Anadolu’nun kalbinde yer alan Çorum, tam 8.000 yıllık bir geçmişe sahip. Çorum; Hatti, Hitit, Frig, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, neticesinde Çorum mutfağı da bu medeniyetlerin yemek kültüründen etkilenmiş. Oldukça dindar olan Hititler, dini inanışları gereği Tanrılarını kızdırmaktan çok korkmuş ve ritüellerini eksiksiz yapmaya devam edebilmek için her detayı kaydetmişler. Bu kayıtlar da Hitit mutfağının günümüze kadar ulaşmasını sağlamış. Savaş, barış, nişan, ölüm gibi önemli olaylar hep bir yemekle işaretlenmiş. O zaman buyrun; Çorum mutfağı, Çorum yemekleri, Çorum lezzetleri hakkında bilgiler vereceğim yazıma bir göz atalım.
Hititler’in kaydettiği tabletlerden küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla birlikte arıcılık yaptıklarını, törenler için çeşitli menüler hazırladıklarını öğreniyoruz. Kral Hattuşili tabletler aracılığıyla geleceğe seslenirken “ekmek yiyeceksiniz, su da içeceksiniz” demiş.
Çorum Yemekleri – Çorum Mutfağı
İçindekiler
Bin yılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilciliklerinde ve Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle tanıtıldı. 21-27 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleşen ve geniş kitleleri, kadim Türk Mutfağı’nın eşsiz reçeteleriyle tanıştıran Türk mutfağı haftası ikinci kez düzenlendi.
Ben de Çorum Belediyesi tarafından Türk mutfağı haftası etkinliklerine katılmak üzere Çorum‘a davet edildim. Çorum Belediyesi, Çorum İl Kültür Müdürlüğü, değerli influencerlar, şefler, seyahat acenteleriyle birlikte gezdiğim Çorum, bana tüm misafirperverliğiyle harika günler hediye etti. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Şimdi kısaca Çorum lezzetlerinden de bahsetmek istiyorum.
Leblebi
Nohuttan üretilen leblebi; içerdiği faydalı maddeler, vitaminler, mineraller ile kuruyemiş çeşitlerinin vazgeçilmez bir elemanı. Ülkemizde, Orta Doğu’da ve Asya ülkelerinde çok tüketiliyor. Adını leblebisi ile duyuran Çorum’da ahududulu, soya soslu, kakaolu, çikolatalı, kahveli, haşhaşlı, baharatlı (sarımsaklı), ballı susamlı, acılı gibi çok sayıda leblebi çeşidi var.
Çorum Beşlisi
Çorum Beşlisi olarak bilinen yemek düğünlerde yapılıyor; düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklavadan oluşuyor.
İskilip Dolması
İskilip Dolması 500 yıllık Osmanlı geleneği. Özellikle sefere giden askerleri beslemek, güç vermek için yapılırmış. Bir tören yemeği olan İskilip Dolması; şehriye çorbası, sirke salatası (sirkeli cacık) ve helva ile birlikte servis ediliyor.
Sırık Kebabı
Sırık Kebabı yapmak için önce kuzunun iç organları temizleniyor. Sonra kuzu sırığa geçirilerek pişiriliyor.
İskilip Ramazan Keşkeği
İskilip ramazan keşkeği coğrafi işaretli bir ürün. Kazanda pişiyor, turşu ve salatayla servis yapılıyor.
Efelik Sarması
Efelik Sarması; efelik bitkisinin içine soğan, pirinç, baharat sarılması ile yapılıyor.
Kesme Aşı
Kesme Aşı çorbası, hafif diri şekilde haşlanan mercimeğin içine erişte atılmasıyla yapılıyor.
Sütlü Aşı
Sütlü Aşı Tatlısı; süt, pirinç, su, şeker karıştırılarak pişiriliyor. Aynı isimde bir de çorbası var. Bu çorbaya şeker atılmıyor, çok az tuz atılıyor.
Pekmezli Simit
Pekmezli simit; pekmezli su dolu kazanda haşlanıyor, susama bulanıyor, sonra fırına atılıyor.
Hingal/Metez
Kafkasya’da ortaya çıkan bir tür mantının içine kıyma konulunca hingal, içine patates konulunca metez deniyor.
Sini Mantısı
Sini Mantısı sinide fırınlanıyor. Daha sonra mantının içine et suyu ve tereyağlı su çektiriliyor.
Yanıç
Gözlemeye Çorum’da yanıç deniyor.
Katmer
Katmer, hamurun katlanarak pişirilmesiyle hazırlanıyor. Çökelekli, ıspanaklı, domates ve soğanlı, patatesli, pırasalı ve yörede yetişen birçok ot kullanılarak yapılıyor.
Çorum yemekleri çok leziz.
Afiyet olsun…
Siz de fikrinizi belirtin