Türkiye’nin başkenti Ankara aynı zamanda kurtuluş mücadelesinin de yönetildiği kent olmasıyla tarihi bir öneme sahip. En önemli yapısı da kuşkusuz Atamız’ın naaşının yer aldığı Anıtkabir. Bugünlerde Ankara’nın adını bir de Doğu Ekspresi gibi trend olan tren yolculuklarıyla duyuyoruz. Buradan kalkan trenler sayesinde ülkemizin doğusuna ulaşmadan önce başkentimizi de tekrar ziyaret etme şansını yakalıyoruz. Ankara’da yer alan Arslanhane Camii, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri kategorisi içinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Ankara’ya ilk olarak Hititliler yerleşmiş. Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender ve Romalılar burada hâkimiyetlerini kurmak için savaşlar vermişler. Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren kent, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinde başrol oynayıp ardından yeni hükümetin başkenti oldu.

Ulus Meydanı’ndaki Atatürk heykelinde atın dört ayağının sağlam bir şekilde yere bastığına hiç dikkat ettiniz mi? İşte bu, ulus devletinin Ankara’da kurulduğunu ifade ediyor.

Ankara gezilecek yerler

Ankara’ya uzun yıllar sonra yolum düştü. Zaman içinde iyice gelişen bu kenti yepyeni hâliyle görme şansını elde ettim. Kent gerçekten büyümüş ve değişmişti. Hoş, ben de zaten eski hâlinden hafızamda kalan çok şey olduğunu söyleyemezdim. Âdeta bu şehri ilk kez keşfediyor gibiydim. Şehre iner inmez kendimi yıllardır ziyaret etmek istediğim Anıtkabir’de buldum. Ankara’da gezilecek yerler çok olsa da bence ilk olarak ziyaret edilmesi gereken yer Atamız’ı sevgi ve saygıyla anacağımız Anıtkabir olmalı.

Ankara

Anıtkabir

Anıtkabir

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir büyüleyici bir mimariye sahip. Temsil ettiği değerlerin yanı sıra ayrıntılarda saklı olan sırları da farklı anlamlar taşıyor.

Ankara

Anıtkabir

Türkiye’nin ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının yapılması için uluslararası bir yarışma düzenlendi. Yarışmayı Türk mimarları Orhan Arda ile Emin Onat kazandı ve 1943 yılında anıt mezarın inşasına başlandı. Anıtkabir 1953 yılında tamamlandı. Her yıl milyonlarca kişi burada Atamız’ın huzuruna çıkıp onu saygı ve sevgiyle anıyor.

Anıtkabir

Anıtkabir’in toplamı 750.000 m². Bunun 120.000 m²’lik bölümü yollar ve anıt bloğu 630.000 m²’lik bölümse anıt bloğunu çepeçevre sarmalayan Barış Parkı’ndan oluşuyor. Barış Parkı’nda Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünden ilham alınarak yurtta barışı temsilen ülkenin çeşitli fidanlıklarından ve dünyada barışı temsilen tam 24 ülkeden fidanlar getirilmiş. Böylece Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı, yaşamı boyunca dünyada ve yurtta sağlamak için büyük mücadeleler verdiği barışı temsil eden bir park ile çevrelenmiş.

Ziyaretçileri Atatürk’ün huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol’un iki yanında oturmuş hâlde 24 aslan heykeli var. Bu sayı 24 Oğuz Boyu’nu temsil ediyor. Çift çift sıralanmış aslanlar, Türk milletinin birlik ve beraberliğini simgeliyor. Anadolu’da uygarlık kuran Hititler’in sanat üslubu ile yapılan aslan heykelleri, kuvvet ve sükuneti de anlatıyor. Yol traverten taşları ile döşeli. Taşların aralıklı dizilmesi sebebiyle yürüyenler yere bakarak ilerlemek zorunda kalıyor. Bu da Anıtkabir’e yaklaşan kişinin başını eğik tutmasını sağlıyor.

Ankara

Ankara – Anıtkabir Aslanlı Yol

Atatürk’ün sembolik mezarı ve lahit, Şeref Salonu’nda yer alıyor. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi bölümünde de Kurtuluş Savaşı yılları devrim dönemleri öne çıkarılıyor.

Ankara

Anıtkabir – Atatürk’ün sembolik mezarı ve lahit

Tüylerim ürpererek, yer yer de ağlayarak gezdim Anıtkabir’i. Ne de olsa Atatürk’e ne kadar sevgi ve saygı duysam az. Çünkü ben ve Türk milleti bugün onun sayesinde yaşıyoruz, bugün Atam’ın kurduğu ülkede özgürüz!

Anıtkabir

Atatürk Evi ve Müzesi

AOÇ (Atatürk Orman Çiftliği) sınırındaki ev, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin neredeyse aynı mimarisi ile yapıldı. Evde Atatürk’e ait özel eşyaları sergileniyor.

Atatürk Evi ve Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu’ya ait Paleolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar tüm kalıntılar Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Hattiler’in Güneş Kursu, Hititler’in Fırtına Tanrısı’na ait boğalar, tabletler, kitabeler, krallara ait mühürler, Frigler’in Ana Tanrıça Heykeli ve daha pek çok eser bu müzeyi eşsiz kılıyor.

Ankara

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Oturan Kadın M.Ö 5750. İri göğüsleri ve geniş kalçaları nedeniyle hem tarımla hem de doğurganlıkla ilişkilendirilen kadın figürünün iki leoparın arasında oturur durumda tasvir edilmesi, onun güçlü bir kişilik olduğunu düşündürüyor.

Ankara – Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Emziren Kadın Heykelciği M.Ö 3000

Müzeyi gerçekten çok etkileyici buldum. Burası başkentte mutlaka görülmesi gereken zengin bir tarih mirası. Aldığı övgüleri de fazlasıyla hak ediyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Güneş Kursu (Törensel Sembol) Alaca Höyük. M.Ö 2500-M.Ö 2250

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Güneş Kursu (Törensel Sembol) Alaca Höyük. M.Ö 2500-M.Ö 2250

Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında ziyarete açıldı. Ankara Kalesi ana giriş kapısının karşısında, eskiden At Pazarı olarak anılan mevkide yer alan müze, Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki ana binadan oluşuyor.

Rahmi M. Koç Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, çoğu Anadolu kökenli olan yaklaşık 2.000 esere ev sahipliği yapıyor.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi

Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi, Türkler’in kullandığı geleneksel pusatları tanıtmayı ve bu doğrultuda kültürel mirası yaşatmayı amaçlıyor. Müzede başta okçuluk olmak üzere Türk savaş sanatının inceliklerine dair tarihi, felsefi ve teknik alanda bilgiler veriliyor.

Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi

Ankara Kalesi

M.Ö 2. yüzyıla tarihlenen kalenin içinde tarihi Ankara evleri yer alıyor.

Ankara Kalesi

Arslanhane Camii

Ahî Şerafeddin Camii (Arslanhane Camii), Ankara Kalesi’nin güney ucunda bulunuyor. 13. yüzyıla tarihlenen cami, Anadolu Selçuklu devrinin içi ahşap direkli, ahşap tavanlı camileriden biri. Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri kategorisi içinde yer alarak (Konya-Eşrefoğlu Camii, Kastamonu-Mahmut Bey Camii, Eskişehir-Sivrihisar Camii, Afyon-Afyon Ulu Camii, Ankara-Arslanhane Camii) UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Ankara

Arslanhane Camii

Hamamönü

Hamamönü bölgesi adını bir Türk boyu olan Oğuzlar’ın Bayındır boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı Çifte Hamam’dan almış. Tarihi Karacabey Hamamı, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi burada bulunuyor. Bölgeyi keyifle gezdim, sizin de öyle gezeceğinize eminim.

Hamamönü

Hamamönü

Hamamönü

Etnografya Müzesi

Atatürk’ün naaşı Anıtkabir’den önce Etnografya Müzesi’ne getirildi. Müze, Anadolu kültürünün izlerini barındıran önemli müzelerimizden biri.

Etnografya Müzesi

Eski Meclis Binası (Kurtuluş Savaşı Müzesi)

1920-1924 yıllarında meclisin toplandığı bina, 1961’den sonra müze olarak faaliyetine başladı. Bu meclis binasında önemli kararlar tarihe geçti. Bunlara örnek olarak ilk anayasanın kabulü, İstiklal Marşı’nın kabulü, saltanatın kaldırılması ve Ankara’nın başkent olması verilebilir.

Ankara

Eski Meclis Binası (Kurtuluş Savaşı Müzesi)

Gençlik Parkı

Ankaralılar’ın huzur duymak için gittiği Gençlik Parkı, yemyeşil bir mekân.

Gençlik Parkı

Kuğulu Park

Çankaya’nın Kavaklıdere semtindeki Kuğulu Park adını havuzunda özgürce gezinen kuğulardan alıyor. Park keyifli vakit geçirmek için oldukça güzel.

Ankara

Ankara – Kuğulu Park

Tunalı Hilmi Caddesi

Tunalı Hilmi, Çankaya ilçesinde Kavaklıdere semtinde bulunan bir cadde. Mağazalar, restoranlar ve kafelerle oldukça kalabalık.

Ankara

Tunalı Hilmi Caddesi

Beypazarı

Ankara’ya 90 km uzaklıktaki Beypazarı ilçesi, Osmanlı sivil mimarisinin iyi korunan örneklerinden birini yansıtıyor. Selçuklu ve Osmanlı dini mimarisini, iç ve dış mekânsal düzenlerini, malzeme özelliklerini, yapısal unsurlarını, iç tasarım öğelerini, doğaya uygun sokak dokularını, geleneksel Türk evlerinin örneklerini koruyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunuyor.

Beypazarı

Eymir Gölü

Arazisi Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne ait olan Eymir Gölü, şehirden kaçanların doğada hoş zaman geçirebileceği bir yer.

Eymir Gölü

Elmadağ Kayak Merkezi

Elmadağ Kayak Merkezi; Ankara’nın yaklaşık 17 kilometre güneydoğusunda, Elmadağ’ın kuzey yamacında bulunuyor. Denizden yüksekliği yaklaşık 1.850 metre civarında olan Elmadağ Kayak Merkezi, ülkemizin kış turizmi açısından önemli bir yer tutuyor.

Gordion Antik Kenti

Gordion Antik Kenti, Ankara’ya 94 kilometre uzaklıkta, Polatlı’nın 29 kilometre kuzeybatısındaki Yassıhüyük’te bulunuyor. Gordion, Anadolu’yu kat eden ana yolların kavşağında bulunması, ırmak ve diğer kaynaklar sayesinde suyun bolluğu, çevresinin kuru tarım ve hayvancılığa uygun açık araziyle çevrili olması sayesinde tarih boyunca önemli bir yerleşim olmuş. M.Ö 1200 yıllarında Anadolu’da Frig denilen bir kavim göçü başlamış. Frigler, Gordion’a yerleşmiş ve Gordion’u başkent yapmış. Gordion’da bulunan tümülüsler, tarihi eserler ve antik kent kalıntıları; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

Gordion Antik Kenti

Ankara Ankara, güzel Ankara!
Seni görmek ister her bahtı kara,
Senden yardım umar her düşen dara
Yetersin onlara güzel Ankara!

Yurduma göz diken dik başlar insin
Türk gücü orada her gücü yensin
Yoktan var edilmiş ilk şehir sensin,
Var olsun toprağın taşın Ankara!

demiş Aka Gündüz. Siz de kurtuluş mücadelemizi yerinde hissetmek istiyorsanız, buyrun başkentimizi ziyaret edin…