Resmo (Yunancada Rethimno), Girit’in üçüncü büyük şehri ve Rethimnon bölgesinin başkenti. Minos sit alanı üzerine kurulan yerleşim Orta Çağ mimarisi ile ünlü. Resmo 1924 nüfus mübadelesine kadar Girit’te Türk nüfusunun en yoğun olduğu yerlerden birisiymiş. Buranın bir de kötü şöhreti var: Tarihin gelmiş geçmiş en büyük kumarbazı kabul edilen Nikolas Dandolos (Nick the Greek) Resmolu!

Katıldığım cruise gemi turu Girit’in Hanya şehrinin 10 km uzağındaki Souda Limanı’na yanaştı. Hanya merkezine biraz uzak olduğumuzdan geminin organize turuna katılarak hem Resmo’ya hem de Hanya’ya gitmeye karar verdik.

Resmo

Resmo gezilecek yerler

Burası Girit’in oldukça küçük bir yerleşimi. Yine de Resmo gezilecek yerler listemize bir bakalım.

Resmo

Venedik Kalesi (Fortetsa)

Şehirdeki en önemli yapı 1571 yılında yapılan Venedik Kalesi (Fortetsa). Kalenin ana girişindeki Arkeoloji Müzesi’nde bölgeden çıkarılan eserler sergileniyor.

Fortetsa Kaynak:Wikipedia (By Olaf Tausch – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12808351)

Venedik Rimondi Çeşmesi

Resmo Eski Şehir içindeki aslan başı musluğu olan Venedik Rimondi Çeşmesi 17. yüzyıl yapımı.

Resmo

Venedik Rimondi Çeşmesi

Küçük Hacı İbrahim Ağa Camisi (The Loggia)

Venedikli mimar Michel Sanmicheli tarafından 16. yüzyılda yapılmış. Burası yapıldığı dönemde soyluların politika ve ekonomi konuşmak için buluşma yeri olmuş.

Küçük Hacı İbrahim Ağa Camisi (The Loggia)

Gazi Hüseyin Cami (Nerantzes Cami)

Kiliseden camiye dönüştürülen yapı günümüzde konser salonu olarak kullanılıyor.

Liman

Tavernalarla dolu liman deniz mahsullerini yemek için mutlaka uğramanız gereken bir yer.

Resmo

Rethymnon Liman

Resmo

Resmo küçük ama sevimli bir yerleşim. Siz de kendinizi burada eskilere gitmiş gibi hissedebilir, köklerinizden bir parça bulabilirsiniz.

Resmo

Resmo sonrası sonra büyük anneannemin doğduğu Hanya’ya gideceğim. Türkiye’ye geldiğinde gavur kızı denilen, benim küçücük çocuk aklımla aksanına ve noktalı konuşmasına güldüğüm anneannem bakalım nasıl bir yerden gelmiş? Noktalı konuşma nedir dediğinizi duyar gibiyim. Giritçe konuşmaktan bahsediyorum. Nasıl değil nasil, yaptım değil yaptim gibi. Oysa o yaşlarda nereden bileyim mübadelenin ne büyük bir travma olduğunu, insanlara ne acılar yaşattığını, zorunlu göç nedeniyle evlerinden, köklerinden kopan insanların doğduğu toprakları ömür boyu unutamayacağını… Bakalım Hanya bana bunları nasıl hissettirecek?