Maldivler, Hint Okyanusu’nda Hindistan ve Sri Lanka arasında yer alan 1.192 adadan oluşan bir ülke. Adalar grubunda yaklaşık 1.000 tane ada ıssız ve hiç yaşam yok. Ülkeyi 26 alçak atol olarak gruplandırmak mümkün. Bu atoller 10.000’lerce resif, 1.000 tür balık, 200’den fazla mercan ve pek çok su altı canlısına ev sahipliği yapıyor. Maldivler dendiğinde şüphesiz herkesin aklına ilk olarak bir balayı destinasyonu geliyordur. Peki balayına gitmiyorsak Maldivler’e gitmeyelim mi? Bu cennet adalar bembeyaz kumlu sahilleri ve turkuaz renkli deniziyle sadece balayı çiftlerine mi hitap ediyor? Ben bekârım (en azından şimdilik). O zaman kendimi buradan mahrum mu etmeliyim?

Maldivler hakkında bilgiler

Evet, bu kadar sitem ettikten sonra gelelim benim nasıl bir Maldivler turu yaptığıma. Çoğu zaman yalnız gezen bir kadın olarak size bu adalarda ne yaptığımdan biraz bahsedeyim. Dostlarım, ben buraya dalış (Maldivler scuba diving) yapıp su altını keşfetmeye gittim. Orada bir safari teknesinde konakladım yani Maldivler’de liveaboard deneyimi yaşadım. Bu gezide karaya neredeyse hiç ayağımı basmadım. Ne de olsa Maldivler dünyanın en güzel dalış noktalarına ev sahipliği yapıyordu.

Maldivler hakkında sözlerim yanlış anlaşılmasın. Balayı çiftleri bu ülkede kendilerine özel sahil manzaralı bungalovlarda kalıp çok keyifli zaman geçirebilirler. Örneğin Hurawalhi Island Resort (5.8 Undersea Restaurantya da Conrad Rangali Island (Ithaa Undersea Restaurantgibi bir resortta kalırlarsa su altındaki tamamen camla kaplı restoranda yemek yerken romantizm ve heyecanı birlikte yaşayabilirler. Benim söylemek istediğim şu: Burada balayı resortlarının yanında dünyanın en iyi spa resortları, su altının muhteşemliğini keşfedeceğiniz dalış resortları ve çocuk bakım merkezleri olan aile resortları da var. Yani Maldivler herkese hitap eden tatil seçenekleri sunan bir ülke. Ayrıca unutmayın ki tropikal iklime sahip bu ülkede hava sıcaklığı yıl boyu hep 25-30 °C.

Malé otelleri – Malahini Kuda Bandos

Tropik iklim dedim ama muson yağmurlarından da bahsetmeliyim. Ben zamanımın çoğunu zaten su altında geçireceğim için mevsim ayırımı yapmadan buraya geldim ama siz kuru sezon istiyorsanız aralık-nisan ayları arasını tercih etmelisiniz.

Maldivler

Malé otelleri – Malahini Kuda Bandos

100 yıla yakın bir süre boyunca İngiliz sömürgesi olan Hint Okyanusu’ndaki Maldivler 1965’te bağımsızlığını kazanmış. 26 atol (yüzük şeklindeki geniş ve karmaşık mercan resifleri) ve 1.192 adadan oluşan ülke 11 Kasım 1968 tarihinde Cumhuriyet olmuş. Yerleşim olan adaların neredeyse %90’ı oteller tarafından kullanılan ülkenin en çok ziyaret edilen şehri ise Malé. Kralların Adası anlamına gelen Malé, adalar topluluğunun hem başkenti hem de en büyük kenti.

Maldivler

Malé otelleri – Malahini Kuda Bandos

Ülkenin 1.192 adasının sadece 198’i yerleşime uygun. Bu adaların bazılarında yerel halk yaşıyor. Turistler ise yerel halkın yaşamadığı resort adalarda kalıyor. Böylelikle Maldiv halkı kendi kültürünü devam ettirirken turistlerin de kendi kültürlerini yaşaması hedefleniyor. Mesela ülke nüfusunun ⅓’ünün yaşadığı Malé’de alkol satışı ve tüketimi yasak ama turistik resortların bulunduğu adalarda böyle bir yasak yok.

Geleneksel teknelerine dhoni deniyor. Adalar arasında dhonilerle yolcu taşınıyor.

Maldivler’e nasıl gidilir?

İstanbul’dan başkent Malé’ye direkt uçuşlar yaklaşık 10 saat sürüyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar bulunuyor.

Maldivler’e vize almak gerekiyor mu?

Maldivler T.C. vatandaşlarından vize istemiyor.

Maldivler

Malé otelleri – Malahini Kuda Bandos

Dikkat! Maldivler’e giriş ve çıkışa 96 saat kala online Seyahat Beyan Formu doldurmak gerekiyor.

Dikkat! Alkol getirmeyin!

Maldivler’e gelirken ülkede şeriat kanunlarının geçerli olduğunu hesap ederek gelmelisiniz. Ülkenin geneline başka bir dine ait bir kitap ya da figür sokulması yasak. Ayrıca ülkeye alkol sokmak yasak. Ancak resortlarda alkol satışı var, turistlere bu konuda bir yaptırım söz konusu değil.

Ülkeye yanınızda alkol getirmeye gelince: Daha önceden buraya gelen arkadaşlarım ülkeye girişte bavullarının aranmadığını ve bavulun içinde alkol getirdiklerini söylediler ama ben Maldivler’e girerken bütün bavullarım x-ray cihazından geçti.

Maldivler

Malé otelleri – Malahini Kuda Bandos

Ülkenin İslam’ı kabullenme efsanesinden de bahsedeyim:

Deniz şeytanını yatıştırmak için her ay kurayla belirlenen genç bir kız, tapınakta kendisini krala sunuyormuş. Kızlar ertesi sabah ölü bulunuyormuş.

Yine bir tören öncesinde Faslı tüccar ve misyoner Abuk Barakaath Yusuf, kurban seçilen kızın evinde kalıyormuş. Bu gelenek karşısında dehşete düşmüş. Kızın kılığına girerek tapınağa gitmiş. Kral ona İslam’la ilgili sorular sormuş. O kadar etkilenmiş ki Müslüman olmuş ve İslam’ı resmi din ilan etmiş.

İşte Maldivler’de İslamiyet’in kabul edildiği bu gün, her yıl törenlerle kutlanıyor.

Maldivler’de ne yenir? Maldivler mutfağı

Maldivler mutfağı şüphesiz ki balık üzerine kurulu. Sabah kahvaltılarında roshi denen yerel ekmeklerinden bir parça koparıyorlar ve sağ ellerini kaşık gibi kullanarak tütsülenmiş ya da konserve ton balığı karışımına batırarak yiyorlar. Yanında da çay içiyorlar.

Ekmekağacı meyvesi ve muz cipsi Maldivler’e özgü lezzetler arasında sayılabilir. Tabii bir de tropik meyveleri var.

Maldivler mutfağı

Yemekleri hem bol baharatlı hem de acılı. Dudaklarınızı şişirmeden, midenizi yakmadan nasıl dönersiniz bilmem.

Maldivler

Maldivler’de unutulmaz bir tatil geçirdim. Hem deniz, güneş ve incecik kumlarına hayran kaldım hem de su altından büyülendim. Malé gezim ve dalış anılarım ise sonraki yazılarımda olacak…