinirken kuruttukları muzlar, hijyenden uzak hazırladıkları yemekler kendimi çok rahatsız hissetmeme sebep oldu.

Battambang

Nereden bileyim sonradan bu ülkeye sevdalanacağımı?

Battambang

Battambang’da gezilecek yerler listesi

Battambang gezilecek yerler listesine bir bakalım.

Battambang Provincial Hall

Battambang Provincial Hall, Lokmajas Katha Thon Chum döneminde Battambang 1795-1907 yılları arasında Tayland kontrolündeyken yapılmış. 1905 yılında Lokmajas Katha Thon Chum, Bangkoklu İtalyan bir mimara burayı kendi şahsi evi olarak yaptırmış. 1907 yılında Fransızlar Tayland’dan Battambang, Sereysophorn ve Siem Reap eyaletlerini alınca, Lokmajas Katha Thon Chum henüz yaşamadığı bu evi satmış. Bina bunun üzerine Fransızların çalışma evi olarak kullanılmış. Günümüzde burası Lokmajas dönemi ve Fransız koloni dönemini gösteren bir miras müzesi olarak hizmet veriyor.

Battambang Provincial Hall

Wat Tahm-rai-saw (White Elephant Pagoda)

Şehir merkezindeki Wat Tahm-rai-saw (White Elephant Pagoda); oldukça ince detayları olan, renkli ve güzel bir pagoda. Ancak ne yazık ki çok bakımsız. En çok Khmer Yeni Yıl kutlamaları sırasında ziyaret ediliyor. Bu dönemde bina ve çevresindeki caddeler rengârenk süsleniyor.

Battambang

Wat Tahm-rai-saw (White Elephant Pagoda)

Barseat Temple

Kral Soriyak Varman I (1002-1050) döneminde 1036-1042 yılları arasında yapılan Barseat Temple, Ba Set köyünde bir tepede yer alıyor.

Wat Ek Phnom Temple

1027 yılına tarihlenen Wat Ek Phnom Temple, Kral Sorayak Varman I döneminde şehre 14 km uzaklıktaki Piem Ek bölgesinde yapılmış.

Battambang

Wat Ek Phnom Temple Kaynak:Wikipedia (By Clemens Schmillen – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46687260)

Ba Nan Temple

Kral Ut Tak Yea Tit Tya Varman II (1050-1066) döneminde yapımına başlanan Ba Nan Temple, Kral Jarvarman VII (1181-1219) döneminde tamamlanmış. Tapınak şehrin 15 km uzağındaki Ba Nan bölgesinde yer alıyor.

Prasat Snung

Prasat Snung şehrin 22 km uzağındaki Snung bölgesinde yer alıyor. Tuğladan yapılan 3 stupası var.

Battambang Restoranları

Şehirde denediğim güzel restoranları listeledim:

Bambu Restaurant

Bahçesinde havuzu olan, yerel lezzetleri tadabileceğiniz hoş bir mekân.

Jaan Bai Restaurant

Yerel lezzetleri tadabileceğiniz güzel minik bir restoran.

Battambang

Jaan Bai

Battambang Otelleri

Şehirde çok fazla konaklama tercihi yapma şansınız yok.

Classy Hotel & Spa

Konakladığımız otel şehrin merkezinde oldukça temiz ve güzel manzaralı bir otel.

Battambang, Kamboçya gezinizde sizi doruk noktasına çıkaracak bir şehir olmayabilir. Hatta şehrin pisliği ve fakirlik üzerinizde bomba etkisi bile yapabilir. Ancak emin olun ki Angkor‘u gördüğünüzde Kamboçya’ya hisleriniz derinden değişecek.