Türkiye’nin yerinde bulunan ilk heykeli Kibele sadece Ordu için değil, hem Karadeniz hem de Türkiye için oldukça heyecan verici bir buluş. Ben de Kibele heykelini Ordu Müzesi’ne taşınmasından 1 gün önce yerinde görme şansına sahip olan bir gezginim.

Ordu Kurul Kalesi ve yerleşmesinde Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 arkeolog tarafından yürütülen kazı çalışmaları sırasında yaklaşık 200 kg ağırlığında ve 110 cm boyunda tahtında oturan ana tanrıça Kibele heykeli bulundu. Bulunan heykelin Türkiye’de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt şöyle bir açıklama yaptı:

Çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bizim de beklemediğimiz kadar önemli bir eseri Ordu’da bulup Türkiye arkeolojisine kazandırdık. Bu çok nadir bir durumdur. Araştırmalarımıza göre bu heykel Kurul Kalesi’ni istila eden Romalı askerlerin işgali sırasında giriş kapısındaki duvarların yıkılması nedeniyle yerinde kalmıştır.

Ana Tanrıça Kibele Heykeli

Kibele heykeli nerede bulundu?

Kibele heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi, Ordu’ya 13 km uzaklıkta Bayadı Köyü içinde sarp kayalıklar üzerine kurulmuş antik bir yerleşim. Kalenin bulunduğu yerde 420 basamakla, 157 metreye inen bir dehliz, dehlizin yanında da bir su sarnıcı var. Bölgenin en yüksek noktası ise deniz seviyesinden 571 m yükseklikte. Kazılarda bulunan tarihi eserlerin M.Ö 1. yüzyıla ait olduğu keşfedilmiş. Kurul Kalesi’nin de Helenistik dönemin sonunda Anadolu’nun en büyük siyasi güçlerinden biri olan Pontus Krallığı’nın büyük kralı VI. Mitridates tarafından kurulduğu ortaya çıkarılmış.

Kurul Kalesi’ndeki kazının başkanı Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt heykelin 45 gün boyunca kazı alanında kaldığını belirterek şunları söyledi:

45 günün ardından Ana Tanrıça Kibele Heykeli güvenli şekilde müzeye taşındı. Yaklaşık 5-6 aylık bir sürecin ardından heykelin restorasyon ve konservasyonu tamamlanacak ve heykel ilerleyen süreçte müzede sergilenecek.

Ana Tanrıça Kibele Heykeli

Kibele heykelinin bulunduğu Ordu şehrine Ordu Valiliği’nin 4 mevsim Ordu projesinin sonbahar döneminde gitmiştim. Bu organizasyonda 2.100 yıllık olduğu sanılan Kibele heykelini Ordu Müzesi’ne taşınmadan hemen önce yerinde görmüş olmak ise beni oldukça heyecanlandırdı. Müze gezmeyi ve tarihte bir zamanda yolculuk yapmayı oldum olası sevmişimdir ama böylesine değerli bir heykeli yerinde görmek gerçekten bambaşka bir duygu.

Kurul Kalesi

Türkiye’nin güzelliklerle dolu kenti Ordu’ya Ordu Valiliği’nin 4 mevsim Ordu projesinin Yaz mevsiminde de gitme şansına sahip oldum.

Kurul Kalesi

Ordu’nun güzelliklerine ve doğasının zenginliğine gerçekten doyum olmuyor. Eminim Kibele heykeli de kentin adının duyulmasında ayrı bir öneme sahip olacak.