Aydın ilinin Söke ilçesine bağlı küçük, sakin, huzur dolu köyü Doğanbey’in geçmişi M.Ö 7. yüzyıla dek uzanıyor. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşam sürdüğü köy sırtını antik adıyla Mykale, günümüzdeki adıyla Dilek (Samsun) Dağları’na yaslıyor. Rumlar’dan kalan ve günümüzde yeni sahipleri tarafından restore edilen taş evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri ile Doğanbey Köyü âdeta keşfedilmeyi bekleyen bir açık hava müzesi gibi.

Doğanbey’de ilk yerleşim 1850’lerden sonra sıtmadan kaçan Rumlar’ın Padişah Abdülaziz’in fermanı ile burada ikamet etmesiyle başlamış. Daha sonra mübadele nedeniyle Rumlar köylerini bırakıp göç etmişler. Bunun üzerine köye Türkler gelip yerleşmiş.

Doğanbey’e nasıl gidilir?

Aydın iline bağlı Doğanbey’e özel aracınızla gitmek isterseniz, Söke’nin çıkışında Didim-Milas/Bodrum karayolunda ilerlerken Priene ve Eski Doğanbey’i gösteren tabelaları takip edin. Güllübahçe’den yola devam edince Priene Antik Kenti yol ayrımına geliyorsunuz. Atburgazı ve Tuzburgazı’nı geçtikten sonra Eski Doğanbey tabelasını görüyorsunuz.

Eğer organize turlara katılmak isterseniz, kişiye özel turlar düzenleyen Ibex Adventure Club ile iletişime geçebilirsiniz. Ben de Ibex ile Didyma-Milet (Miletos)-Priene turuna katıldığımda Doğanbey’e uğradık. İyi ki de uğramışız.

IBEX ADVENTURE CLUB “Kudu Travel Agency”
https://www.ibextravel.com.tr/
+90 (533) 515-3085
✉️ hello@ibextravel.com.tr

Doğanbey’de gezilecek yerler listesi

Doğanbey gezilecek yerler listesine bir bakalım.

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Millî Parkı

Köyün içinde bulunduğu Dilek Yarımadası Millî Parkı tam bir doğa harikası. İçerdiği benzersiz bitki çeşitliliği nedeniyle Avrupa Konseyi tarafından Flora Bio Genetik Rezerv Alanı ilan edilen millî parkta Kavaklıburun ve Karasu günü birlik kullanım alanları arasındaki 2 kilometrelik parkurda botanik turları düzenleniyor. Bitki çeşitliliğini keşfetmek isteyenler için milli park florasında 95 familyaya ait 804 adet bitki var. Bunlardan 6 tanesi tamamen endemik yani dünyada sadece burada görülen türler. Türkiye için endemik olan 31 adet bitki türünü de burada bulabiliyorsunuz. Ayrıca milli parkın içindeki Olukdere Kanyonu’nda rehber öncülüğünde doğa yürüyüş turları düzenleniyor. Dağ bisikleti binmek isteyenler için de alternatif parkurlar mevcut.

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Eski Doğanbey Köyü

Eski adı Domatia olan Eski Doğanbey Köyü küçücük ama sımsıcacık bir köy. Burası Rumlar’ın yaşayıp izlerini bıraktığı yerleşim. Rumlar’ın gözü yaşlı terk ettikleri evleri günümüzde yeni sahipleri tarafından hummalı bir restorasyondan geçiriliyor. Zaten burası artık tarihi dokuyu korumayı amaçlayan doğasever zenginlerin yaşadığı bir köy. Sırtını Dilek Dağları’na yaslayan, önünde Büyük Menderes’ın döküldüğü delta ve deniz manzarası uzanan mimari harikası taş evler şimdi oldukça bakımlı. Arnavut kadırımlı sokaklar insan sesleriyle çınlıyor. Eski Doğanbey Köyü’nde hayat artık kaldığı yerden devam ediyor.

Yeni Doğanbey

Yeni Doğanbey, eski yerleşimin aşağısında köylülerin yaşadığı yerleşim merkezi.

Karina Sahili

Büyük Menderes coğrafyasının doğal güzelliğinden nasibini alan Karina 1900’lü yıllarda bir ticaret limanıymış. Rumlar bölgeden topladıkları zeytinyağı, bal, hububat, tütün, şaraplık üzüm gibi ürünleri buradaki limandan diğer adalara gönderirlermiş. Dilden dile dolaşan hikâyeye göre de dönemin en ünlü Rum tüccarının kızı Karina’nın ismi bu sahile verilmiş. Buraya geldiğinizde sahildeki balıkçıda tazecik balıkların tadına bakabilirsiniz.

Doğanbey küçücük hâliyle insana kocaman huzur veren bir köy. Bence gittiğinizde kısa süre kalmak yetmeyecek, pansiyon gibi kiralanan taş evlerde konaklamak isteyeceksiniz.

Eski Doğanbey Köyü

Keşfetmeniz dileğiyle…