Tren yolculuğu yapmayı düşünüyorsanız, gideceğiniz yerden çok yolda olmanın keyfine varacaksınız demektir. Trenler en hızlı ulaşım aracı olmasa da yol boyunca size eşsiz manzaralar sunarlar, unutulmaz anıları ve manzaraları hafızanıza kazırlar. Bu yazımda da dünyanın en etkileyici tren rotalarından biri kabul edilen Bernina Ekspresi hakkında bilgiler verecek, sizin hayal gücünüzü zorlamanızı ve kendinizi o trenin içinde gider gibi hissetmenizi isteyeceğim. Bernina Ekspresi (diğer adıyla Kırmızı Tren), İsviçre’de Alpler’in en güzel manzaralarını göreceğiniz Albula Hattı ve Bernina Hattı üzerinden geçiyor. Albula / Bernina Manzaralarında Rhaetian Demiryolu (RhB), UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Bernina Ekspresi, Ferrovie del Reno tarafından işletilen panoramik bir İsviçre treni. Avrupa’nın en yüksek, dünyanın en dik demiryolu hatlarından biri olan tren; yolcularını 55 tünel ve 196 köprüden geçirerek benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor. İtalya’nın Sondrio eyaletindeki Tirano’dan İsviçre’nin Grisons Kantonu’ndaki Chur’a kadar uzanan bu tren yolculuğunda; İsviçre’nin köylerinden, Landwasser Viyadüğü gibi muhteşem insan yapımı yapılardan, 2.253 m yükseklikteki Lago Bianco’dan, eşsiz Palü Buzulu manzarasına sahip Alp Grüm ve Brusio Viyadüğü’nden geçiyorsunuz.
Bernina Ekspresi bileti nasıl satın alınır?
İçindekiler
Bernina Ekspresi biletini buradan satın alabilirsiniz.
https://tickets.rhb.ch/en/pages/bernina-express
Ancak tren bileti bulmak biraz zor. Çünkü seyahat acenteleri vagonları çok önceden kendi grupları için rezerve ediyorlar. Ben de tren bileti bulamayınca GetYourGuide üzerinden Milano’dan kalkan günü birlik organize turlardan satın aldım. Fiyatı da neredeyse tren bileti + diğer yol masraflarıyla aynı hesaba geldi. Bu turda Milano’dan otobüsle yola çıktık, Como Gölü’nü ve Valtellina Vadisi’ndeki üzüm bağlarını gördük, Tirano’dan St. Moritz’e giden Bernina Ekspresi’ne bindik, sonra otobüsle St Moritz’den aşağıya doğru kıvrılan dramatik Maloja Geçidi’nden geçtik ve Milano’ya geri döndük. Bu yolculukta olağanüstü manzaralar gördüm, unutamayacağım bir gezi oldu.
Eğer Avrupa’da trenle birkaç yere gitmek istiyorsanız, Interrail bileti satın alabilirsiniz. Interrail, her yaş grubundaki gezgine ekonomik ulaşım sağlayan bir pas bilet. Bernina Express biletleri de Interrail biletine dâhil.
Bernina Ekspresi rotası nedir?
Bernina Ekspresi’nin kısa ve uzun rotası var. Kısa rota 2 saat, uzun rota 4 saat sürüyor.
Trenin rotası şöyle:
- Chur (İsviçre) – Tirano (İtalya) (veya tersi) – Uzun Rota. Eğer seçme şansınız varsa tercihiniz Chur-Tirano olsun. Bu rotada viyadükler daha iyi görülüyor, 2.091 metredeki Alp Grüm’de de 20 dakika fotoğraf molası veriliyor.
- St. Moritz (İsviçre) – Tirano (İtalya) (veya tersi) – Kısa Rota
Bernina Ekspresi uzun rotada aşağıdaki şehirlerde duruyor:
Tirano (IT) – Le Prese (CH) – Poschiavo (CH) – Alp Grüm (CH) – Bernina’s Hospice (CH) – Pontresina (CH) – Saint Moritz (CH) – Samedan (CH) – Preda (CH) – Bergün (CH) – Filisur (CH) – Davos (CH) – Tiefencastel (CH) – Thusis (CH) – Reichenau / Tamins (CH) – Chur (CH)
Bernina Express – 1. Sınıf ve 2. Sınıf Bilet
Bernina Ekspresi için 1. veya 2. sınıf bilet alabilirsiniz.
Trende restoran vagonu yok. Çay, kahve, atıştırmalık, hediyelik eşya satın almak istiyorsanız ikram arabası hizmeti var. Ayrıca diğer Avrupa trenlerinde olduğu gibi kendi yemeğinizi, içeceğinizi getirebiliyorsunuz.
Şimdi size 1. ve 2. sınıf vagonların farkını anlatacağım.
1. sınıf koltuklar geniş, bir tarafta 2 koltuk, diğer tarafta tek bir koltuk bulunuyor. Bu nedenle 1. sınıf, çiftler ve solo seyahat edenler için daha uygun.
2. sınıf vagonlarda her iki tarafta da 2 koltuk var. Koltuk araları daha dar, oturma düzeni çoğunlukla iki tarafta da karşılıklı bakan 2 koltuk olmak üzere 4’lü oluyor. Bu da yolculuğu nispeten daha az konforlu hâle getiriyor.
1. ve 2. sınıf biletlerde standart veya panoramik vagonda yolculuk yapabiliyorsunuz. Panoramik vagonların pencereleri tavana kadar, görüş açısı daha iyi ancak az sayıda bilet var. Eğer bu vagondan bilet satın almak istiyorsanız D-Zug yazan vagonu seçmeli ve rezervasyon yapmalısınız. Panoramik olmayan vagonlara Allegra deniliyor ve rezervasyon yapmak gerekmiyor, vagonda boş bulduğunuz yere oturuyorsunuz.
1. sınıf vagonlarda ücretsiz wi-fi var, 2. sınıf vagonlarda yok.
Bernina Ekspresi – Hangi yönde oturmak gerekir?
Gelelim en önemli mevzuya… yani trende hangi yönde oturacağımıza… Tren kıvrılarak gittiği için her yönden nefis manzaralar izleyebiliyorsunuz ama trenin kıvrımlarını görmek için arka vagonlardan yer seçmeniz önemli. Yol boyunca zaman zaman bir tarafınızda göl, bir tarafınızda dağ manzarası oluyor. Çoğu blogda en iyi manzaranın İsviçre’den güneye İtalya’ya doğru seyahat ediyorsanız trenin sağ tarafında, İtalya’dan kuzeye İsviçre’ye seyahat ediyorsanız trenin sol tarafında görüldüğü söyleniyor. Ancak nerede oturursanız oturun, iki taraflı manzara her yolcuyu o kadar heyecanlandırıyor ki herkes manzaranın o an olduğu yöne gelip tabiri caizse oturan insanların üzerine binerek fotoğraf ve video çekme derdine düşüyorlar. Biri bu şekilde sizi rahatsız ederse hiç sinirlenmemenizi öneririm çünkü birkaç dakika sonra siz de aynı şeyi onlara yapıyor olabilirsiniz!
Dünyanın en güzel tren yolculuklarından biri olan Bernina Ekspresi tren yolculuğunu deneyimlemeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin