Abu Dhabi (Abu Dabi), Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve aynı adı taşıyan emirliğin başkenti, ülkenin ikinci büyük şehri, siyasi, kültürel ve sanayi merkezi. Ülkenin kaderi 1960’ların başında Abu Dhabi’de, ardından da Dubai’de petrolün bulunmasıyla değişmiş ama Abu Dhabi Emirliği petrol kaynaklarının bir süre sonra tükeneceğini düşündüğünden turizm alanında Dubai gibi dev projelere imza atmaya devam ediyor. Ayrıca off-shore faaliyetleri de oldukça yaygın.
Buranın yüzölçümünün büyük bir bölümünü dünyanın en büyük kum çölü olan Empty Quarter oluşturuyor. Onun dışında sınırları içinde 200’den fazla ada var. Bu adalar ülke topraklarına köprülerle bağlanıyor.
Abu Dhabi, Dubai’den farklı olarak çok daha fazla yeşil alana sahip. Suyu deniz suyunu arıtarak elde ediyor, damlama sulama sistemiyle çölü sürekli yeşillendirilmeye çalışıyor. Şehirdeki tüm caddeler ve sokaklar, çiçekler ve ağaçlarla süslü. Her yerde palmiye, hurma, petunya ve akasya ağaçları karşınıza çıkıyor.
Burada turistler için kıyafet konusunda çok fazla kural yok. Yine de biraz dikkatli olmakta da fayda var. Kadınların diz kapaklarını ve omuzlarınızı kapatacak şekilde giyinmesi daha uygun görülüyor. Turistik bölgelerde askılı bluz veya şort giyenler olsa da özellikle yerli halkın gittiği yerlerde daha dikkatli olmak gerekiyor.
Abu Dhabi nerede? Abu Dhabi’ye nasıl gidilir?
İçindekiler
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Orta Doğu’da Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda bulunuyor. Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 emirlikten biri. İstanbul’dan Abu Dhabi Uluslararası Havalimanı’na 4,5 saatlik direkt uçuşlar bulunuyor.
Abu Dhabi’ye vize almak gerekiyor mu?
BAE yeşil pasaporta vize istemiyor ama umuma mahsus pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor. Kapıda vize uygulaması yok. Uçak biletinizi aldığınız firma aracılığı ile online vize başvurusu yapabiliyorsunuz. Başvurudan sonra yaklaşık 72 saat içinde vize çıkıyor. Aman vizenizin çıktısını yanınıza almayı unutmayın!
Abu Dhabi’de gezilecek yerler listesi
Gelin, Abu Dhabi’yi gezelim.
Şeyh Zayid Camii (Sheikh Zayed Grand Mosque)
Abu Dhabi Emiri ve ülkenin ilk başkanı Şeyh Zayed, farklı toplumların bir arada ve huzur içinde yaşamasını temsil eden bir cami yapılmasını istedi. Bunun üzerine farklı milletlerden mimarların görev aldığı, dünyanın farklı yerlerinden malzemelerin getirildiği Şeyh Zayed Cami inşa edildi. Aynı anda 40.000 kişinin ibadet edebildiği görkemli cami, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük camisi oldu.
Caminin dışı ve avlusu son derece görkemli. Caminin ön tarafında 24 saat boyunca sürekli Kur’an okunan Sheikh Zayed’in Anıt mezarı var.
Cami ziyarete ve Müslümanlar için ibadete açık, tabii ki kıyafet kurallarına uymak şartıyla. Erkeklerde kollar dirseklere kadar, bacaklarsa en fazla bilekler gözükecek kadar kapalı olmak zorunda. Kadınlardaysa kollar, bacaklar ve baş tamamen kapalı olmak zorunda. Uygun kıyafeti olmayan kadınlara girişte ücretsiz abaya ve kandura veriliyor.
Corniche
Corniche, deniz kenarında kilometrelerce uzunluğunda, körfez ve Lulu Adası manzaralı, palmiyelerle süslü şık bir yürüyüş alanı. Hava durumuna bağlı olarak (yani anormal sıcak ve nemli değilse) insanlar burada spor yapıyor, bisiklete biniyor, yürüyüş yapıyor.
Louvre Abu Dhabi
Louvre Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en güzel müzelerinden biri. Bu müze Paris’teki Louvre Müzesi’nin Fransa dışındaki tek şubesi. Kubbe biçimindeki dev metal çatısı, güneş ışığının hurma yaprakları arasından süzülerek çöle vurmasından ilham alınarak tasarlandı.
Miras Köyü (Heritage Centre)
Bu köyde buranın geçmişini simgeleyen birkaç küçük eski kayık, palmiye ağacı liflerinden yapılmış ev, hediyelik eşya mağazaları var.
Emirates Palace Hotel
Emirates Palace Hotel şehrin en güzel oteli. İçini ücret karşılığında gezebiliyorsunuz. Yan tarafında da Halk Plajı var.
Ferrari World
Eğlence parkları ile dolu Yas Adası üzerinde kurulan Ferrari World, araba markası Ferrari konseptinde kuruldu. Aldığınız giriş bileti ile birkaç tanesi hariç bütün makineleri sınırsız kullanabiliyorsunuz.
Yas Waterworld Abu Dhabi
Eğlence parkları ile dolu Yas Adası üzerinde kurulan Yas Waterworld Abu Dhabi, Emirati temalı bir su parkı. 15 hektarın üzerinde bir arazide yer alan parkta 40’dan fazla kaydırak var.
Masdar City
Sıfır karbon, sıfır atık şehri olan Masdar City, kendi kendine yetebilecek enerji üreterek çevreye karbon ayak izi bırakmama hayali ile başlayan bir proje. Otomobillerin sokulmayacağı kentte ulaşımın güneş enerjisiyle çalışan araçlarla sağlanması planlandı.
Çöl Safarisi
Yerel tur acentalarının düzenledikleri çöl safari turlarında çöl bölgesine gidip 4×4 ciplere veya deveye binebilirsiniz. Kızıl kum tepelerinden 4×4 lerle büyük bir hızla inip çıkmak kesinlikle adrenalin dolu bir aktivite oluyor. Kaçırmamanızı öneririm.
Al Ain
Al Ain (Hafit, Hili, Bidaa Bint Saud, Oases Alanları), 4.000 yıllık tarihe sahip. Jebel Hafit’in kuzey ve doğu yamaçlarında 5.000 yıllık Tunç Çağı mezarları görülüyor. Hili arkeolojik alanlarında Bronz Çağı (M.Ö 3000-M.Ö 1300) ve Demir Çağı (M.Ö 1300-M.Ö 300) yerleşimleri, mezarları ve sulama sistemleri görülüyor. Al Ain’in 25 kilometre kuzeyinde yer alan Bidaa Bint Saud, 5.000 yıllık Tunç Çağı mezarları, Demir Çağı (M.Ö 1300-M.Ö 300) sulama sistemleri, nadir görülen bir Demir Çağı binası gibi çok sayıda arkeolojik buluntu barındırıyor. Al Ain Kültürel Alanları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Eline, emeğine sağlık. Değişik bir gezi olmuş senin için. Özellikle çöl safarisi. Zenginlik de göz kamaştırıyor.
Beğenmene çok sevindim ❤️