Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in 5’inci büyük adası olan Girit (Yunanca’da Kriti) Akdeniz’i Ege Denizi’nden ayıran kapının ağzında, nazlı nazlı süzülür. Bu öyle bir adadır ki M.Ö 3000-1400 yılları arasında Avrupa’nın ilk uygarlıklarından biri olan Minos Krallığı’na beşiklik etmiştir. Hanya (Chania) ise adanın 2. büyük şehridir. Yine Hanya adını taşıyan ve adanın 4 idari bölümünden biri olan ilin de merkezidir.
Hanya 828 yılında adayı fetheden Araplar tarafından kurulmuş. Orta Çağ’da Venedikliler döneminde Canea adını almış. Kurulduğu yer tarihi Kydonia sit alanı üzerinde bulunuyor. Burası Girit’in La Serenissima hâkimiyeti altında geçirdiği yüzyıllar boyunca adanın önde giden kentlerinden biri olmuş. 1971 yılına kadar da adanın başkenti olmuş. Şehirdeki Venedik sokakları 2. Dünya Savaşı’nın Nazi bombardımanından kurtulmayı başardığı için tarihini günümüze taşımayı başarıyor.
Adanın benim için önemiyse büyük anneannemin burada doğmuş olması. Çocukluğumda öğrendiğim (ve tabii sonradan unuttuğum) bir kaç Yunanca kelime, beslenme şeklimize damgasını vuran meşhur ot yemekleri ve dinlediğim ada hikâyeleri derken Girit ama en çok Hanya hep hayallerimi süslemiştir.
Anneannem demişken biraz onu anmak isterim. Mesela Türkiye’ye geldiğinde gavur kızı denilerek hafiften itilip kakılmasından bahsetmeliyim. Ben de çocuk aklımla hep onun aksanına ve noktalı konuşmasına gülerdim. Noktalı konuşmayı da biraz açayım. Örneğin, nasil da sürpriz yaptim, derdi anneannem. Kelimelerinde ı yoktu, i vardı. Oysa biraz yaşanan travmalara bakmak, zorunlu göç nedeniyle evlerinden, köklerinden kopan insanların yaşadığı süre boyunca memleketlerinin hasretiyle yanıp tutuşmalarına odaklanmak gerek. İşte Hanya’da da travma var, toprakta acı kokusu var.
Hanya’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Hanya ilk başta ruhsuz bir şehir görüntüsü sergiliyor. Ancak liman bölgesine iner inmez şehirle ilgili hisleriniz değişmeye başlıyor. Buyrun Hanya gezilecek yerler listemize.
Eski Şehir
Kentin en güzel yeri Eski Şehir olarak bilinen bölge. Agora’nın güneyine giderseniz, Tzanakaki Sokağı’nda 19. yüzyılda bir Osmanlı paşası tarafından yaptırılan Halk Bahçelerini gezebilirsiniz. Bahçelerin içindeki hayvanat bahçesinde kri-kri adıyla bilinen ünlü Girit yaban keçisi ile tanışabilirsiniz.
Venedik Limanı
Şehir merkezindeki Agora ile liman arasında kurulan, kale surları içinde kalan Eski Şehrin en güzel yeri ise Venedik Limanı olarak da adlandırılan Khania Limanı.

Venedik Limanı
Limanda Osmanlı ve Venedik mimarisi ile yapılan binalar, Deniz Feneri ve Kioutsouk Hasan Camii dikkat çekiyor. Burada hemen bir banka oturup bu güzelliği içinizde hissetmenizi öneririm. Hem cıvıl cıvıl hem huzurlu olan liman Hanya’yı iliklerinize kadar hissettirecek en güzel yer.

Hanya – Khania Limanı

Venedik Limanı
Halidon Sokağı
Agora’nın arkasındaki sokaklardan gidilen Halidon Sokağı kentin ana caddesi. Küçük ve sevimli dükkânların yanından yürüyerek Folklor Müzesi, Katolik Kilisesi, Arkeoloji Müzesi, Agia Triada Katedrali’ni gezebilirsiniz.
Venizielos Meydanı’ndan da Khania Limanı’na ulaşabilirsiniz.

Venizielos Meydanı
Kioutsouk Hasan Camii
Minaresi olmayan Kioutsouk Hasan Camii Hanya civarının önemli kişilerinden olan Küçük Hasan’ın onuruna inşa edilmiş. 1923 yılında kullanıma kapatılan cami günümüzde sergi yeri olarak kullanılıyor.

Kioutsouk Hasan Camii
Hanya Liman’da birbirine karışan Osmanlı ve Venedik evleri ise hiç bir şehirde hissetmediğim bir ruhla bütünleşiyor. Limanın güzelliği ve içime doldurduğu huzur kelimelerime sığmıyor. Burası o derece özel, o kadar bambaşka…

Khania Limanı

Khania Limanı
Girit çok büyük bir ada ve görülecek çok yeri, yüzülecek çok plajı var. Örneğin Kandiye kenti adanın en güzel şehri olmasa bile Knossos Sarayı ile görülmeye değer. Ancak bence her yeri bir yana, Hanya bir yana… Buranın keyfi gerçekten bir başka.

Khania Limanı
Burada zaman geçirdikçe adanın ruhu da insanın kalbinin derinliklerine işliyor. Kan çekme durumundan mı bilmiyorum ama ben Girit’i düşündükçe zihnimin gözümün önüne getirdiği ilk sahne hep Hanya oluyor.
Siz de fikrinizi belirtin