Avunya mantısı ya da kimi yörelerde bilinen adıyla saçaklı veya saçaklı mantı, belki de daha önce adını bile duymadığınız bir mantı çeşididir. Bu yazıda Kuzey Ege yemekleri arasında yer alan yemeğin tarifini bulacaksınız. O zaman şimdi kolları sıvayabilirsiniz.
Avunya mantısı nedir?
İçindekiler
Size öncelikle yemeğin ismi nerden geliyor biraz ondan bahsedeyim: Kuzey Ege’de yapılan ve göçebe Türkmenler’den mutfağımıza gelen lezzet bu mantı (ya da saçaklı mantı) Avunya’dan bize armağan. Avunya, Kazdağları’nın sırtı diyebileceğimiz Çanakkale Yenice’den başlayıp Balıkesir Gönen’e kadar uzayan coğrafyaya verilen isim. Bu bölgeden çıkan mantı da yörenin ismiyle ünlenmiş ve zamanla tüm bölgenin bildiği bir lezzet olmuş.
Avunya mantısı tarifi
Şimdi ben de size bu leziz mantıyı evde de yapabilmeniz için tarifini vereceğim. Üç farklı aşama ile hazırlanıp en son harmanlanarak bir araya getirilen mantıyı yediğinizde damakta adeta tüm parçaları birleşen bir yap-boz etkisi yaratıyor.
İç harç malzemeler
1 büyük soğan , ¾ su bardağı zeytinyağı, 1,5 su bardağı pilavlık (baldo) pirinç, karabiber ve tuz
Dış harç malzemeler
2 diyet tavuk göğsü, ½ su bardağı zeytinyağı, ½ kg nohut, 1 adet soğan ve tuz
Ana gövde
4 adet yufka
Nasıl yapılır?
Günümüzde el açması yufka yapmak oldukça meşakkatli olduğundan mantımıza çarşıdan alacağınız 4 yufka ile başlıyoruz. Ele aldığımız ilk yufkamızı rulo şeklinde sarıyor, daha sonra bu ruloyu şerit şerit kesiyoruz. Tüm yufkaları bu şekilde şeritler haline getiriyor ve bir tarafta bekletiyoruz.
Avunya mantısı iç harç – pirinç pilavı
Mantımızın arasında iç harç olarak yer alacak özel pirinç pilavında sıra.
En az 1 saat önceden ıslanmış 1,5 su bardağı pilavlık pirincimizi iyice yıkıyor ve kenara alıyoruz. Diğer yanda 1 büyük soğanı küp küp doğruyor ve ¾ su bardağı zeytinyağı ile tencerede kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince yıkadığımız pirinçleri de katarak kavurmaya devam ediyoruz. 2 su bardağı su ve tuz ilave ettikten sonra pişmek üzere bırakıyoruz. Göz göz olunca ocağı kapatıp üzerine bol karabiber serpiyor ve karıştırarak dinlenmek üzere bir kenara alıyoruz.
Tepsiye yerleştirme
Önceden zeytinyağı ile güzelce yağladığımız tepsimize şerit şerit yaptığımız yufkaların yarısı kadarını tabana eşit şekilde yayarak döşüyoruz. Daha sonra üzerine bir kenarda pişirdiğimiz pilavı yayarak hepsini bu katta kullanıyoruz. Geri kalan yufkalar ile de üzerini kapattıktan sonra önceden 180-200 °C fan ayarında ısıtılmış fırınımıza sürüyoruz. Üzeri kızarıp kıtır kıtır olduğunu görene kadar tepsimiz fırında kalacak.
Son aşama
Gelelim mantının en üst katmanına yani 3. aşamaya.
Bunun için gerekli malzemeler ise 1 gece önceden ıslatılmış yarım kilo nohut, 2 adet diyet yani derisiz parça tavuk göğsü, 1 adet büyük boy soğan ve ½ su bardağı zeytinyağı. Önceden yıkanan ve suyu süzülen nohut, ufak ufak kesilen tavuk eti, 1 adet soğan rendesi ve zeytinyağı ile beraber aynı nohut yemeği gibi pişirilir. Tek fark ise bu nohut yemeğinin salçasız yani beyaz pişecek olmasıdır.
Fırından kıtır kıtır çıkan ve bir kenarda soğuyan yufkalı pilavlı tepsinin üzerine bu pişen nohut yemeği bir kepçe yardımıyla her yerine eşit gelecek şekilde dökülür ve harcı emmesi için üzerine başka bir fırın tepsisi âdeta kapak gibi kapatılır. Ancak harcın alttaki yufkaları lapa yapmaması için iki tepsi arasına oklava ya da bıçak konulur. Böylece buhar tahliye olurken tavuklu nohutlu en üst harçta yufkalar tarafından iyice emilir.
Servis yapılmasına yakın açılan mantı biraz karıştırılır. Hem görüntü hem de lezzeti korumak için burada hassas davranmak çok önemlidir. Tüm mantılarda olduğu gibi arzuya göre üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı gezdirilerek servis edilir. Tarif 8 kişiliktir.
Kuzey Ege yemeklerinden biri olan Avunya mantısı oldukça popüler bir lezzet.
Şimdiden afiyet olsun!
Siz de fikrinizi belirtin