Basel, nüfus bakımından İsviçre’nin 3. büyük şehri ve ülkenin 26 kantonundan Basel Stadt kantonunun başkenti. Almanya & Fransa & İsviçre üçgeninde yer alan kent, aynı zamanda ülkenin en büyük liman kenti. Müzeleri, mimarisi, festivalleri ve uluslararası üne sahip Basel Art ve Schmuckmesse gibi ticari fuarlara ev sahipliği yapmasıyla da adını duyuruyor. Burası aynı zamanda başarılı bir sergi ve kongre kenti.

Buraya yıllar önce İsviçre kökenli bir kimya şirketinde çalışırken gelmiştim. İş toplantım için 2 kez geldiğim İsviçre’de önce Zürih, Luzern, Montreaux, Lausanne ve Cenevre’yi gezmiş, ardından buradaki şirket merkezinde toplantılarıma katılmıştım. Burada dipnot olarak kentin dünyada ilk beşin arasında olan ilaç ve kimya şirketlerine ev sahipliği yaptığını da söyleyeyim.

Burası bana bir sınır kenti olduğunu o zamanlar da hissettirmişti. Komşu ülkeler Almanya ve Fransa’dan her gün buraya çalışmak için gelenler vardı. Bunun bir nedeni de burada hayatın çok pahalı olmasıydı (Magnet koleksiyonuma eklediğim İsviçre magneti bile bana 10 € ‘ya mal oldu!). İnsanlar bu nedenle yaşamak için burayı tercih etmiyor ama iş hayatını burada geçiriyordu.

Basel’in ilginç bir özelliği de havalimanının bile İsviçre sınırları dışında bulunuyor olması. Havalimanından dışarı çıktığınızda bir yol İsviçre’ye, diğer yolsa Almanya ve Fransa’ya çıkıyor.

Basel

Basel hakkında bilgiler

Burası Orta Çağ boyunca yoğun bir ticaret merkezi olarak gelişen bir kent. Tarih öncesinde Keltler tarafından işgal edilen şehir, stratejik konumu nedeniyle Romalılar tarafından M.Ö 30 yılında askeri güçleri için merkez olarak kullanılmış. Fransa ve Almanya sınırında yer alıyor.

Basel

Rönesans’la birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının yaratıcılarından ve en büyük temsilcilerinden biri olarak bilinen Hollandalı felsefeci Erasmus’un yaşadığı ve öldüğü şehir, Rönesans Dönemi’nde hareketin en büyük kentlerinden biriymiş. Basel Üniversitesi bu dönemde, 1460 yılında kurulmuş. O zamandan beri şehir İsviçre’nin gelişen iş ve ticaret merkezi olmaya devam ediyor.

İlgimi çeken bir diğer şey de insanların kendini Ren Nehri’nin akıntılı sularına bırakmasını izlemek oldu. Bizim gibi turkuaz rengi denizlere sahip olmayan ülkelerde nehirlerde yüzmek onlar açısından anlaşılır ama bizim için pek de anlamlı olmayan bir aktiviteydi.

Basel

Ren Nehri

Basel’de gezilecek yerler listesi

Rhein (Ren) nehri şehri ikiye bölüyor. Büyük (Gross) Basel şehrin tarihi kısmını yaşayacağınız eski yerleşimken Küçük (Klein) Basel şehrin modern yüzünü temsil ediyor. Bu iki yerleşim, Ren Nehri üzerindeki köprülerle birbirine bağlanıyor.

Yıllar sonra tekrar geldiğim Basel, Romantik Ren & Mosel Nehir Turu‘nun başlangıç noktası oldu. Turumuz için buraya uçtuk. Daha sonra Ren Nehri ve Mosel Nehri boyunca gezdik.

Basler Muenster (Basel Manastırı)

Başta Katolik kilisesi için inşa edilen manastır, Reform sonrası Protestan Kilisesine geçmiş. 1019-1500 yılları arasında Romaneks mimari ve Gotik mimarinin etkisinde kalan yapı, 1356 depreminde yıkılmış. Freiburg Manastırı’nın mimarı Johannes Gmünd tarafından tekrar inşa edilmiş, 1421’de de Ulrich Ensingen tarafından tamamlanmış.

Basler Muenster (Basel Manastırı)

Mittlerebrücke Köprüsü

Ren (Rhine) Nehri üzerindeki 5 köprüden biri olan Mittlerebrücke Köprüsü, 1226 yılı yapımı.

Basel

Mittlerebrücke Köprüsü

Clara ve Steinenvorstadt Caddeleri

Şehrin en canlı alışveriş bölgesi Aeschenplutz ve Kleinbasel arasında kalan Clara bölgesi. Steinenvorstadt Caddesi ise hem alışveriş hem de yeme içme mekânları açısından oldukça keyifli. Steinenvorstadt Caddesi üzerinde bulunan Küchlins Variete Theater’ın altında yer alan Küchlin Cafe buraya gelenlerin mutlaka uğradıkları bir mekân olarak biliniyor.

Basel – Rathaus (Town Hall – Belediye Binası)

Belediye Binası, Basel Stadt Kanton Parlamentosu ve Kanton Hükümeti’ne ev sahipliği yapıyor. 500 yıllık yapı ve önünde kurulan pazar, oldukça ilgi çekiyor.

Basel

Rathaus (Town Hall – Belediye Binası)

Kunstmuseum

Picasso ve Avrupa’nın önemli sanatçılarının eserlerini sergileyen müze, İsviçre’nin en büyük sanat müzesi.

Basel

Kunstmuseum Kaynak:Wikipedia (By Wladyslaw Sojka – Own work, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63444039)

Hayvanat Bahçesi

1874 yılında kurulan hayvanat bahçesi 4.500 tür hayvanı barındırıyor.

Basel Hayvanat Bahçesi Kaynak:Wikipedia (By Lucasvu – Own work (Original text: I (Lucasuvu) created this work entirely by myself.), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22407112)

Basel; İsviçre kültürünü yaşayabileceğiniz, temiz, düzenli bir kent. Ancak asıl İsviçre’yi görmek istiyorsanız, benim tavsiyem Lausanne ve Montreaux olacak.