Elora; Kanada’nın Ontario eyaletinde, Grand River kenarında, Guelph’in 20 km kuzeyinde ve Kitchener-Waterloo’nun 20 km kuzeydoğusunda yer alan bir kasaba. Wellington County’deki yerleşim, 19. yüzyıl mimarisi ve Tooth of Time (Zaman Dişi) adındaki ünlü şelalesiyle oldukça turist çekiyor. Şelaleye bakan eski bir değirmeni, nehir kenarında yer alan pek çok mağazası ve sanat galerileri var. Burası küçücük ama oldukça sevimli ve ruhu olan bir yerleşim.

Elora

Elora’da gezilecek yerler listesi

Şimdi gelin, beraber gezelim.

Elora Gorge Conservation Area

Kasabanın batısındaki koruma alanında kanyonun içine inerek yürüyüş yapılabiliyor. Yemyeşil bir doğanın içinde yanınızdan akıp giden derenin sesini dinlerken, bir yandan da kuş cıvıltıları duyuyorsunuz. Bu huzur dolu ortamda başka da hiç ses yok.

Elora

Gorge Conservation Area

Elora Quarry Conservation Area

Burası kasabanın doğusunda yer alan ve birkaç film çekiminde kullanılan popüler bir yüzme yeri. Yemyeşil olan park yüzmek için bana çok cazip gelmese de suya atlayanları izlemek bile çok keyifli. Neticede Kanada‘dayız ve imkânlar ancak bu kadarına müsaade ediyor.

Quarry Conservation Area

Elora Cataract Trailway

Bu bölgedeki en çarpıcı yerlerden biriyse 47 kilometre uzunluğundaki tarihi demiryolu. Bu demiryolu Credit River ve Grand River arasında kalıyor.

Bisiklet ve yürüyüş yoluna çevrilen demiryolunda ben de saatlerce bisiklet gezintisi yaptım. Geçmişin demiryolunun günümüzün bisiklet yoluna dönüştürülmesinin keyfini çıkardım. Burada yaptığım bisiklet turu, Toronto‘da yaşarken yaptığım en keyifli bisiklet gezintilerimden biri oldu. Dümdüz alanda yer yer yerleşimlerin, yer yer ormanın içinden ilerlerken hayranlığım ve keyfim iç içe geçti.

Buraya bisiklete binmek dışında gezmek için de pek çok kez gittim. Son gidişimin üzerinden de aslında uzun zaman geçti. Bedeni bu dünyadan ayrılsa da kalbimde hâlâ yaşayan arkadaşım Gülay’ım aklıma düşünce onunla gittiğim bu yeri yazmak istedim.

Canadian National Railways (CNR) Station – Elora

Mennonit Bölgesi

Gülay’cığımla gidişimizde mennonit bölgesini de gezmiştik. Teknolojiyi reddeden mennonitlerin yaşadığı bu bölge, Türkiye’de benzerini görmediğim bir yer olduğu için oldukça ilgimi çekmişti. Mennonitler 16. yüzyıldaki radikal reform hareketi olan Reformation’dan sonra oluşan, Protestan kilisesinin üyeleri olan Anabaptist’lerden ayrılan kişiler. İsimlerini Hollandalı rahip Menno Simons’tan alıyorlar. Mennonitler pek çok ülkede bulunsalar da en çok ABD ve Kanada’da görülüyorlar.

Amish (Mennonit) Çiftliği Kaynak:Wikipedia (By ilamont.com – https://www.flickr.com/photos/ilamont/6466223299/sizes/l/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20852989)

Keşfetmeniz dileğiyle…