Bodrum ülkemizin cennet beldelerinden biri. Ancak burası sadece tatilin başkenti değil, aynı zamanda Türkiye’nin en güzel dalış noktalarına da ev sahipliği yapıyor. Şimdi ister misiniz, hep birlikte Bodrum dalış rehberi niteliğindeki bu yazıma bir göz atalım ve Bodrum dalış noktaları hakkında bilgiler edinelim?

Bodrum dalış noktaları Fotoğraf: Alp Baranok

20 yıldır su sporlarının en popülerlerinden biri olan tüplü dalış yapıyorum. Kendisini su altının büyüsüne kaptıran bir dalgıç olarak da Bodrum’un su altının oldukça zengin olduğunu söyleyebilirim. Buradaki dalış bölgeleri kesinlikle Türkiye’nin en güzel dalış noktaları arasında sayılır.

Bodrum dalış noktaları Fotoğraf: Alp Baranok

Tüplü dalış yapmak her ne kadar oldukça zahmetli ve masraflı olsa da benim için meditasyon yapmak gibidir. Kendimi derin maviliklerin serin sularına bıraktığım anda hayatımda sadece ben ve etrafımdaki büyülü dünya var olur. Zihnimde en ufak bir endişe, bir sonraki saniye ile ilgili bir plan, hiç birşey kalmaz. Zihnim bomboş, sadece anı yaşarım.

Happy Bubbles ile Bodrum dalış deneyimi

Hemen not düşeyim: Dalış gezisine gitmeden önce kendi tüplü dalış malzemelerinizi edinip eksiksiz malzemeyle yola çıkmanızı öneririm. Çünkü konforunuz ne kadar iyi olursa o kadar rahat ve güvenli dalışlar yaparsınız.

Happy Bubbles ile Bodrum dalış deneyimi

Bodrum dalış noktaları

Bodrum dalış noktaları listesini Happy Bubbles sahibi Yener Çeltikci desteği ile hazırladım. Su altı fotoğrafları da Alp Baranok tarafından çekildi. Her ikisine de emekleri için çok teşekkür ederim.

Bodrum dalış noktaları Fotoğraf: Alp Baranok

Büyük Resif

Bodrum Körfezi’nin tam orta noktasında, Karaada ile Gümbet burnunun arasındaki bir noktada duran 2 adet su altı dağından büyük olanına Büyük Resif deniyor. Ulaşım kolaylığı, canlı zenginliği ve muhteşem panoraması ile burası Bodrum‘un en popüler dalış noktası sayılıyor. Dalgıçlar resifin tepesine kolayca inmek için çapa zinciri kullanabilir. Karaada’ya bakan ve 7 metreden 34 metreye kadar inen bir duvarı var. Bu duvardan apiko iniş dalgıçların çok sevdiği bir serbest düşüş hissi veriyor. Resifin diğer tarafı 25-30 metrelik derinliklere doğru kademeli olarak eğimli. Dalış noktasını cazip kılan ise sezon boyu sürekli yön değiştiren akıntıların resifin üzerine sürüklediği plankton yönünden zengin sular ve bu besleyici besin kaynağından yararlanmak için kayaların etrafında toplaşan yerleşik ya da gezgin su altı canlıları. Lahoz, orfoz, sinarit, turna (yerli barakuda), tombik (akdeniz palamutu), akya ve ton balığı gibi avcılar mevsimleri geldikçe küçük ya da çok kalabalık sürüler halinde resifin etrafında avlanıyorlar. Müren, melanur, iskorpit, karagöz, sarpa gibi yerleşik balıklar ve ahtopot, yengeç ve zaman zaman böcek ve karavidalar ise yıl boyu kayalıklar arasında yaşıyorlar. Bazı dönemlerde deniz tavşanları da kayaların üzerinde dolaşıyorlar. Çok sık olmasa da deniz kaplumbağaları ve akdeniz fokları da bölgenin ziyaretçilerinden. Bir balık sürüsünün peşinden körfeze giren yunuslar da bölgede gözlemleniyor.

Büyük Reef (Büyük Resif) Fotoğraf: Alp Baranok

Küçük Resif

Büyük Resif’in karşısında yer alan Küçük Resif, Büyük Resif ile ile aynı özelliklere sahiptir ama daha küçüktür. Silindir şeklindedir ve çevresinde duvarlar vardır. Dalış sırasında daha fazla etrafta dolaşabilirsiniz. Küçük Resif’in duvarları makro fotoğrafçılık için uygun olan çok sayıda çıkıntıya sahiptir. Ahtapot, ıstakoz, büyük orfoz, beyaz orfoz, barakuda, müren ve çok daha fazlası görülebilir. Bu dalış noktası akıntı nedeniyle daha çok tecrübeli dalgıçlar için uygundur.

Küçük Reef (Küçük Resif) Fotoğraf: Alp Baranok

Paçoz Koyu ve C 47 Dakota Uçak Batığı

Paçoz Koyu hem ileri düzey dalgıçlar hem açık su dalgıçları hem de yeni başlayanlar için ideal bir noktadır. Sol yanındaki duvarda 16-24 metre derinlikte 3 adet tekne batığı bulunur. Dalış alanında ayrıca 32 metre derinlikte küçük bir mağara vardır. Bu mağaranın girişinde mercanlar ve süngerler görülür. 2007 yılında BOSAD (Bodrum Sualtı Derneği) tarafından yapay bir resif oluşturmak amacıyla batırılan C 47 Dakota uçağı dalgıçların ilgisini çekmektedir.

Bodrum dalış noktaları

C 47 Dakota uçak batığı Fotoğraf: Alp Baranok

SG 115 Batığı

SG 115, BOSAD (Bodrum Sualtı Derneği) tarafından 2007 yılında Karaada açıklarında yapay bir resif oluşturmak amacıyla batırılan eski bir sahil güvenlik gemisidir. 18-28 m derinlikte yer alır. Dalış noktasındaki hafif akıntının getirdiği bol miktarda plankton sayesinde burada yapılan dalışlarda oldukça fazla miktarda avcı balık, predatör, doğal yaşam görmek mümkündür.

Bodrum dalış noktaları

SG 115 batığı Fotoğraf: Alp Baranok

Pınar-1 Batığı

TCG Pınar-1 bir donanma su tankeridir. BOSAD (Bodrum Sualtı Derneği) tarafından 2007 yılında yapay bir resif oluşturmak üzere batırılmıştır. Pınar-1 Batığı Karaada çevresindeki en iyi batıklardan biridir. 45 metre boyunda, 7 m genişliğindedir. 20-30 m derinlikte yer alır. Tecrübeli dalgıçlar batığın etrafında dolaştıktan sonra içindeki kaptan köşküne ve makine odasına girebilir.

Bodrum dalış noktaları

Pınar-1 batığı Fotoğraf: Alp Baranok

Delikli Mağara

Delikli Mağara, Bodrum’un en popüler dalış noktalarından biridir. Girişi 12 metrede yer alan mağara içine 3-5 dalgıçın girebileceği büyüklüktedir. Ancak mağaranın içine girince dipten kum yükselip görüşü bozmamak için palet çırpmamaya dikkat etmek gerekir. Mağaranın sağ köşesindeki baca sadece 1 dalgıcın dışarı çıkabileceği genişliktedir.

Delikli mağara Fotoğraf: Alp Baranok

Kaçakçı Koyu

Karaada’da bulunan Kaçakçı Koyu her seviyede dalgıç için uygun bir dalış noktasıdır.

Bodrum dalış noktaları

Kaçakçı Koyu Fotoğraf: Alp Baranok

Poyraz Koyu

Karaada’da bulunan Poyraz Koyu her seviyede dalgıç için uygun bir dalış noktasıdır.

Poyraz Koyu Fotoğraf: Alp Baranok

Fener

Karaada’nın hemen ucunda yer alan Fener her seviyede dalgıç için cezbedici bir dalış noktasıdır. Kaya oluşumları 5-20 metre arasındadır. Bu noktanın özelliği ise Karaada çevresinde beyaz mercanların yaşadığı tek bölge olmasıdır.

Bodrum dalış noktaları

Fener Fotoğraf: Alp Baranok

Kurt Burnu

Görece Adası’nın güney ucunda bulunan Kurt Burnu’nda 3-30 metre arasında kaya oluşumları gözlenmektedir.

Bodrum dalış noktaları

Kurt Burnu Fotoğraf: Alp Baranok

Aksona Koyu

Karaada’nın en güney ucunda bulunan Aksona Koyu ismini bölgeyi keşfeden Bodrumlu sünger avcısı Aksona Mehmet’ten almıştır. 3 metreden başlayan kaya oluşumları 20 metreye kadar devam eder. Sonra 30-35 metreye ulaşan bir duvara dönüşür.

Aksona Koyu Fotoğraf: Alp Baranok

Güney Ucu

Güney Ucu dalış noktası her seviyede dalgıç için uygundur. Kumluk ve deniz çayırları ile başlayan dalışı 18-26 metre arasında uzanan bir duvar takip eder.

Güney ucu Fotoğraf: Alp Baranok

Orak Adası

Gökova Körfezi içerisindeki Orak Adası günü birlik gidilebilen en uzak dalış noktalarındandır. Issız bir ada olan Orak Adası su üstünde zeytin ağaçlarıyla, su altında da zengin su altı canlılığı ve ilginç topografik yapısıyla adını duyurur.

Orak Adası Fotoğraf: Alp Baranok

Dünyamız güzel. Hem su üstünde hem su altında. Önemli olan her ikisini de mümkün olduğunca çok keşfetmek değil mi zaten? Turkuaz rengi sulara kendinizi bırakarak Bodrum dalış tecrübesi yaşamanız ve Bodrum su altı güzelliklerini keşfetmeniz dileğiyle..