Curaçao (Kurasao okunuyor), Hollanda Krallığı’nı meydana getiren özerk bölgelerden biri. Karayip Denizi’nin güneyinde ve Venezuela’nın kuzeyinde yer alıyor. Sömürge döneminin etkisiyle Hollanda mimarisinden izler taşıyan Curaçao, “Tropiklerin Amsterdam’ı” olarak anılıyor. Burası kıpır kıpır, fıkır fıkır ve de parlayan güneşi sayesinde pırıl pırıl bir ada. Willemstad Tarihi Bölgesi, Şehir İçi ve Liman; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Çuraçao’nın batısında bulunan ve Hollanda plantasyon türünü gösteren plantasyonlar (Ascencion, San Juan, Savonet, Knip), UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunuyor.
Curaçao, Hollanda Antilleri olarak anılan adalar topluluğunun bir parçasıydı. Ancak 10 Ekim 2010’da yapılan referandum sonucunda Hollanda Antilleri dağıldı. Bonaire, Seba ve Sint Eustatius adaları; BES Adaları’nı meydana getirip Hollanda’nın 3 özel belediyesi oldu. Aruba (1986’da Hollanda Antilleri’nden ayrıldı), Curaçao, Sint Maarten ise doğrudan Hollanda Krallığı’na bağlı 3 özerk bölge oldu.
Curaçao halkının çoğunluğu Afrika kökenli. Arap (Lübnan), Çin, Hindistan, Avrupa, Kolombiya, Venezuela kökenli kişiler de var.
Biraz da adanın enteresanlıklarından bahsedeyim: Mesela Curaçao birasının dünyada başka bir eşi yok. Çünkü bira arıtılan deniz suyundan yapılıyor. Adanın çeşme suları da deniz suyunun arıtılmasından elde ediliyor ve içilebiliyor.
Curaçao Adası’na nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 Curaçao Adası’na nasıl gidilir?
- 2 Curaçao Adası’na vize almak gerekiyor mu?
- 3 Curaçao Adası’nda gezilecek yerler listesi
- 3.1 Willemstad
- 3.2 Queen Wilhelmina (Emma) Köprüsü
- 3.3 Israel-Emanuel Synagogue
- 3.4 Kura Hulanda Müzesi
- 3.5 Plajlar
- 3.6 Christoffel Millî Parkı
- 3.7 Hato Mağaraları
- 3.8 Landhuis Brakkeput Mei Mei
- 3.9 Devekuşu Çifliği
- 3.10 Hayvanat Bahçesi
- 3.11 Kunuku Aqua Resort
- 3.12 Akvaryum
- 3.13 Amazonia
- 3.14 Shete Boka Jip Turu
- 3.15 Jan Thiel
- 3.16 Klein Curaçao
- 3.17 Curaçao – Eğlence
- 3.18 Curaçao – Eğlence, gece hayatı, beach clublar
- 3.19 Hemingway, Mambo Beach
- 3.20 Mambo, Mambo Beach
- 3.21 Cabana, Mambo Beach
- 3.22 Zanzibar
- 3.23 Kokomo Beach
- 3.24 Saint Tropez Ocean Club
- 3.25 Kumarhaneler
- 3.26 Curaçao – Tüplü Dalış
- 3.27 Curaçao – En İyi 8 Dalış Noktası
Adaya Türkiye’den direkt uçak seferleri bulunmuyor. Avrupa, ABD veya Kanada aktarmalı uçuşlarla gidebilirsiniz.
Bu ülkeyle bir Kanada ziyaretim sırasında tanıştım. Ne alaka dediğinizi duyar gibiyim ama alaka şöyle: Yılbaşı için Toronto’ya geldim ve – 37 °C’ye maruz kaldım. Toronto son 100 yılın en soğuk kışını yaşıyordu. Ne vücudum, ne ruhum bu kadar soğuğa dayanamadı. Ben de kendimi Karayipler’de bir adaya atmak istedim. Şanslı ada da Curaçao oldu. Burada kaldığım süre boyunca Toronto’dan tam 70 °C daha sıcak bir ortamda olmaksa beni bedenen sersem etse de ruhen kendime getirdi.
Burada hemen şöyle bir bilgi vereyim: Toronto’dan Karayip adalarına son dakika fırsatları oluyor. Eğer belirli bir otel ya da belirli bir adaya gitmek gibi bir düşünceniz yoksa, sıcak bir yerde güzel bir otele oldukça hesaplı son dakika fırsatı yakalayabilirsiniz.
Curaçao’ya hâlen Kanada’da yaşayan arkadaşım Gönül’le birlikte geldik. Toronto’nun ağır kışından kaçmak için Gönül de bahane arıyordu. Toronto’ya gelmem, birlikte tatile çıkmamız için vesile olmuştu.
Uçaktan iner inmez Curaçao’nun tropik havası yüzümüze vurdu. Bize gülümseyerek bakan halk sayesinde de Karayipler’de harika bir tatil geçireceğimizi hemen anladık. Burada âdeta insanların sinirleri alınmış gibiydi. Gerçi herşey çok yavaş işliyordu ama olsundu.
Otelimize yerleştikten sonra adada gezebileceğimiz yerleri planladık. İlk olarak da Willemstad’a gittik.
Curaçao Adası’na vize almak gerekiyor mu?
Umuma mahsus pasaportu olan T.C. vatandaşlarının Curaçao Adası’na gitmek için Hollanda Antilleri vizesi alması gerekiyor. Vize için Hollanda Büyükelçiliği’ne başvurmak gerekiyor. Bu vize ile 180 gün içinde 90 gün süre ile Curaçao Adası’na gidilebiliyor.
Curaçao Adası’nda gezilecek yerler listesi
Curaçao Adası gezilecek yerler listesine bir bakalım.
Willemstad
Günümüzde Curaçao’nun başkenti olan Willemstad, dağılmadan önce de Hollanda Antilleri’nin başkentiydi. Kentin büyüleyici bir mimarisi var. Willemstad Tarihi Bölgesi, Şehir İçi ve Liman; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Şimdi hemen buranın rengârenk binalarının hikâyesini anlatayım:
19. yüzyılda Willemstad Valisi dayanılmaz migren ağrısı çekiyormuş. Bu ağrıların sebebinin beyaz binalardan yansıyan güneş ışınlarından olduğuna inanmış. Bir yasa çıkararak tüm evlerin beyaz dışındaki canlı renklere boyanması kararını almış. Kent bugünkü capcanlı renklerini, işte o günlerde çıkarılan bu yasaya borçlu.
Queen Wilhelmina (Emma) Köprüsü
Queen Wilhelmina Köprüsü dünyanın en uzun yüzer yaya köprüsü olmasıyla tanınıyor. Köprü, Sint Anna Bay boyunca Punda ve Otrobanda bölgelerini birleştiriyor.
Punda ilk kurulan bölge. Punda çok kalabalıklaşınca Otrobanda kurulmuş. Anlamıysa “diğer taraf”. Köprü üzerinden geçerken şehrin pastel tonlarındaki binalarının fotoğrafını çekmek için de oldukça güzel.
Israel-Emanuel Synagogue
18. yüzyıl yapımı sinagogun önemi Amerika’da ayakta kalan en eski sinagog olması.
Kura Hulanda Müzesi
Kura Hulanda Müzesi’nde Afrika köle tarihi hakkında bilgi alıyorsunuz. 15 bölmede kölelerin Afrika’dan Curaçao’ya uzanan öyküleri, Hollandalı işadamlarınca burada İspanyol, Portekiz, Fransız çiftlik sahiplerine peynir, baharat gibi maddelerle satılmaları anlatılıyor. Müzede ayrıca Karayipler sanat eserleri sergileniyor.
Plajlar
Adada 38 harika plajı var. En popülerleri de bunlar:
- Grope Knipe.
- Blue Bay.
- Cas Abao.
- Jeremi.
- Kalki.
- Pirate Bay. Küçük bir koy içinde güzel bir tesis var. Tesisin spesiyaliyse mavi renkli portakal likörü ve bol baharatlı aslan balığı.
- DaaiBooi. Küçük bir koy ve hiç bir tesis yok. Sadece şezlong kiralayabilirsiniz. Bu plajda tamamen bakir bir ortamda olacaksınız.
- Porto Marie. Nispeten büyük sayılabilecek koydaki tesis de oldukça güzel. Ağaçların altında ya da restoranda gününüzü keyifle geçirebilirsiniz.
Christoffel Millî Parkı
Adanın en yüksek noktası bu parkın içinde. Parkta iguana, eşek, ceylan, keçi ve çok çeşitli kuşlar görebilirsiniz.
Hato Mağaraları
Havuz ve şelalelerle dolu olan Hato Mağaraları’nda ailece keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Landhuis Brakkeput Mei Mei
18. yüzyıl yapımı ev sonradan restorana dönüştürülmüş. İçinde 18 delikli mini golf sahası var.
Devekuşu Çifliği
Karayipler’deki en büyük devekuşu çifliği, Afrika dışındaki çiftliklerin de en büyüklerinden biri Curaçao Adası’nda bulunuyor.
Hayvanat Bahçesi
Kuşlar, iguanalar, eşekler ve keçilerle dolu hayvanat bahçesinde çocuklar için doğum günü partileri organize ediliyor.
Kunuku Aqua Resort
Kunuku Aqua Resort aslında bir otel. Otelin deniz kenarında olmayışı en büyük dezavantajı. Ancak bence çocuklu aileler için burası oldukça ideal. Kaydıraklı havuzların olduğu otelden günü birlik de faydalanabiliyorsunuz. Biz bu otelde kaldık ve oldukça beğendik.
Akvaryum
400 farklı tür deniz canlısı görebileceğiniz bu dev akvaryumda dilerseniz yunus ve foklarla dalış yapabilirsiniz.
Amazonia
Karayip kültürünün yaşanabileceği Amazonia’da orman, mağara, tapınak ve piramitler içinde zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz. Maya, Aztek, İnka ve Arawak kültürlerini yansıtan park 4.200 m² üzerine kurulu.
Shete Boka Jip Turu
Adanın kuzey doğusundaki Shete Boka Millî Parkı’nda jiple gezebilir, ardından Playa Lagun’da deniz kaplumbağalarıyla birlikte yüzebilirsiniz.
Jan Thiel
Adanın güneydoğusunda yer alan Jan Thiel’de palmiyelerin altında uzanabilir, turkuaz rengi denizde yüzebilirsiniz.
Klein Curaçao
Buraya günü birlik bir bot turu ile gidip dalış veya şnorkel yapabilir, deniz fenerini ziyaret edebilir, Fuik lagununu geçerken denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Curaçao’yu ziyaret etmek için en iyi zaman ekim-ocak ayları arası. Şubat-mart karnavalları geçit törenleriyle oldukça renkli geçiyor. Eylül ayındaki caz festivali yerel müzisyenleri ağırlıyor. Ada yıl boyu sıcak olsa da şubat-mayıs arası nispeten serin geçiyor.
Curaçao – Eğlence
Şimdi gelelim gece hayatına. Adanın gece hayatı bayağı enteresan. Cuma-cumartesi akşamları barlarda, kulüplerde in-cin top oynarken eğlencenin en yoğun yaşandığı günler çarşamba, perşembe (en kalabalık gün) ve pazar geceleri.
Curaçao – Eğlence, gece hayatı, beach clublar
Curaçao renkli bir gece hayatına sahip.
Hemingway, Mambo Beach
En çok burayı beğendiğimi hemen söyleyim. Nefis canlı müzik var. Benim gibi Latin danslarına meraklıysanız, burası bence adanın en güzel kulübü.
Mambo, Mambo Beach
Burası gençlerin seveceği bir yer. Müzik tarzı benim hoşlandığım gibi değil. Ama disko seviyorsanız burayı çok beğeneceksiniz.
Cabana, Mambo Beach
Canlı müzik ve partiler çok güzel.
Zanzibar
Yıldızların altında oldukça keyifli bir kulüp.
Kokomo Beach
Moonlight (dolunay) partileri güzel.
Saint Tropez Ocean Club
Havuz başı barı ile keyifli bir kulüp.
Kumarhaneler
Adada çok sayıda kumarhane var. Ben kumar sevmediğim için hiçbirini ziyaret etmedim. O nedenle maalesef kumarhaneler hakkında bilgi veremiyorum.
Curaçao – Tüplü Dalış
Adanın hemen hemen her yerinden kıyıdan tüplü dalış (scuba diving) yapmanız mümkün. İnanılmaz güzellikteki resiflerin size unutulmaz dalış maceraları sunacağına eminim. Ben ne yazık ki bu gezimi dalış yapmadan noktaladım. Birlikte geldiğim arkadaşım dalış yapmıyordu. Benim de vücudumun maksimum güneş ışığına ihtiyacı vardı. O nedenle bu seyahatim dalışsız oldu.
Adanın mercanları Karayipler’in en sağlıklı mercanları arasında sayılabilir. Yumuşak ve sert olmak üzere çok değişik tipleri var. Renkli sünger oluşumları, büyük turuncu fil kulağı süngerleri, mor organ-tüp-şekilli süngerlere sıkça rastlanıyor.
Curaçao’nun ekonomisi yıllardır gemiciliğe bağlı olduğu için su altı gemi batıklarıyla dolu. Adanın en meşhur batığı Superior Producer isimli bir kargo gemisi. Gemi 1977 yılında Willemstad’da battı. Şu an dik bir pozisyonda 33 metre derinlikte oturan batık mercanlarla kaplı ve birçok tropik balığa ev sahipliği yapıyor.
Curaçao – En İyi 8 Dalış Noktası
- Mushroom Forest
- The Superior Producer
- Hell’s Corner
- House Reef at Habitat Curaçao
- Tugboat at Caracasbaii
- Beacon Point
- Barracuda Point
- Snake Bay
Bana bu adada en çok neyi sevdiğimi soracak olursanız, nemli olmayan havası, diyeceğim. Hava ne kadar sıcak olursa olsun nem olmadığı için hiç bunaltmıyor. Doğrusu şimdiye kadar gittiğim tropik yerlerin hiçbirinde bu kadar kuru hava görmemiştim. Havası sayesinde burada çok rahat ettim. Mevsimsel miydi, bilemeyeceğim.
Karayip tatillerinin bende ayrı bir yeri var. Burada hem güneş/kum/deniz tatili yapıyorsunuz hem gittiğiniz ülkenin kültürünü tanıyorsunuz hem de gece hayatında halkın arasına karışıyor ve de çok eğleniyorsunuz.
Tropik yerler içinde Maldivler mi, Karayipler mi daha güzel? diye soracak olursanız kesinlikle Karayipler derim. Maldivler’in benim için en etkileyici yanı dalış noktalarıdır. Eğer dalış yapmayacaksam, Karayipler bana çok daha eğlenceli geliyor.
Karayip adalarının herbirinde ayrı tat alacağınızı söyleyebilirim. Birbirine çok yakın adalar bile birbirinden oldukça farklı. Bu adalardan en azından bir tanesini sizlerin de bir gün keşfetmenizi diliyorum.
Merhaba Yaprak Hanim ,
Adadaki guvenlik durumu ve debit/credit card kullanimi nasil ? Malum Jamaica veya bazi Karayip adalari guvenli olmayabiliyor resort/restaurant disina cikinca.
Merhaba Yeşim Hanım (sanırım isminiz Yeşim, değil mi?)
Açıkçası ben Jamaica’da otel dışına çıkmaya bile korkmuştum. Burası hiç öyle bir ada değil. Ben kendimi son derece güvende hissettim. İçiniz çok rahat olarak gidebilir, çok güzel bir tatil geçirebilirsiniz. Ben otel dışına çıktım, adayı mümkün olduğunca gezdim. Her yer keyifli ve güvenliydi (tabii ki insanın yaşadığı her yerde her zaman bir risk var, ama bu ada ekstra riskli adalar arasında değil)
Debit card kullanmadım, ama credit card kullandım, hiç sorun yaşamadım. Ülkede USD ve kendi uydurdukları bir para birimi (Hollanda Antilleri parası) kullanıyorlar. Ben USD’yi onların para birimine hiç çevirmedim. Her yerde de kabul ettiler. Sokak satıcılarından restoranlarına kadar her yer USD alıyor.
Umarım kısa sürede gider, Karayip güneşinin tadını çıkarırsınız.
Sevgiler
Evet , Yesim. :)
Cok tesekkurler. Yeni bir ulkeyi daha listeye aldim, daha once hic duymamistim burayi, gezi yazisinda da denk gelmemistim.
Ben hala adını telaffuz edemiyorum :-) ama değişiklik her zaman için iyidir. Hele ki bu değişiklik Karayip adalarında olacaksa :-)
Sevgilerimle
Yaprak, yazını okuyunca ne hissettim biliyor musun; BIRTHCAGE filminin senaryosunu okudum da, sen de bu filmin oyuncu kadrosundadın. Şey gibi himmmm “Kahire’nin Mor Gülü” filminde hani oyuncu perde dışına çıkar ve seyirciyle Kahire sokaklarında başlarlar dolanmaya. Sen de Kuşkafesi filminden fırlamış gibi olmuş bu gezi
Ne kadar ilginç olmuş bu Mürücüm :-) .
Evet adı sanı duyulmamış, hatta ismini hala telaffuz edemediğim bir ada/ülkeye gittim. Güneşinde bronzlaştım, kokteyllerini içtim. Gezmek, keşfetmek çok güzelmiş, dedim.
Keşifler hep devam etsin…
Yaprak merhaba ,
Keyifli bir yazi ve seyahat olmus :) o birayi da merak ettim acikcasi ! Blogun cok guzel olmus baya bir kurcaladim , tebrik ederim. Sayende Curacao yu ogrenmis oldum.
Cok sevgiler
Mehmet Altay
: )
Mehmetçim ne güzel senden böyle bir mesaj ve yorum almak :-) . Çok teşekkür ederim.
Bloguma çok emek verdim, hala da veriyorum. İyi bir kaynak olmasını istedim. Olduysa da ne mutlu bana :-) .
Güzel günlerde görüşmek üzere. Sevgiler
Merhaba. Okudukça güneş manyağı ve kış sevmeyen biri olarak orada yaşamak nasıl olur diye düşündüm. Bu konuda düşünceni paylaşır mısın? Nişanlım Hollanda vatandaşı ve birkaç ay içinde evlenip güneşli bir yere yerleşmeyi düşünüyoruz. Blogunu okuyunca neden Curaçao olmasın dedim :)
Neden olmasın :-) Sanırım ben de Karayipler’de yaşayabilirdim. Bir süre sonra ada psikolojisine girer miydim bilmiyorum ama onu da o zaman düşünürdüm :-)